Anime Tarihi #4
Anime Tarihinin son yazısına hoş geldiniz! Biraz uzun bir son bizleri bekliyor. Günümüz animelerine hoş geldiniz!

Selamlar dostlar, yepyeni ve son Anime Tarihi yazısından merhaba! Umarım keyifler iyidir, günleriniz güzel geçiyordur! Anime Tarihi yazı serisinin son kısmını yazarken şunu söylemeliyim ki, bu yazı serisini yazabildiğim ve hem kendim bilgilenirken hemde sizleri bilgilendirdiğim için çok mutluyum. Bu yazıda son olarak, 2010’lardan bahsedeceğiz yani bir nevi günümüz anime sektöründen. Haydi başlayalım, iyi okuyuşlar efenim!

2010’lar: Günümüz

Artan küresel iletişim ile Japonya'yı, Kuzey ve Güney Amerika ile aynı bölgeye yerleştiren Blu-ray bölgeleri, stüdyoların yavaş yavaş dış aracılara güvenmek yerine kendilerini uluslararası yayınlara yönelmesini sağladı. Bu, 2013'te DAISUKI.net gibi kendi çevrim içi akış sitelerini oluşturmayı ve Blu-rayları Japonya’da ve Kuzey Amerika’da aynı anda satışa sunmayı da kapsıyordu. Sadece on yıl önce bile ihtimali olmayan bu hizmetinde kullanıcılara sunulması zaten batıda da oldukça popüler olan animeleri, olabileceği en popüler duruma getirmişti. Stüdyolar şu an bütçesel sıkıntılar çekmeyi, çevrim içi yayın hakları kiralama/satma, Blu-ray satışları ve figür satışları gibi sebeplerle gerilerinde bırakmaya çalışıyor. Şunu söylemek ve bilmekte fayda Anime tarihinde görülen en büyük fon artışları ve en fazla bütçeli yapımlar günümüzde yapılmakta. Gelelim 2010’ların yani günümüzün en göze çarpan animelerine ve saklı kalan gizli cevherlerine!

2010 yılının kış sezonunda White Fox stüdyosu 12 bölüm sürecek olan Katanagatari’yi piyasaya çıkarttı. Aksiyon ve macera türünü tarihi bir temayla süsleyen Katanagatari o dönem oldukça sevildi.Ayrıca sitemiz üzerinde yazarımız BüyükBaba_Max’in yazmış olduğu incelemesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2010 yılının yine kış sezonunda Brain’s Base stüdyosundan 24 bölüm sürecek olan Durarara!! Animesi piyasa sürüldü. Baccano’nun yönetmeni Takahiro Omori’ni yönettiği Durarara!! aynı Baccano gibi başarılı bir animeydi. Aksiyon,gizem ve doğaüstü güçler kategorilerini taşıyan bu anime oldukça başarılıydı.

2010 yılının bahar sezonu oldukça dolu geçti. Madhouse iki harika animeyle, P.A Works, J.C.Staff ve Kyoto Animation da birer harika animeyle bahar sezonuna güzellik kattılar.

Madhouse,Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin ile 26 bölüm boyunca bizlere dram, gerilim ve seinen ruhunu sonuna kadar yaşatıyordu. Rainbow oldukça başarılı bir animeydi ve birçok insanın en hüzünlü animeler listesinde bulunan bir animedir. 

Madhouse aynı dönemde 11 bölüm sürecek olan Yojouhan Shinwa Taikei’yi de piyasaya sürdü. Gizem, psikoloji, komedi ve romantizm kategorilerinde bulunan anime, oldukça sürreal bir anlatıma sahip olmasıyla ilgiyi çekmişti ve çektiği ilgiyi de başarılı bir dönüş olarak bizlere sunmuştu. 

P.A Works’ün aynı dönem çıkarttığı Angel Beats!; aksiyon,dram, komedi, okul, doğaüstü kategorilerine sahip bir animeydi. Angel Beats!,birçok izleyici tarafından çok beğenildi. Son bölümlerindeki yüksek dramı ve komedi-aksiyon dengesini iyi ayarlayabilmesi övgüyü de hak etmesini sağladı. 

J.C.Staff yine aynı dönemde komedi, okul, romantizm kategorilerini bir araya getiren Kaichou wa Maid-sama!; harmanladığı kategorileri iyi kullanması ve eğlenceli hikaye kurgusuyla izleyenlerini memnun etmiş ve övgüyle karşılanmıştı.

2010 yılı bahar döneminin son cevheriyse Kyoto Animation tarafından piyasaya sürüldü, K-On!’un devam sezonu olan K-On!!. Müzik, okul, komedi ve hayattan kesitler kategorilerine sahip bu seri birçok izleyici tarafından beğenildi. İyi bir hikayeye sahip müzik temalı anime kıtlığını iyi kullanan anime, zamanında aldığı övgüleri hak ediyordu. K-On!! ayrıca Kyoto Animation’un halen kullanmakta olduğu stildeki görselliğin, ilk kullandığı animeydi. Dönemi için ve halen çok şık bir görselliğe sahipti.

2010 yaz sezonunda Daume stüdyosu gizem, korku, doğaüstü ve gerilim kategorilerini bir araya getiren Shiki’yi piyasa sürdü. Shiki; verdiği gizem duygusu, sürükleyici ve sağlam karakteriyle ve insana sorgulattığı ‘’haklılık’’ kavramıyla çok başarılı bir korku eseriydi ve sektördeki az sayıdaki iyi korku hikayelerinden birisi olarak tarihteki yerini aldı. 

2010 sonbaharında J.C.Staff başka bir animeyi daha piyasaya sürdü, Bakuman. Komedi, dram, romantizm ve shounen kategorilerine sahip Bakuman başarılıydı. Animelerde çokta rastlamadığımız ‘’mangaka olmak isteyen bir genç ’’ hikayesiyle insanların ilgisini çekmişti ve bu ilgiyi büyük ölçüde karşılamayı başardı.

Ayrıca 2010 yılında Kyoto Animation, sevilen serisi Haruhi Suzumiya için bir film vizyona soktu, Suzumiya Haruhi no Shoushitsu. Komedi, gizem,romantizm, dram ve okul kategorilerine sahip film, 2 saat 42 dakika gibi anime filmleri için uzun süresine rağmen harika işlediği dramasıyla oldukça başarılı bulundu ve bol övgü aldı.

2010 yılının bir diğer öne çıkan filmi ise Studio Ghibli’den geldi. Studio Ghibli, fantezi kategorisinde bulunan Karigurashi no Arrietty ile vizyonlara geldi ve Ghibli stüdyosundan beklendiği gibi film başarılı bulundu ve övgülerle uğurlandı. Fakat Arrietty, Studio Ghibli'nin diğer filmlerine kıyasla biraz daha sönük kaldı bunu da belirtmek gerekiyor.

2010 yılında Sunrise stüdyosu da bir filmle çıkageldi,Colorful. Colorful; hayattan kesitler, doğaüstü ve dram kategorilerine sahipti. Arrietty veya Suzumiya Haruhi kadar göz önünde olmasa da ve onlar kadar başarılı olmasa da iyi bir filmdi ve yüksek dramıyla öne çıkıyordu. 

2011 yılı kış sezonunda Shaft stüdyosu Mahou Shoujo Madoka★Magica ile çıkageldi. Klasik bir shoujo animesi gibi görünen Madoka★Magica, içerisinde harika ve etkileyici bir hikaye barındırıyordu. Her bölüm dramın, gizemin ve gerilimin artmasıyla birlikte o dönem izleyenleri çok şaşırtmıştı. Mahou Shoujo Madoka★Magica, benim gözümde ve birçok izleyicinin gözünde bir başyapıt. Shaft stüdyosunu böyle bir işten dolayı sonuna kadar tebrik ediyorum!

2011 sezonuna damga veren ilkbahar sezonundaysa birbirinden harika tam 8 anime serisi çıktı.

White Fox bir görsel roman uyarlamasıyla geliyordu ve bu isim, Steins;Gate’idi. Gerilim ve bilim kurgu kategorilerine sahip bu anime, sektörde büyük ses getirdi. İşlediği zamanda yolculuk hikayesine harika bir şekilde anlatıyordu ve bunu anlatırken karakterlerin hissettiği duyguların izleyicilere geçmesini çok iyi sağlıyordu. Karakterler,görsellik, hikaye işlenişi, kurgu gibi birçok etmende çok başarılı olan yapım;büyük bir hayran kitlesi edindi ve birçok izleyicinin izlediği en iyi anime olarak anılıyor.

Sunrise stüdyosu sevilen serisi Gintama’nın ikinci sezonu,Gintama’ ile tekrar hayranlarını memnun etmeye gelmişti. Gintama’ aynı ilk sezonu gibi aksiyon, komedi ve parodi kategorilerine sahipti. Ve aynı ilk sezonda olduğu gibi çok başarılıydı. 

A-1 Pictures belki de en uzun isme sahip animeyle, Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai. ile sezona girişini yaptı.Kısaca Ano Hana; dram, doğaüstü ve hayattan kesitler kategorilerine sahipti. Çok başarılı hikayesi, karakterleri ve dramıyla izleyicilerinden tam puan alan bir animeydi. 

Kyoto Animation tarafından piyasaya sürülen Nichijou; hayattan kesitler, komedi, okul ve shounen kategorilerini barındırıyordu. Kyoto Animation’dan beklenildiği gibi güzel bir görsellikle sunulan anime, eğlenceli karakterleri ve hikayesiyle adından sıkça söz ettirmişti ve başarılı bulunmuştu. 

Madhouse bir devam animesiyle birlikte geldi bahar sezonuna, Gyakkyou Burai Kaiji: Hakairoku-hen. Oyun, psikoloji, gerilim ve seinen kategorilerine sahip olan anime, aynı ilk sezonunda olduğu gibi yine oldukça başarılı bir işti.

Sunrise bu sezona bir anime daha çıkartacaktı, Tiger & Bunny. Aksiyon, komedi,gizem ve süper güçler kategorilerine sahip anime Japonya’da ses getirmeyi başarsa da ulusal anlamda ses getiremedi.Fakat Japon izleyiciler animeyi beğenmişlerdi.

P.A Works de bu güzide sezona Hanasaku Iroha ile katıldı.Dram, komedi ve hayattan kesitler kategorilerine sahip olan bir animeydi. Tatlı ve içten karakterleriyle ve kategorilerini güzel bir şekilde sunmasıyla izlenen ve sevilen bir seriydi. Ayrıca görselliği ve kullandığı renk paleti çok şıktı.

A-1 Pictures, sevilen manga Ao no Exorcist’in anime uyarlamasıyla sezona gelmişti. Aksiyon, iblisler, fantezi ve shounen kategorilerine sahip olan Ao no Exorcist, beğenilmesine rağmen mangasını takip eden ve sevenlerin tam da beklediği etkiyi sağlayamamıştı.

2011 yaz sezonunda göze çarpan 2 anime vardı.

Brain’s Base çok sevilen animesi Natsume Yuujinchou’nun 3.sezonuyla piyasaya gelmişti. Yine oldukça başarılı olan Natsume Yuujinchou San sahip olduğu kategorileri oldukça iyi bir şekilde işliyordu.

Aynı dönem Production I.G, josei ve hayattan kesitler kategorilerine sahip Usagi Drop ile birlikte geldi. Usagi Drop, güzel hikayesi ve sıcak karakterleriyle izleyicileri tarafından beğenildi.

2011 sonbahar sezonunda Madhouse stüdyosu gelmiş geçmiş eniyi shounenlerden birisi olan HunterxHunter’ı yayınlamaya başladı. HunterxHunter; kaliteli hikayesi, boş geçmeyen bölümleriyle kendisine sıkı bir takipçi kitlesi kazandı ve oldukça başarılı oldu. 

J.C.Staff, Bakuman’ın ikinci sezonunu yayınlamaya başladı ve aynı ilk sezonda olduğu gibi oldukça bir animeyle bizleri karşı karşıya bıraktı.

Stüdyo ufotable; aksiyon, büyü ve fantezi kategorilerine sahip animesi Fate/Zero’yla sezona geldi. Kaliteli aksiyon sekanslarıyla akılda kalan seri bir kitap uyarlamasıydı ve hikayesi de oldukça etkileyiciydi.

2011 yılını kapatan isimse Madhouse oldu. Chihayafuru; dram,josei, oyun, okul ve hayattan kesitler kategorilerine sahip bir animeydi. Büyük bir kesim tarafından sevilen yapım aynı zamanda bir manga uyarlamasıydı. 

2011 yılında ayrıca Brain’s Base stüdyosu tarafından dram ve romantizm kategorilerine ait Hotarubi no Mori e adlı anime filmi vizyonlara girdi. Farklı hikayesi ve içinizi ısıtan romantizmiyle oldukça beğenildi.

2012 yılının kış sezonunda Brain’s Base, Natsume Yuujinchou Shi ismiyle serinin 4.sezonunu yayınladı.

Sunrise aynı sezonda Danshi Koukousei no Nichijou’yu yayınlamaya başladı. Hayattan kesitler, komedi ve okul kategorilerine sahip anime, liseden 3 erkek arkadaşın hayatlarını hikayeye alıyordu. Çok başarılı bir mizaha sahip anime, oldukça sevildi ve gülünç bulundu.

Shaft stüdyosu Monogatari serisinin bir diğer halkası olacak olan Nisemonogatariyi piyasaya çıkardı. Gizem, komedi, doğaüstü ve ecchi kategorilerine sahip olan bir animeydi. Monogatari serilerinin geneli gibi Nisemonogatari de başarılı bulundu.

P.A Works aynı isimli kitaptan uyarlanan animesi Another ile kış sezonuna giriş yaptı. Korku, gizem, gerilim ve okul kategorilerine sahip olan Another; gizemli hikayesi, karanlık atmosferi, atmosfere uyan tema şarkılarıyla büyük bir kesim tarafından beğenildi. Şahsi fikrim, gerçekten oldukça başarılı olan ve gerilim-gizem temasını oldukça iyi kullanan bir anime olduğu yönünde.Kendisini oldukça severim ve beğenirim.

2011 yılı bahar sezonunda, ufotable stüdyosu Fate/Zero 2.sezonunu yayınlamaya başladı.

A-1 Pictures, Uchuu Kyoudai ile sezona giriş yaptı. Komedi,bilimkurgu, hayattan kesitler, uzay ve seinen kategorilerine sahipti. Uchuu Kyoudai, başarılı ana karakterleri ve fena da olmayan hikayesiyle izleyicilerin beğenisini toplamıştı.

Production I.G; komedi, okul, shounen ve spor kategorilerine sahip olan Kuroko no Basket ile sezona girdi. Slam Dunk’tan beri basketbol temalı bir anime gelmemişti ve Kuroko no Basket bu boşluğu gayet güzel bir biçimde doldurmuştu. 

Kyoto Animation sezona Hyouka ile giriş yaptı. Gizem, okul ve hayattan kesitler kategorilerine sahip anime; karakterleri, görselliği ve tatlı atmosferiyle izleyiciler tarafından ilgi ve beğeniyle takip edilmişti. Görselliği ve kullandığı renk paleti zamanında fazlaca övülmüştü.

MAPPA Stüdyosu bu sezonda Sakamichi no Apollon’u yayınladı. Dram, josei, müzik, romantizm ve okul kategorilerine sahip olan bu 12 bölümlük anime, oldukça beğenildi.

2012 yaz sezonuna Studio Pierrot, Kingdom ile giriş yaptı. Aksiyon, tarih, seinen ve askeri kategorilerine sahip anime izleyenleri oldukça tatmin etmişti fakat hem ülkemizde hemde ulusal olarak fazla bir bilinirliğe ve izlenmeye erişemedi.

SilverLink., bir görsel roman uyarlaması olan Kokoro Connect ile sezona giriş yaptı.Okul, dram, romantizm ve hayattan kesitler kategorilerini barındıran anime ilgi çekiciydi. İlgi çekici konusu, karakterler arası ilişkilerin sağlam ve kaliteli olması, görselliği ve tadında sona ermesiyle beğenilmişti.

A-1 Pictures, görsel roman uyarlaması olan bir seriyle sezona giriş yaptı, Sword Art Online. Kısaca SAO; aksiyon, oyun, fantezi ve macera kategorilerine sahip bir animeydi. Hem ana vatanı Japonya’da hemde Dünya genelinde büyük bir ilgiyle izlendi. Ülkemizde de en popüler serilerden birisiydi. Sword Art Online konusunda herkes ikiye bölündü kimisi iyi kimisi kötü dedi fakat herkesin ortak olduğu tek nokta elindeki potansiyeli yansıtamamasıydı.

P.A Works tarafından sezona katılan bir diğer anime Tari Tari’idi. Müzik, okul ve hayattan kesitler kategorilerine sahip bir animeydi.Genel olarak ortalama bulunan bir seriydi fakat benim kaleme almamın sebebi bana göre fazla ‘’underrated’’ olması. Açıkçası Tari Tari’nin hakkının yendiğini düşünüyorum; görselliği, karakterleri ve hikayesi güzel olan şirin bir seriydi. Ülkemizin değerli okuyucuları ve izleyicileri Tari Tari izleyin efenim! 

2012 sonbahar sezonu adeta bir şölendi. Önce Sunrise Gintama’: Enchousen ile Gintama’nın 3.sezonunu yayınlamaya başladı. J.C.Staff da Bakuman’ın 3.sezonunu yayınladı.

A-1 Pictures bir kitap uyarlaması olan Shinsekai yori ile sezonun güzel işlerinden birisine imza attı. Bilimkurgu, korku, psikoloji,gizem ve dram kategorilerine sahip anime; içerdiği tüm kategorileri hakkıyla kullandı, yavaş ve sakin başlayan ama sonradan ‘’aman Allah’ım noluyor’’dedirten hikayesiyle bolca övgü aldı. 

J.C.Staff bir başka animeyle daha bu sezon gözler önünde olacaktı, Sakurasou no Pet na Kanojo. Okul, hayattan kesitler, dram, romantizm ve komedi kategorilerine sahip olan Sakurasou; sıcak ve içten karakterleri, duyguları izleyiciye aktarabilmesi, tema müzikleri, görselliği ve kullandığı renk paletiyle izleyicilerden bol övgü aldı. Ayrıca sitemiz üzerinde benim yazmış olduğum incelemesini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Production I.G bu sezona Pyscho-Pass ile girdi. Bilimkurgu,psikoloji, aksiyon ve polisiye kategorilerine sahip anime, ilgi çekici futuristik-distopik bakış açısı ve hikayesiyle birçok izleyiciyi ekranlara kilitledi. Bol övgü aldı ve izleyicilere doğru ve yanlışı sorgulattı. 

A-1 Pictures bir diğer animeyi daha bu sezon ekranlara taşıyordu, Magi: The Labyrinth of Magic. Aksiyon, macera, fantezi, büyü ve shounen kategorilerine sahip anime; bir shounen’in sağladığı gereklilikleri yerine getiriyordu ve birçok shounen gibi 100’den fazla bölüme sahip olmaması sebebiyle de hemen tüketilebileceği için beğenilmişti. 

Bones stüdyosu sezona Zetsuen no Tempest ile katıldı. Aksiyon, gizem, dram ve psikoloji kategorilerini içeren shounen soslu bir animeydi Zetsuen no Tempest. Güzel dramı, kaliteli müzikleri ve William Shakespeare tarafından yazılan Hamlet ve Tempest (Fırtına) tiyatro oyunlarını harmanlayarak oluşturulan hikayesiyle ilgi görmüştü ve beğenilmişti.

2012’nin animeler açısından son alamet-i harikası David Production tarafından geliyordu, JoJo no Kimyou na Bouken. Aksiyon, macera,shounen, vampir ve doğaüstü kategorilerine sahipti. Savaşları, görselliği,farklı tarzı ve havasıyla oldukça beğenilen bir seriydi. Sitemiz üzerinde yazarımız BüyükBaba_Max’in yazmış olduğu incelemeye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

2012 yılında ayrıca iki adet etkileyici anime filmi de vizyona girdi.

Khara stüdyosu, Evangelion remake’inde 3.film olan Evangelion: You Can (not) Redo’yu vizyona sokmuştu. Neden remake olduğunu da bu filmle anladık…

Studio Chizu tarafından, Ookami Kodomo no Ame to Yuki vizyona girmişti. Fantezi ve hayattan kesitler kategorilerine sahip film bol övgü almasının yanı sıra Japonya’daki hemen hemen her anime film ödülünü evine götürmesini bildi.

2013 kış sezonunda Madhouse,Chihayafuru 2.sezon ile yıla açılısı yaptı.

2013 bahar sezonunda Wit Studio popüler manga Shingeki no Kyojin’in aynı ada ait anime uyarlamasını yayınlamaya başladı. Aksiyon, gizem, fantezi ve süper güçler kategorilerine sahip anime, mangası gibi anime olarak da çok beğenildi. 

Aynı sezonda, Brain’s Base bir görsel roman uyarlaması olan Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. ile sezona giriş yaptı. Dram, hayattan kesitler, okul, komedi ve romantizm kategorilerine sahip anime. Özellikle ana karakterinin internette popülerleşmesi sayesinde büyük bir kesimin ilgisini çekti.

2013 yaz sezonunda Studio Pierrot; Kingdom’un 2.sezonunu yayınlamaya başladı ve aynı ilk sezonu gibi, bu sezon da oldukça başarılıydı.

Aynı sezon Shaft stüdyosu bir başka monogatari serisi ile daha çıkageldi, Monogatari Series: Second Season. Aynı önceki monogatariler gibi başarılı olan anime, büyük ilgi gördü.

A-1 Pictures da bu sezona bir animeyle geliyordu, Gin no Saji. Okul, komedi ve hayattan kesitler kategorilerini içerisinde barındıran seri oldukça başarılıydı ve oldukça ilgi gördü.Karakterlerin içtenliği, mizahın dozajı ve kalitesi ile oldukça başarılı bir seriydi. Kişisel olarak gördüğüm en ‘’underrated’’ serilerden birisidir.

2013 yılına damgasını vuracak sezon sonbahar sezonuydu, tamı tamına 8 adet güzel animeyle seyirci karşısına çıktı.

Madhouse ve MAPPA ortak bir yapımla yani Hajime no Ippo’nun 3.sezonu olan, Hajime no Ippo: Rising ile seyirci karşısına çıktı ve her zamanki gibi bol övgü aldı, çok sevildi.

Production I.G, Kuroko no Basket 2nd Season ile Kuroko no Basket’in 2.sezonuyla seyirci karşısına çıktı ve ilk sezonda olduğu gibi yine oldukça iyi olduğu konuşuldu.

A-1 Pictures’da devam sezonu çıkartan stüdyolar arasındaydı. Magi’nin 2.sezonu olan, Magi: The Kingdom of Magic ile seyirci karşısına çıktılar ve ilk sezonun üstüne koyarak daha büyük bir övgüyü evlerine götürdüler.

2013 yılı sonbahar sezonunda biri oldukça başarılı birisi de oldukça yenilikçi olmak üzere, iki adet spor animesi sezona giriş yaptı.

Madhouse ve Production I.G ortak yapımı olan Diamond no Ace; shounen, komedi, spor ve okul kategorilerine sahipti. Beyzbol sporunu tema alan anime, izleyici kesimi tarafından oldukça beğenildi.

TMS Entertainment da yenilikçi spor animesiyle gelen stüdyoydu, anime ise Yowamushi Pedal’idi. Spor, okul, komedi ve dram kategorilerini içeren yapım adından da anlaşılacağı üzere daha önce herhangi bir animede işlenmemiş bir spor olan ‘’bisiklet’’ sporunu tema alıyordu. Az ama öz izleyici kitlesi tarafından büyük bir övgüyle bahsedildi.

Trigger stüdyosu Kill La Kill ile sonbahar sezonuna giriş yaptı. Aksiyon, komedi, okul ve süper güçler kategorilerine sahip olan anime; dövüş sekansları, en az Tengen Toppa Gurren Lagann kadar gaz verici bir anime olmasıyla bol övgü almıştı.

Satellight stüdyosundan Log Horizon’da bu sezonda çıktı karşımıza. Oyun, aksiyon, macera, fantezi ve büyü kategorilerine sahip anime, Sword Art Online ile karşılaştırılmasına rağmen elindeki materyali daha iyi kullanması nedeniyle beğenilmişti.

P.A Works bu sezona Nagi no Asu kara ile sezona giriş yaptı. Dram, fantezi ve romantizm kategorilerine sahip bu olan bir animeydi. Güzel hikayesi, sıcak karakterleri, güzel şarkıları ve dramıyla izleyiciler tarafından beğenilse de kendi düşünceme göre oldukça ‘’underrated’’ bir anime, daha fazla övgüyü hak ettiği görüşündeyim.

Studio Rikka, Purple Cow ve Studio Japan ortaklığıyla bilimkurgu ve seinen kategorilerine ait olan film Sakasama no Patema da 2013 yılında gösterime girdi. İlginç hikayesi ve canlı renk tonlarının kullanıldığı görselliğiyle, bilimkurgu ve biraz da post-apocalypse türünü seven insanların övgüsünü almış ve başarılı bulunmuştu.

CoMix Wave Films bir başka Makoto Shinkai yapımı filmi ile karşımıza çıkıyordu, Kotonoha no Niwa. Hayattan kesitler, dram, romantizm ve psikoloji türüne ait yapım çıktığı dönem bol ilgi gördü. Makoto Shinkai’nin yine kendisine has dram ve melankoli yüklü hikaye anlatımı, kaliteli müzikleri ve özellikle harika derece de güzel görünen görselliğiyle izleyiciler tarafından çok sevilen film 46 dakika gibi kısa uzunluğuna rağmen bol övgü kazandı.

2013 yılı bir başka kaliteli filme daha ev sahipliği yapıyordu. Studio Ghibli, Hayao Miyazaki imzası taşıyan ve şu an Miyazaki ustanın son eseri olan Kaze Tachinu ile sinemalara geldi. Dram, romantizm ve tarih kategorilerine sahip film, Miyazaki’nin neden üstat olduğunu tekrar gözler önüne sermekten geri kalmadı. Tarihte Japon halkı için gerçekten anlam ifade eden Mitsubishi Zero’nun sıcak ve samimi hikaye anlatımı, güzel görselliği ve her zamanki gibi kaliteli müzikleriyle izleyiciler tarafından bol övgüyle karşılandı.

Studio Ghibli 2013 yılına iki filmle gelmişti. Isao Takahata, hikayesini bir Japon masalından alan anime; fantezi ve tarih kategorilerine sahipti. Takahata usta farklı bir görsellik kullandığı eseriyle oldukça övgü aldı. Özellikle Japon halkı filme bayılmıştı! 

2014 kış sezonunda A-1 Pictures başarılı animesi Gin no Saji’nin 2.sezonunu çıkarttı ve aynı ilk sezonda olduğu gibi yine çok başarılı bir animeyle bizleri karşı karşıya bıraktı.

Bones stüdyosu Noragami ile 2014 kış sezonuna giriş yaptı.Aksiyon, macera, komedi ve doğaüstü kategorilerine sahip anime, farklı hikayesi ve güzel duygu aktarımıyla övgü almıştı.

Bones stüdyosu aynı sezonda bir animeyle daha geldi, Space☆Dandy. Bilimkurgu,uzay ve komedi kategorilerini bir araya getiren yapım bir nevi 2010’ların Cowboy Bebop’u olmayı amaçlıyordu. Bunu tam olarak başaramasa da Space☆Dandy kötü bir anime değildi aksine yerinde mizahıyla oldukça başarılı bulundu.

2014 bahar sezonunda Artland stüdyosu, 2005 yılında çıkan Mushishi’ye bir devam sezonuyla geldi; Mushishi Zoku Shou. İlk sezonuyla aynı kategorilere sahip olan anime, aynı ilk sezonu gibi başarılıydı ve yenilenen görsellerle de daha ilgi çekiciydi.

2014 bahar sezonu iki adet farklı temadaki spor animesine ev sahipliği yapacaktı.

İlki Production I.G tarafından yapılan ve komedi, dram, okul ve spor kategorilerine sahip olan Haikyuu!!’ idi. Haikyuu!! voleybol temalı bir animeydi ve anime sektöründe bu bir ilkti. Oldukça başarılı bulunan Haikyuu!! ilerleyen sezonlarda 3.sezonuna kadar ilerleyecekti.

Bir diğer spor animesiyse Tatsukono Productions tarafından yapılan ve dram, psikoloji, spor ve seinen türüne sahip Ping Pong The Animation’idi. Masa tenisi sporunu tema edinen ilk anime olan Ping Pong The Animation; farklı çizim ve görselliği, spor animelerinde görmeye alışkın olmadığımız karanlık ve psikolojik yanıyla izleyiciler arasında şok etkisi yaratmıştı ve bol övgü aldı. Oldukça başarılı olan seri, spor animeleri arasında en farklı yeri elinde tutuyor.

Aynı sezonda A-1 Pictures Fairy Tail devam sezonu olan Fairy Tail (2014) ile geldi ve shounen kitlesi tarafından başarılı bulundu. Yine bir devam sezonu olan David Productions yapımı JoJo no Kimyou na Bouken: Stardust Crusaders da bu sezonda çıktı ve JoJo’dan beklediğimiz her şeyi bize tekrar sunarak başarılı oldu.

Madhouse bir görsel roman uyarlamasıyla bu sezona giriş yaptı, No Game No Life. Oyun, macera, komedi, fantezi, ecchi ve doğaüstü kategorilerine sahip olan anime; renk paleti geniş görselliği, o zamanlar hala ilginç olan ‘’Isekai’’ türünün güzel bir örneği olması ve ecchi dozajının mizah üzerine kullanılıp fan-service’den uzak tutulmasıyla başarılı bulunmuştu.

Polygon Pictures tarafından efsanevi mangaka Tsutomu Nihei’nin Sidonia no Kishi mangası animeleştirildi ve 2014 bahar sezonunda seyirci karşısına çıktı. Sidonia no Kishi; bilimkurgu, uzay, aksiyon, mecha ve seinen kategorilerine sahip bir seriydi. İlgi çekici ve farklı post-apokaliptik uzay hikayesiyle, farklı görselliği ve çok iyi kullandığı seinen kimliğiyle oldukça başarılı olan Sidonia no Kishi, kişisel düşünceme göre görmesi gereken değerden çok daha azını gördü.

2014 yaz sezonunda Kinema Citrus, Barakamon ile geldi. Komedi ve hayattan kesitler kategorilerine sahip olan Barakamon; kaliteli mizahı ve sıcak hikayesiyle başarılı bulunmuştu.

Yaz sezonunda Shaft stüdyosu 5 bölüm sürecek bir başka monogatari sezonuyla geldi, Hanamonogatari. Artık alıştığımız üzere bu monogatari sezonuda oldukça başarılıydı.

Bones, kış sezonunda çıkarttığı Space☆Dandy’nin devam sezonu olan Space☆Dandy 2nd Season ile sezona giriş yaptı. İlk sezondan çok daha başarılı olan bu sezon, oldukça sevildi.

MAPPA stüdyosu sezona gizem, psikoloji ve gerilim kategorilerine sahip olan Zankyou no Terror ile giriş yaptı. Zankyou no Terror;karanlık, farklı fakat başarılı hikayesi ve iç bunaltan atmosferi ile oldukça beğenildi. Serinin psikoloji ve gerilim kısmının da oldukça başarılı olduğunu söylemekte fayda var.

White Fox sezona bir manga uyarlaması olan ve aksiyon,macera, fantezi ve dram kategorilerine sahip olan Akame ga Kill! ile girdi. Akame ga Kill!, karakterleri ve kaliteli aksiyon sekanslarıyla başarılı bulunmuştu. Özellikle ülkemizde de oldukça popüler.

Studio Pierrot aksiyon, gizem, korku, psikolojik, dram,doğaüstü ve seinen kategorilerine sahip olan popüler manga uyarlaması Tokyo Ghoul ile seyirci karşısına çıktı. Genel izleyici tarafından beğenilse de manganın hayranları tarafından çok beğenilmedi. Şimdi tüm yazı boyunca en çok linç yiyeceğim yere geliyoruz, ilk animenin altında tüm sezonlarıyla ilgili görüşlerimi paylaşıp sonraki sezonlarında yorum belirtmeyeceğim. Tokyo Ghoul ilk sezonundan başlayıp ta son sezonuna kadar harcanmış bir potansiyel.Akıllıca kullanılmayan seinen kısmı, gizem unsuru ve karanlık atmosferi,Kaneki’nin psikolojik dramının ergensi kullanımı… Çok potansiyelli bir temayı böyle heba etmek gerçekten üzücü.

2014 sonbahar sezonuna girişi Artland stüdyosu Mushishi’nin 3.sezonu olan, Mushishi Zoku Shou 2nd Season ile yaptı. Klasik mushishi rahatlatıcılığı ve başarısıyla karşı karşıyaydık.

A-1 Pictures bir manga uyarlaması olan, Shigatsu wa Kimi no Uso ile izleyici karşısına çıktı. Dram, müzik, romantizm ve okul kategorilerine sahip anime; etkili kullandığı dram ve romantizmiyle izleyiciler tarafından çok beğenildi ve sonunda hüngür hüngür ağlanıldı.

Madhouse sezona Kiseijuu: Sei no Kakuritsu ile giriş yaptı. Aksiyon, bilimkurgu, korku, psikoloji, dram ve seinen kategorilerine sahip anime; ilginç hikayesi, seinen kısmını iyi kullanması ve psikolojik gerilimiyle başarılı bulundu.

P.A Works komedi ve dram kategorilerine sahip olan orijinal yapımı Shirobako ile sezona giriş yaptı. Harika karakterleri, güzel görselliği, sıcak ve güzel hikayesiyle birlikte sezonun ve yılın beklenmeyen yıldızı olan anime, oldukça başarılı bulundu ve övüldü.  2014 yılını gizli cevheriydi! 

A-1 Pictures manga uyarlaması olan ve aksiyon, macera,fantezi, büyü ve shounen kategorilerine sahip animesi Nanatsu no Taizai ile sezonda iki animeyle yerini aldı. Farklı hikayesi, kaliteli dövüş sekanslarıyla alternatif iyi bir shounen animeydi ve izleyiciler tarafından beğenildi.

2014 yılında Studio Ghibli, Hiromasa Yonebashi’nin yönettiği ve gizem, psikoloji ve dram kategorilerine sahip olan Omoide no Marnie filmini sinemalara çıkarttı. Film diğer Ghibli ürünlerinin aksine oldukça mistik ögelere sahip ve iyi bir alt metne sahip olan film, çok övülerek oldukça beğenildi.

2015 kış sezonunda birçok anime devam sezonuyla karşımıza çıkıyordu.

David Productions, JoJo no Kimyou na Bouken: Stardust Crusaders 2nd Season ile JoJo’nun 3.sezonu ile karşımıza çıktı. Yine ve yine JoJo’dan beklediğimiz her şeyi bize veren bir sezondu.

Production I.G, Kuroko no Basket 3rd Season ile Kuroko no Basket’in 3.sezonuyla karşımıza çıktı. Serideki en iyi sezon bu sezondu ve çok sevildi.

Shuka stüdyosu Durarara!! serisinin ikinci sezonu olan Durarara!! x2 Shou ile karşımıza çıktı. İlk sezonu kadar başarılı bulunmasa da yine de kötü değil aksine iyi bir animeydi.

Studio Pierrot, Tokyo Ghoul’ü daha da batırmaya devam etmek için Tokyo Ghoul √A ile karşımıza çıktı. İlk sezondan daha kötü olan yapım, mangadan tamamen ayrılıp bir nevi filler olmasıyla da hayranlarını üzdü.

Lerche stüdyosu popüler bir manganın uyarlamasıyla sezona giriş yaptı, Ansatsu Kyoushitsu. Aksiyon, komedi, okul ve shounen kategorilerine sahip olan anime;farklı konusu ve eğlenceli havasıyla oldukça sevildi.

Madhouse sezona Death Parade ile giriş yaptı. Oyun, gizem, dram, gerilim ve psikoloji kategorilerine sahip olan anime. İlginç konusu, yerinde gizemi ve gerilimiyle oldukça sevildi. Bölüm sayısının 12 olması sebebiyle de konsept hiç sıkmadı.

2015 bahar sezonunda; Bandai Namco Pictures, Gintama’nın 4.sezonu olan Gintama° ile karşımıza çıktı. Klasik Gintama devam ediyordu; kaliteli ve eğlenceli mizah ve güzel hikaye. Gintama yine oldukça başarılı bulundu.

Polygon Pictures da devam sezonuyla gelen stüdyolardan birisiydi. Sidonia no Kishi: Daikyuu Wakusei Seneki ile Sidonia no Kishi’yi devam ettirdiler. Yine oldukça başarılı bir sezon olan Sidonia no Kishi: Daikyuu Wakusei Seneki, 3.sezonu için daha da meraklanmamıza yol açtı.

feel. stüdyosu, Brain’s Base’den devraldığı Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. serisini Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. Zoku ile devam ettirdi. İlk sezonu gibi bu 2.sezonu da oldukça başarılıydı.

J.C.Staff sezona bir manga uyarlaması ile geldi,Shokugeki no Soma. Okul, ecchi ve shounen kategorilerine sahip anime; yemek temasını shounen’e dönüştürmesiyle ve eğlenceli anlarıyla oldukça başarılı bulundu ve ardından merakla beklenen 3 sezona daha ev sahipliği yaptı.

Kyoto Animation bir kitap uyarlaması olan ve müzik, okul, dram kategorilerini içeren Hibike! Euphonium ile sezona giriş yaptı. Bir başka Kyoto Animation yapımı olan K-On! ile oldukça benzerlik gören anime, görselliği ve yerinde dramıyla oldukça beğenildi.

Doga Kobo stüdyosu bilimkurgu, dram ve romantizm kategorilerin sahip olan orijinal yapımı Plastic Memories ile geldi. Sağlam dramı, hoş karakterleri, güzel görsellik ve müziğiyle birlikte oldukça beğenildi. Özellikle son bölümünde gözyaşlarına hakim olamayan birçok izleyici oldu.

2015 yaz sezonuna Shuka stüdyosu Durarara’nın 3.sezonu olan Durarara!!x2 Ten ile geldi. İlk sezonu kadar başarılı olamasa da başarılı olan bir animeydi.

Madhouse sezona bir manga uyarlamasıyla geldi, Overlord. Aksiyon, macera, fantezi, büyü ve oyun kategorilerine sahip olan anime bir ‘’ısekai’’ animesiydi. Artık yetti dedirten ısekai animelerine rağmen Overlord başarılı bulunmuştu. Bu sefer gidilen veya kalınan dünyada dipten değil en üst noktadan başlanmasındaki farklılık bu başarının sebebi olabilir.

Bundan bahsetmem belki şaşırtabilir çünkü seveni kadar sevmeyeni de çok olan bir seri,Passione stüdyosunun görsel roman uyarlaması olan Rokka no Yuusha. Aksiyon,gizem, fantezi, macera ve büyü kategorilerine sahip olan animeyi şahsen izlemedim. Seveni kadar sevmeyeni de olduğunu bildiğim bir seri fakat genel izleyici kararı serinin iyi olduğu yönünde. Yazarımız BüyükBaba_Max’in Rokka no Yuusha incelemesini okumak isteseniz buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2015 yılının kapanış sezonu olan sonbahar sezonuna Production I.G Haikyuu!!’nun2. sezonu olan Haikyuu!! Second Season ile geldi. Yine ilk sezonu gibi başarılı bir sezondu.

Bones stüdyosu da bu sezona Noragami Aragato ile geldi. Noragami’nin devam sezonu olan Noragami Aragato, ilk sezonundan da daha başarılı bulundu.

Shaft stüdyosu monogatari serisine bir sezon ve bir hikaye daha ekliyordu,Owarimonogatari ile. Alışılageldiği gibi bir monogatari sezonu başarısız olamazdı ve Owarimonogatari de oldukça beğenildi ve övüldü.

Sunrise stüdyosu 2010’lara da sonunda düzgün bir Gundam animesi getiriyordu, Mobile Suit Gundam: Iron-Blooded Orphans. Aksiyon,dram, uzay, mecha ve bilimkurgu kategorilerine sahip olan seri, izleyiciler tarafından oldukça başarılı bulundu. Özlenen Gundam geri dönüş yoluna başlamıştı. 

2015 yılına damga vuracak olan animeyse, ONE tarafından web mangası yayınlanan ve oldukça popüler olan One Punch Man’in anime uyarlaması olacaktı. Madhouse’ın stüdyoluğunu yaptığı ve aksiyon, komedi, süper güçler, doğaüstü, bilimkurgu ve seinen kategorilerine sahip bir animeydi. One Punch Man; dozunda ve çok kaliteli mizahı, karakterleri ve ilginç konusuyla çok beğenildi ve yıla damgasını vurdu.

2015 yılında Studio Chizu, macera ve doğaüstü kategorilerine sahip olan bir film ile seyirci karşısına çıktı, Bakemono no Ko. Orijinal ve ilgi çekici hikayesi,karakterleri, müzikleri ve görselliğiyle ilgi çekti. 

Şimdiye kadar sizde fark etmişsinizdir ki, 2010’larda her yıl animelerin sayısı giderek artıyor. Bütçelendirme sorunlarını büyük ölçüde azaltan stüdyolar artık gelişen teknolojiyle de bunu mümkün kıldı. Bir diğer konu da şu; 70’ler, 80’ler ve 90’lara nazaran 2000’lerde yavaş yavaş ve 2010’larda da yüksek oranda devam sezonu çıkış yapmaya başladı. Daha farklı orijinal yapımlar görmek yerine, aynı şeyleri aslında bir nevi farklı olaylar ve hikayelerle hatta bazen aynı şekilde tekrar izliyoruz. Dizi tarzı sezon mantığı stüdyoların büyük gelir kapısı olan figür satışını arttırsa da sektördeki çeşitliliği büyük ölçüde azalttı.

2016 yılı kış sezonunda Lerche stüdyosu Ansatsu Kyoushitsu’nun devam sezonunu çıkarttı. İlk sezonundan bile daha başarılıydı.

Shuka stüdyosu Durarara! 4.sezonu ile bu sezona giriş yaptı.

A-1 Pictures sezona bir manga uyarlaması olan Boku dake ga Inai Machi ile girdi.Gizem, psikoloji, doğaüstü ve seinen kategorilerine sahip olan anime, çok övüldü ve başarılı bulundu. İyi bir anime olduğu görüşüne katılıyorum fakat fazla abartıldığını düşünüyorum.

Studio Deen iki farklı anime ile bu sezon karşımıza çıkacaktı.

Bunlardan ilki manga uyarlaması olan ve dram, josei, tarih kategorileri içeren Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu’idi. Shouwa Genroku, iyi draması, güzel hikayesi ve içtenliğiyle izleyiciler tarafından bolca övüldü ve beğenildi. 2016 yılının en iyi 3 animesinden birisiydi ve gerçekten ‘’underrated’’ kaldı. 

Bunlardan ikincisi de bir görsel roman uyarlaması olan ve macera, komedi, fantezi, büyü ve doğaüstü kategorilerine sahip olan bir ‘’ısekai’’ serisiydi; Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo!. Kısaca Kono Suba; harika mizahı ve karakterleriyle herkesin beğenisini kazandı ve bolca övüldü.

2016 bahar sezonunda David Production, JoJo no Kimyou na Bouken: Diamond wa Kudakenai ile yani JoJo’nun 3.sezonu ile geldi. Klasik, JoJo yine oldukça başarılıydı!

Lay-duce stüdyosu sezona Magi serisinde bir yan karakter olan Sinbad’ın maceralarını animeleştirerek geldi, Magi: Sinbad no Bouken. Magi serisiyle aynı kategorilere sahip olan anime, gayet başarılı ve kısa bir shounen olarak dikkat çekti.

Bones stüdyosu bir manga uyarlaması olan Boku no Hero Academia ile sezona giriş yaptı. Aksiyon, komedi, okul, shounen ve süper güçler kategorilerine sahip olan anime izleyiciler tarafından sevildi ve ardından 2 devam sezonu daha getirildi.

White Fox, bir görsel roman uyarlaması olan Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu ile sezona giriş yaptı. Dram, fantezi, psikoloji ve gerilim türlerine sahip olan anime izleyiciler tarafından oldukça beğenildi ve övüldü. 

2016 yaz sezonunda J.C.Staff, Shokugeki no Souma: Ni no Sara ile geldi yani Shokugeki no Souma’nın ikinci sezonu. İlk sezonu gibi bu sezonuda oldukça başarılıydı.

Bones stüdyosu ONE adlı web mangakanın bir diğer mangası olan Mob Psycho 100’ü animeleştirerek sezona giriş yaptı. Aksiyon, komedi, doğaüstü ve hayattan kesitler kategorilerine sahip olan anime, farklı görselliği ve karakterleriyle beğeni topladı.

TMS Entertainment sezona bir web mangası uyarlaması olan ReLIFE ile geldi. Hayattan kesitler, romantizm ve okul kategorilerine sahip anime, karakterleri ve hikayesiyle beğenildi.

J.C.Staff ve Egg Firm ortaklığıyla yayınlanan manga uyarlaması Saiki Kusuo no Ψ-nan, 120 bölüm sürdü ve her bölümü 5 dakikaydı. Komedi, okul, hayattan kesitler, shounen ve doğaüstü kategorilerine sahip olan anime; hikayesi, adeta Gintama ile yarışabilecek mizahı ve karakterleriyle oldukça beğenildi.

2016 yılının son sezonu olacak olan sonbahar sezonunda; iyi diyebileceğimiz 4 farklı devam sezonu ve 2 de yeni anime yayınlanacaktı.

Production I.G sezona Haikyuu!!’nun 3.sezonu olan Haikyuu!!: Karasuno Koukou VS Shiratorizawa Gakuen Koukou ile geldi. İlk iki sezonundan bile daha başarılı bulundu.

Eski Brain’s Base yeni Shuka stüdyosu Natsume Yuujinchou serisinin 5.sezonuyla yani Natsume Yuujinchou Go ile geldi. Yine bildiğimiz Natsume Yuujinchou başarısını bizlere gösterdi.

Kyoto Animation, Hibike! Euphonium’un devam sezonu ile yani Hibike! Euphonium 2 ile geldi. İlk sezonundan bile daha başarılı bir yapımdı.

Sunrise stüdyosu da devam sezonu ile gelen stüdyolardan birisiydi, Mobile Suit Gundam:Iron-Blooded Orphans 2nd Season ile sezona geldiler. Yine başarılı bir Gundam animesiydi ve bu bizi çok mutlu ediyordu. Çok yaşa Gundam!

MAPPA stüdyosu komedi ve spor kategorilerine sahip Yuri!!! on Ice ile sezona giriş yaptı. Buz pateni temalı ilk spor animesi olan Yuri!!! on Ice, görselliği ve orijinalliğiyle beğenildi.

Shaft stüdyosu bir manga uyarlaması olan ve dram, seinen, hayattan kesitler ve oyun kategorilerine sahip 3-gatsu no Lion ile geldi. Kaliteli hikayesi, dramı ve seinen tarafını karakter dramıyla sağlamasıyla oldukça beğenildi.

2016yılında sinemalara da 3 adet anime filmi damgasını vurdu.

MAPPA stüdyosu tarafından hazırlanan ve tarih, seinen ve dram kategorilerini taşıyan Kono Sekai no Katasumi ni; savaşın insan yaşamına etkisini gösteren hikayesi ve kaliteli dramıyla izleyenleri tarafından hem beğenildi hemde çok hüzünle seyredildi.

Kyoto Animation; dram, shounen ve okul kategorilerine sahip olan filmi Koe no Katachi ile vizyonlara geldi. Kyoto Animation’dan beklendiği üzere harika bir görselliğe sahip olan film, duygu yüklü hikayesi, kaliteli dramı ve şarkılarıyla oldukça beğenildi ve övüldü.

2016 yılının yıldızı olan film ise CoMix Wave Films tarafından hazırlanıyordu ve Makoto Shinkai tarafından yazılıp, yönetiliyordu; Kimi no Na wa. Dram,romantizm, doğaüstü ve okul kategorilerine ait olan anime; harika hikayesi,karakterleri, Makoto Shinkai’den alıştığımız muazzam görselliği ve dramıyla 2016 yılına damgasını vuran film oldu, birçok kişi filmin neden Oscar’a aday gösterilmediğini tartışıyor. MyAnimeList’te en iyi film konumunda bulunan film,şarkılarıyla ve hikayesiyle insanı gerçekten elbet bir yerden yakalamayı başarıyordu.

2017 kış sezonu 3 iyi devam sezonu ve 2 yeni anime ile geçti.

Bandai Namco Pictures, Gintama. ile Gintama’nın 5.sezonunu yayınladı. Her zamanki Gintama, her zamanki kaliteli mizah ve anime yine bizlerleydi.

Studio Deen, 2016’nın gizli cevheri Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu’nun 2.sezonu olan Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu: Sukeroku Futatabi-hen ile sezona ve yıla giriş yaptı.En az ilk sezonu kadar iyi olan anime maalesef yine gizli bir cevher olarak kaldı.

Studio Deen bir başka devam sezonu olan Kono Suba’nın 2.sezonu ile yani; Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! 2 ile sezonda ikinci animesini yayınlıyordu.Yine mükemmel bir mizaha sahip olan anime ilk sezonun aksine ikinci sezonda değişen bazı görseller ve karakter çizimleriyle biraz eleştirilmişti. Fakat yine ilk sezonu gibi oldukça iyiydi.

Kyoto Animation; komedi, fantezi ve hayattan kesitler kategorilerin sahip olan bir manga uyarlaması ile karşımıza çıktı, Kobayashi-san Chi no Maid Dragon.Eğlenceli karakterleri, hikayesi ve mizahıyla oldukça sevildi.

Nut stüdyosu büyü ve askeri kategorilerine sahip olan görsel roman uyarlaması Youjo Senki ile sezona giriş yaptı. Güzel sanat tasarımı ve farklı hikayesiyle sevildi ve övüldü. Biraz da kaçık bir işti! 

2017 bahar sezonuna da devam serileri damga vuruyordu.

Bones stüdyosu Boku no Hero Academia’nın 2.sezonu ile seyirci karşısına çıktı ve ilk sezondan bile başarılı bir iş ortaya koydu.

Shuka stüdyosu Natsume Yuujinchou’nun 6.sezonu ile izleyicilerin karşısına geldi ve 5 sezondur süren büyü bozulmadı; 6.sezon da çok iyiydi.

Wit Studio ekranlarımıza 2013’ten beri beklediğimiz Shingeki no Kyojin’in devamı olan Shingeki no Kyojin Season 2 ile geldi. İlk sezonu gibi başarılı olan anime, yine epikti ve 3.sezonu sabırsızlıkla beklememize neden oldu.

feel. stüdyosu sezonun ve yılın gizli cevheriyle geliyordu, Tsuki ga Kirei. Romantizm ve okul kategorilerine sahip olan anime,orijinal bir yapımdı ve muazzamdı. Karakterleri, sıcak hikayesi, harika görselliği ve karakterler arası ilişkileriyle oldukça başarılı bulundu. Sitemiz üzerinde de benim yazdığım inceleme yazısını okumak isterseniz buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2017 yaz sezonuna, Shaft stüdyosu bir başka monogatari olan Owarimonogatari 2nd Season ile geldi. Tahmin edin ne oldu? Bir monogatari serisi daha oldukça başarılı olmuştu. Alıştığımız monogatari yine başarılı şekilde yoluna devam ediyordu.

Production I.G, yaz sezonuna bir manga uyarlaması olan Ballroom e Youkoso ile geldi.Komedi, dram, romantizm, okul, shounen ve spor kategorilerine sahip yapım; bale temasını işliyordu. İyi karakterleri, hikayesi, görselliği ve müzikleriyle başarılı bulunan bir animeydi.

Kinema Citrus sezona ve yıla damgasını vuracak olan animesiyle geliyordu, Made in Abyss. Bilimkurgu, macera, gizem, dram ve fantezi kategorilerine sahip olan bu web manga uyarlaması animede yok yoktu! Güzel ve ilgi çekici hikayesi, harika karakterleri, gizem unsurunu ve gerilimi dozajında harika kullanması, aksiyon sahnelerinin ve genel görselliğin başarılı olması. Birçok izleyici ve eleştirmene göre ve benim de kişisel düşünceme göre yılın en iyi animesiydi! İkinci sezon artık lütfen gel! Ayrıca sitemiz üzerinde BüyükBaba_Max’in yapmış olduğu incelemesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2017’nin bitiş sezonu olan sonbahar geliyordu ve tahmin edin nelerle? Tabi ki devam sezonları.

Shaft stüdyosu 3-gatsu no Lion’ın devam sezonu olan 3-gatsu no Lion 2nd Season ile izleyici karşısına çıktı. İlk sezonundan da daha başarılıydı bir animeydi.

Bandai Namco Pictures, Gintama’nın 6.sezonu olan Gintama.: Porori-hen ile sezona giriş yaptı. Yine bir Gintama sezonu ve yine harika mizah, harika anime.

J.C.Staff, Shokugeki no Souma: San no Sara yani Shokugeki no Souma 3.sezon ile sonbahardaki yerini aldı. İlk iki sezonu gibi bu sezonuda oldukça başarılıydı.

Wit Studio bir manga uyarlaması olan ve hayattan kesitler, fantezi, büyü ve shounen kategorilerine sahip Mahoutsukai no Yome ile sezona giriş yaptı. Görselliği ve müziklerinin iyi olması herkes tarafından kabul gördü. Fakat izleyiciler hikaye kısmında ikiye bölünmüştü, bir kısım hikayeyi çok beğendi diğer kısımsa hikayeye rezil dedi. Genel kanıysa puanlarına bakarsak beğenildiği yönünde. Yazarımız BüyükBaba_Max’in yazmış olduğu incelemeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Orange stüdyosu aksiyon, dram, fantezi, gizem ve seinen kategorilerine sahip olan bir manga uyarlamasıyla sezona giriş yaptı, Houseki no Kuni. Farklı hikayesi ve karakterleri ile beğenilen animenin asıl beğenildiği şey ise görselliğiydi. Şimdi burada hafif farklı bir konuya sapıp tekrar Houseki no Kuni’ye döneceğiz.

CGI teknolojisi anime dünyasında hiçbir zaman ilk tercih olmadı çünkü izleyiciler genelde CGI teknolojisiyle yapılan animeleri beğenmiyordu ve bu gayet anlaşılabilirdi. CGI teknolojisinde animasyonlar insana kesik hissettiriyor ve akıcılığı bozuluyordu, Houseki no Kuni çıkana kadar. Orange stüdyosunun sanat ve animasyon departmanında çalışan sevgili dostlarımız ise bu işi çözmenin bir yolunu bulmuşlardı, akıcı ve mükemmel derecede iyi görünen Houseki no Kuni ile bunu başardılar. Şunu söylemeliyim ki; anime sektörü Houseki no Kuni’den sonra bir değişime daha uğrayabilir, CGI teknolojisini sonunda bu şekilde kullanmayı başarabilen stüdyolar büyük ölçüde CGI görselli animelere geçiş yapabilir. Kısacası anime sektöründe değişim ve gelişim devam ediyor.

Son olarak Houseki no Kuni ile söyleyebileceğimiz şey; farklı hikayesi ve karakterleri, enfes-muazzam-harika görselliğiyle 2017’nin adı gibi gizli cevheri! Normalde anime serilerinde, seriden bahsettikten sonra fotoğraf koyuyorum ama lütfen şu videoyu 1080p izleyin!

2018 kış sezonunda Egg Firm ve J.C.Staff birlikte Saiki Kusuo no Ψ-nan 2 ile geldiler.Saiki Kusuo’nun devam sezonu olan anime bu sefer 24 dakikadan oluşan 24 bölümdü fakat bu başarısını değiştirmedi. Yine çok başarılıydı.

Bandai Namco Pictures, Gintama’nın final arc’ının ilk sezonunu yayınlamaya başladı.Bildiğimiz Gintama artık sonlarına yaklaşsa da kalitesinden ödün vermiyordu,yine çok başarılıydı.

A-1 Pictures, Nanatsu no Taizai’nin bir başka sezonu olan Nanatsu no Taizai: Imashime no Fukkatsu ile sezona giriş yaptı ve yine oldukça başarılıydı.

Kyoto Animation bir görsel roman uyarlaması olan ve dram, hayattan kesitler ve fantezi kategorilerine sahip olan animesi Violet Evergarden ile sezona ile giriş yaptı. Sıcak ve dramatik hikayesi, müzikleri ve canlı renk paletine sahip harika görselliğiyle herkes tarafından beğenildi. Yazarımız BüyükBaba_Max’in yazdığı incelemesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

C-Station stüdyosu bir manga uyarlaması olan ve hayattan kesitler, komedi kategorilerine sahip olan animesi Yuru Camp △ ile sezona giriş yaptı. Yuru Camp △, genel olarak görselliği ve karakterleriyle oldukça beğenilmişti. İç ısıtan sıcacık bir animeydi. Yazarımız BüyükBaba_Max’in yazmış olduğu incelemeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Madhouse sezona hayattan kesitler ve macera kategorilerine sahip olan orijinal yapımı, Sora yori mo Tooi Basho ile giriş yaptı. Karakterleri,hikayesi, müzikleri ve görselliğiyle beğenilen anime; izleyicilere beklediklerinden daha iyi bir yapım sunmuştu. Yazarımız BüyükBaba_Max’in yazmış olduğu incelemeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2018 bahar sezonunda J.C.Staff, Shokugeki no Souma 3.sezonun 2.kısmını yayınladı; Shokugekino Souma: San no Sara - Toutsuki Ressha-hen. Yine başarılıydı.

Bones stüdyosu, Boku no Hero Academia’nın 3.sezonunu yayınlamaya başladı. İzleyiciler tarafından yine oldukça beğenildi ve övüldü. Yazarımız BüyükBaba_Max’in yazmış olduğu incelemeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

White Fox,efsanevi animesi Steins;Gate’e bir devam sezonuyla geldi, Steins;Gate 0. Tam olarak Steins;Gate’in devam sezonu değildi, Steins;Gate’e alternatif bir evren oluşturan filmin devamıydı. Fakat yine de başarılıydı ve bolca övüldü.

feel. stüdyosu sezona bir manga uyarlaması olan ve hayattan kesitler, seinen, doğaüstü, bilimkurgu ve komedi kategorilerine sahip olan animesi Hinamatsuri ile geldi. Karakterleri,garip hikayesi ve güzel mizahıyla izleyiciler tarafından oldukça beğenildi. Yazarımız BüyükBaba_Max’in yazmış olduğu incelemeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

2018 yaz sezonunda Bandai Namco Pictures, Gintama’nın son arc’ının ikinci sezonuyla karşımıza çıktı. Gintama.: Shirogane no Tamashii-hen - Kouhan-sen yine oldukça başarılı bir Gintama animesiydi.

Wit Studio merakla beklenen Shingeki no Kyojin 3.sezonuyla karşımıza çıktı. Final bölümünün merakımızı tavan yaptırdığı 3.sezon yine çok başarılıydı.

Zero-G stüdyosu bir manga uyarlaması olan ve seinen, komedi ve hayattan kesitler kategorilerine sahip olan animesi Grand Blue ile sezona giriş yaptı. Grand Blue iyi bir mizaha sahipti fakat seinen kısmı kesinlikle haklıydı, bir yetişkin animesiydi. Yine de izleyiciler tarafından beğenildi.

Şu an 2018 sonbahar sezonunda olduğumuz için yazımın ve yazı serimin sonuna geliyordum. Şuana kadar yazdığım en uzun yazı da bu oldu. Sizlerde fark etmişsinizdir ki animelerde son yıllarda yaratıcılık biraz kısır bir döngüde her yer genelde devam sezonu kaynıyor. Fakat Houseki no Kuni, Made in Abyss gibi yaratıcı yapımlar gelmeye devam ediyor ve umarım bu yapımlar çoğalır.

1917’den başlayan ve şu an için 2018’e kadar süren 101 yıllık yolcuğumuzda bana eşlik ettiğiniz ve yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Gelecek yazılarda görüşmek üzere! 

Anime Tarihi yazı serisinin diğer yazılarına ulaşmak isterseniz;

22 yaşında,anime-sinemaya merakı olan.Oyun oynayıp,çizgi roman-kitap okuyan bir insan. MAL Adresim: https://myanimelist.net/profile/Uldyssian

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları