No Game No Life'ı Beklerken İzlenebilecek Benzer 6 Anime
No Game No Life animesi aramızdan gideli bir kaç yıl oluyor ara sıra geri dönüp baktığımız ve özlediğimiz bu animenin yerini tutmaz belki ancak bir kaç yönden benzer animelere bir bakalım.

Image

No Game No Life şahsen benim çok severek takip ettiğim bir seriydi ancak çok kısa sürdü. Bir çırpıda bitiverdi. Arada bir geri dönüp dönüp izliyorum hala ve neredeyse aynı zevki alıyorum. Her bittiğinde de bir boşluk oluşuyor içimde. Benzer seriler arayıp duruyorum ancak hepsini arayıp taramak çok zor geliyor. Normalde oyunlar üzerine yazılar yazıyorum ancak yabancı sitelerde "benzer animeler" gibi yazı serileri bol bol bulunmakta. Bende bir kaçını birleştirip derleme bir yazı oluşturmak istedim. İzninizle yavaştan yazımıza geçelim.

No Game No Life, isminden de anlaşılacağı gibi oyunları temel alan bir animasyon serisi. Genel olarak bir anlatayım da belki izlememiş arkadaşların ilgisini çeker. İki kardeşin NEET (Hikikomori diye geçen evden olabildiğince az çıkan oyun-anime bağımlısı kişiler. Genelde toplum korkuları da bulunmakta.hikayesini anlatan animasyon bir tanrının savaşmak yerine oyun oynama kanunu getirmesi ile savaşların sona erdiği bir dünyaya getirilmesi ile başlamakta. Kendisine Tet diyen tanrı her oyunda en yüksek dereceyi yapmış bu iki kardeşe bir hediye vermiş gibi görünmektedir ancak bilmedikleri bu dünyayı keşfederken iki kardeş nihai hedeflerine doğru ilerlemektedir. Tanrıyı yenmek. 

Serinin genel olarak konusu bu şekilde ancak onu özel yapan şey animelere bizi başlatan Death Note gibi zeka oyunları içermekte. Bahis mantığı, oyun oynarken bilinmesi gereken gibi temelleri daha geniş bir alana yaymış olan seri bize minimal olarak echhi sunuyor. İçerisinde Harem de barındırmakta. Bir miktar da aşırı yakın kardeş ilişkisi içermekte ancak bunların hiç birisi göze batmıyor. Şiddetle tavsiyem izlemeniz yönünde. Gelelim bu animeye benzerlere.

1. BTOOOM!

Image

  • Bölüm Sayısı: 12
  • Yayınlanma aralığı: Ekim 4, 2012 - Aralık 20, 2012
BTOOOM! Konusuna genel olarak bakıldığında Ryouta isimli bir NEET hakkındadır. Çok severek oynadığı BTOOOM! isimli bir oyun vardır, oyun BIM adı verilen bombalarla bir birini öldürmek üzerine kuruludur. Öyle ki kendisi sıralamaları alt üst etmiş durumdadır ancak bir gün kendisini çok sevdiği oyunun içerisinde bulur ancak bu beklenen fantastik dünya hayallerdekinden çok farklıdır. Bulunduğu yere nasıl geldiğini hatırlayamayan ve insanların hayatta kalmak için bir birlerini öldürmek zorunda oldukları zindan adası tarzında bir yerde bulmuştur kendisini. Karakterimiz her ne kadar ekipmanları kullanmayı bilse, strateji anlamında ne kadar yetenekli bir insan olsa da pek çok farklı çatışmaya girmek zorunda kalmakta. Ahlaki seçimleri, bir insanı öldürmenin anlamı gibi pek çok farklı durumu bize göstermesi itibari ile önümüze oldukça karanlık bir dünya sunuyor BTOOOM!

Ryouta ve Sora bir birine oldukça benzer karakterler esasen.  Normalde bir kaç saatliğine hayattan kaçmak için oyun oynayan karakterlerin bir anda oyunun hayat anlamına gelmesi ve oyun oynamak yaşamak için hayati bir ihtiyaç halini almıştır.  Oyundaki taktiklerini gerçek hayata uyarlamak ve yeni hayatlarını anlama biçimleri bakımından oldukça benzer karakterler.

Bulundukları yere bakarsak çok farklı. Ryouta oldukça yalnız bir karakter. En büyük farklılık buradan başlıyor ancak asıl farklılık birisinin NGNL fantastik bir evrende geçerken BTOOOM! oldukça kanlı ve karanlık gerçek dünyada geçmekte.

2. Sword Art Online

Image

  • Bölüm sayısı: 25
  • Yayınlanma süresi: Temmuz 8, 2012 - Aralık 23, 2012
Sword Art Online benim için her ne kadar yorumlaması zor bir anime zira şahsen çok sevdiğim bir seri değil; bu nedenle olabildiğince özel yorumlardan uzak durmaya çalışacağım. Sword Art Online'ın ana karakteri Kirigaya Kazuto, kendi isminden türettiği nickname'i ise "Kirito" ona NEED demek pek mümkün değil zira önceki hayatı hakkında net bir bilgi verilmedi bizlere ancak oyunlarda oldukça yetenekli. BETA serisinden beri oynadığı bir oyun olan Sword Art Online oyununa girmesi ile başlıyor oyun. Kirito aynı zamanda sınırlı kapalı beta oyuncularından bir kaç tanesi bu nedenle oyun hakkında epeyce bir bilgisi var. Bu nedenle temel stratejiler hakkında epey bilgiye sahip ancak bir sorun var kendisi oyundan çıkamıyor. Oyunun oynandığı cihaz bir çeşit görsel gerçeklik oyun paneli. Başınıza taktığınızda oyundaki avatarınızı vücudunuz gibi kullanmanızı sağlıyor. Oyunun yapımcısı da bu cihazı oyuncuları rehin almak için kullanıyor. En can alıcı nokta da rehin aldığı aletleri aynı zamanda oyun içerisinde ölen kişilerin gerçek hayatta ölmesini de sağlaması.

Sword Art Online benim için her ne kadar yorumlaması zor bir anime zira şahsen çok sevdiğim bir seri değil; bu nedenle olabildiğince özel yorumlardan uzak durmaya çalışacağım. Sword Art Online'ın ana karakteri Kirigaya Kazuto, kendi isminden türettiği nickname'i ise "Kirito". Günümüzde yeni yeni çıkmaya başlamış olan VR(Görsel Gerçeklik) gözlüklerinin bir kaç adım ilerisi olan NerveGear adında bir konsol üzerinden oynanmakta olan Sword Art Online ismindeki oyunu ve oyun içerisindeki maceraları konu almakta. NerveGear'ın özelliği ise zihninizle oyun içerisindeki Avatarınızı yani karakterinizi kontrol ettirebilmeniz. 

Anime beta oyuncusu olan Kirito'nun oyuna girmesi ile başlıyor. Oyunlara karşı doğal olarak bir yeteneği olan Kirito önceden sahip olduğu bilgileri de kullanarak oyun içerisindeki bir kaç kişiye yardım ediyor ancak gün bitiminde oyundan çıkmaya çalışırken bunu başaramıyor. Sonradan gelen açıklama ile oyun içerisinde rehin alındıklarını öğrenmesi ve diğer 10,000 oyuncu ile oyunun içerisinde kapalı kaldıklarını öğreniyor. En zor nokta ise oyunda ölürseniz, gerçekten ölüyorsunuz.

Kirito ne yazık ki Shiro gibi zeki bir karakter değil. Özellikle Shiro dedim zira Sora Shiro'yu yakalamaya çalıştığını dile getirmişti. Konumuza dönersek Kirito sadece bazı temel bilgilere sahip ve sürekli olarak yükselip oyundan kaçmaya çabalıyor. Buna karşın Shiro ve Sora bulundukları yerden gayet memnunlar ve orada kendi düzenlerini kurup eğlenmeye devam ediyor. Kirito ve Sora'nın benzeştiği nokta ise iki karakterin de oyun stratejileri hakkındaki deneyimi ve oyunun kendisinden zevk almaları. Benzedikleri diğer nokta da iki karkaterin de kişisel haremleri var. Her ne kadar Sora açık açık isteğini belli etse de Kirito reddettiği kadınlardan harem oluşturmayı seçmiş. Animelerin benzediği bir nokta da çizim tarzlarının parlak ve renkli olması. Karakter tasarımları benzer şekilde yapılmış ancak SAO'ın çizimleri bir tık daha gerçekçi. Asıl ayrılan nokta ise Sora ve Shiro her işi kendi başlarına çözerken Kirito'nun seviye sistemi ile kazanç elde etmesi.

3. Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo!

Image

  • Bölüm sayısı: 10
  • Yayınlanma süresi: Ocak 14, 2016 - Mart 17, 2016
Kono Subarashii Sekai ni Shukufu wo! kısaca KonoSuba benim uzun zamandır izlediğim en eğlenceli serilerden birisi oldu. Animeleri anlatmayı tercih etmiyorum esasen ancak anime tarihindeki en eğlenceli ölümlerden birisiyle başlıyor seri. Bir NEET olan Satou Kazuma yeni çıkan bir oyunu almak için evinden çıktığı sırada kamyonet tarafından ezilecek bir kızı kurtarmak için onu itip kendisi atlıyor. Buraya kadar gelen binlerce animasyon var ancak ölümünün ardından huzuruna çıktığı tanrıça Aqua'dan öğrendiği üzere kendisi traktörün önündeki bir kızı itip kurtarmaya çalışmış. Her ne kadar bunu denemiş olsa da traktör yavaş geliyormuş hatta kıza selam vermek için şoför duracakmış. Kazuma ise öleceğinden emin olup şok geçiriyor ve kalp krizinden ölüyor. Bunları anlatırken tanrıçanın davranışları oldukça sinir bozucu geliyor.  Pek tabi tanrıça şöyle bir şey daha söylüyor isteği dahilinde cennete gitmek ve ya Şeytan Kralı yenmek için bir fantezi dünyasına gitmek. Kazuma sonunda hayallerine kavuşuyor ve tekrar hayata dönmeyi seçiyor. Bunu yaparken de istediği bir şeye sahip olabileceği söyleniyor. Tanrıçaya sinirlenmiş olan Kazuma ise "Seni istiyorum o zaman!" diyor. Tanrıça Aqua ve Kazuma yeni geldikleri dünyada maceracı olarak hayatlarına başlıyor. Kazuma'nın hayali popüler birisi olarak bolca para kazanmak ve rahat bir şekilde yaşamak. Aqua ise Şeytan Kral'ı yenip tekrar tanrıça olarak geldiği yere gitmek istemekte. 

Yeni geldikleri bu dünyada ikili yaşamak için para kazanmak amacıyla inşaat yapmaktan, kutu katlamaya kadar çeşitli işler yapıyorlar.. 

İki animenin benzediği noktalara gelecek olursak Sora ve Shiro gibi Kazuma ve Aqua ikilisinin de yapmak istediği bir şey var. Bu yapmak istedikleri şeye gelecek olursak tek başlarına yenemeyecekleri bir tanrıyı yenmek. Bu nedenle yoldaşlar toplayıp gerekli iş bölümü ile amaçlarına ilerliyorlar. Aynı şekilde orta çağ kanunları geçerli olduğu için Kazuma ve Sora yetişkin olarak geçmekte bu nedenle yemek, kalacak yerler için para kazanmak zorunda kalıyorlar. Her ne kadar Sora ve Shiro zekaları ile bunu durumu kısa sürede atlatsa da komedi'ye daha çok ağırlık veren ve para gibi kavramların kolay kazanılmadığı başka bir evrende Kazuma yanındaki Aqua ismindeki "aptal" tanrıçaya rağmen düzlüğe çıkmaya çalışmakta. Komedi, basitçe bir harem ve fantastik güçleri seviyorsanız bu animeye bir bakmalısınız.

4. Overlord

Image

  • Bölüm sayısı: 13
  • Yayınlanma aralığı: Haziran 7, 2015 - Şubat 29, 2015
Görsel gerçeklik oyunları ve MMO RPG oyunlarının birleştiği bir zamanda Yggdrasil ismindeki popüler bir oyun son bulmak üzeredir. Oyundaki karanlık ve en güçlü loncalardan birisi olan Ainz Ooal Gown'un lideri de son saatleri oyunda geçirmeye karar vermiştir. Lider Momonga oldukça güçlü bir büyücü karakterdir ve son saniyeleri beklerken arkadaşları ile yarattıkları karakterlere son bir defa daha bakmaktadır ancak garip, beklenmedik bir şey olur. Saat tam on ikide saat yerinde saymaya başlar. Momonga ne olduğunu anlamaya çalışırken bir anda kendisini oyunun içerisinde bulur. Ne olduğunu anlamaya çalıştığı bu zamanda yarattıkları npc yani oyun elemanı karakterler kendi kişilikleri ile karşısındadır. 

Momonga ve Sora,Shiro ikilisi arasındaki benzerlikler burada başlamakta. Üç karakter de yeni geldikleri dünyayı çözmek peşinde. Bunu yaparken oyundaki temel bilgilerini ve yeteneklerini kullanmaktalar. Kuralları ve bu kuralların yorumunu çözmek için de pek çok deneme yapmakta bu karakterler. Bunu yaparken çevrelerinden ve olanlardan olabildiğince zevk almaya devam etmekteler.  İki tarafında geri dönmek gibi net bir çabası yok, oldukları şeyi kabullenip devam ediyorlar. Momonga için bu çok daha zor bir durum, zira kendi ırkı da değişmiş durumda. Undead yani ölümsüz bir karakter oynamakta, avatarı kendisi olduğu için oldukça zorlanmakta Momonga. Undead olmanın getirileri yanında pek çok götürüsü de var, psikolojik olarak ve fiziksel olarak.

5. Kami nomi no Shiru Sekai [The World Only God Knows]

Image

  • Bölüm sayısı: 12
  • Yayınlanma aralığı: Ekim 7, 2010 - Aralık 23, 2010
Kami no Shiru Sekai, kısaca KSS yine oyun bağımlısı bir karakter üzerinden ilerlemekte. Sora ve Shiro aksine Keima düzenli bir lise hayatına sahip ancak en az onlar kadar oyun tutkunu bir karakter. Kendisine taktığı isimse "God of Conquest" yani "Fetih Tanrısı". Oynamayı sevdiği oyunlar ise Dating Similation yani Çıkma Simülasyonu. İsminin geldiği yerde bu oyunlar zira Keima oynadığı oyunlardaki karakterleri çok kısa sürede tavlamaktadır. Karakteristik olaraksa bir miktar bozukluğu mevcut zira Dating Sim. oynamaktan gerçek dünyadaki insanlara karşı ilgisini kaybetmiştir Keima. Gerçek dünyaya karşı da ilgisini kaybetmiştir, öyle ki okulda, banyoda hatta beden dersinde koşarken bile oyun oynamaktadır. Aynı zamanda oldukça da şanssızdır zira kendisini tanıtma şekli o kadar yayılmıştır ki kendi dünyasını bile aşmıştır. Oyun konsoluna gelen bir mesajla şeytanla anlaşma yapmıştır.

"Fetih Tanrısı" olarak tanın Keima yaptığı anlaşma ile şeytana söz vermiştir. Dünyaya kaçan kötü ruhları toplaması gerekmekte. Bunu yapmak içinse insanların kalplerindeki boşluğu doldurması gerekmekte, zira görevini yapmazsa kafası koparılacak. Böylece "Fetih Tanrısı" zerre kadar ilgilenmediği üç boyutlu kadınları kendine aşık etmeye başlar. Şeytan partnerinin yardımı ile kötü ruhlar tarafından ele geçirilmiş kadınları bulup onları oyunlardaki temele indirerek kötü ruhları avlamaya başlarlar. 

Keima'nın iki boyutlu dünya ile olan aşkı Shiro ve Sora ile oldukça benzer. Her ne kadar oyun alanı olarak kısıtlı olsa da çözümleri oyunlara indirgeyerek bulması ve video oyunun içerisinde gibi davranışları oldukça benzer. Keima'nın sorunu ise durdurma tuşuna gerektiği zaman basamaması ve gerçek kadınların sorunları ile kendinin yüzleşmesinin gerekmesi gibi gerçek sorunlara sahip olması. Gerçek hayat oyununun Keima'yı zorlayışı ve her tavlamasının sonunda unutulmasının açtığı minimal travmaları ve ruhsal durumunun çalkantılarını görüyoruz. 

6. Log Horizon

Image

  • Bölüm Sayısı: 25
  • Yayınlanma aralığı: Eylül 5, 2013 - Mart 22, 2014
Log Horizon pek çok yönden bana göre NGNL'a benzese de pek çok listede yer verilmemiş animelerden birisi. Benim de çok sevdiğim bu animasyonu anlatmaya geçersek oldukça derin geçmişi olan bir Online oyun olan Elder Tale ismindeki bir oyun yeni bir yamasını yapacağı gün bir anda pek çok oyuncu kendisini kayıtlı oldukları sunucuda kendilerini karakterlerinin bedeninde bulurlar. Nasıl ne zaman geldiklerine dair hiç bir fikri olmayan oyuncu topluluğu ne yapacağını bilemez bir şekilde etrafta dolanmaya başlar. Bizim ana karakterimizse her oyunda olan öncü zindan gruplarından birinde komut verme görevini üstlenmiş olan destek büyücüsü(Enchanter) Shiroe'dir.

Shiroe öncelikle dünyayı anlamak için basit yaratıklara saldırır ancak kendi bedeninin bile küçük farklara sahip olması durumunun oldukça zorlu olduğunu öğrenir. Ölümünse son olmadığını keşfederken hayatta kalmanın eziyet haline gelmemesi için elinden geleni yapmaya çalışır. Yaşamak oldukça kolaydır, yeni yama öncesinde de son sınıra ulaşmış olan Shiroe yaşası için temel gereksinimleri bir kaç dakika içinde elde edebilmektedir ancak yapacak bir amacı kalmamıştır. Bu durum tüm oyuncular için geçerlidir, diğer insanları öldürüp parasını çalmak gibi yöntemlere başvurmaları bir yana daha güçlü eşyalar dışında bir arzuları kalmamıştır.

Bu kasvetli ortamda Shiroe kendi dünyasındaki ahlak kurallarını bu kuralsız dünyaya getirmeye çalışmaya başlar. Bir düzen ve yenilik getirmeye çabalaması ile oldukça benzer bir çizgi çizmekte iki anime. Aynı zamanda karakterlerin dünyayı hızlıca kavrayıp kurallarını değiştirmeleri, oldukça zeki hamlelerle karakteristik güçlerini göstermesi, çevrelerine insanları toplamaları ile iki anime oldukça benzer.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları