DEVILMAN crybaby Yönetmeni Masaaki Yuasa'nın 7 Çalışması
Masaaki Yuasa'nın sanatsal çalışmalarına kısa bir bakış.

Masaki Yuasa'nın Netflix'te yayınlanan DEVILMAN crybaby'si hakkında mutlaka izlediğiniz/okuduğunuz bir şeyler olmuştur. Yaşları genç olan hedef kitlenin dediği gibi konu "tamamen öfke" üzerine. Yapımın kendine has şiddet unsurları ve cinsel tarzı herkes için uygun olmayabilir ama eğer sanatını görüp de ''bunu sevdim, farklı gözüküyor'' diye düşünüyorsanız Masaka Yuasa'nın diğer serilerine ve filmlerine de göz atmalısınız. 

1- Mind Game

1- Mind Game

Mind Game, Studio 4c ve Masaka Yuasa'nın daha önceki artistik alıştırmalarıydı diyebiliriz. Filmin can alıcı noktası oldukça basittir; bir grup genç kişi yaşlı bir adamın basit hayatına girip ve böylelikle önceliklerini yeniden belirleyeceklerdir. Yaşlı adamın bir balinanın içinde yaşadığını ve grubun bir yakuza arabası ile yüksek hızda bir kovalama esnasında buraya ulaştıklarını bilmenize aslında gerek bile yok. Ve belki de herkes aslında ölüdür? Filmin anlamı aslında nasıl yorumlandığına dayanır ve sindirilmesi gerekilen çok malzemesi vardır. 

Anime filmi Türkanime'de izleyebilirsiniz.

2- Ping Pong Animation

2- Ping Pong Animation

Bu animasyon Taiyo Matsumoto'nın sanat stilini ve Yuasa'nın estetiğinin birleşimi ile adeta cennette üretilmiş bir eşleşme olmuştur. Kuvvetli bir şekilde anime edilmiş sportif drama Peco ve Smile'in (bu bir lakaptır) üzerinden yürümektedir. İki çocuk, masa tennisinin rekabetli dünyasına giriş yapmaktadırlar. Peco doğuştan yeteneklidir ve bunun da farkındadır. Öte yandan Smile ise Peco'nun gölgesi altında oynamaya başlangıçta memnundur. Kıymetli eğlenceli zamanları giderek daha rekabetci hale gelmeye başladığında, Peco artık en iyisi olmadığını ve Smile da devamlı oynamaya değer birisi olup olmadığından artık emin değildir. Sanat tarzı anime serileri için alışagelmiş değildir ama eğer gerçekten hayranlık verici sahneleri olan bir spor animesi arayışı içerisindeyseniz bunu izlemek isteyeceksiniz. 

Anime diziyi Türkanime'de izleyebilirsiniz. 

3- Kick Heart

3- Kick Heart

Bu kısa film 13 dakikadir ve iki lucha libre güreşcisinin değişen egolarını konu alır. Yuasa'nın Kick-Heart filminin başarısı ile gelecekteki crowd-funded anime serilerinin önünün açıldığını söyleyebilmek makul bir argüman olacaktır. Kısa film güreşin merkezde olduğu bir atmosferi S&M içeriklerine yoğunlaşarak anlatmaktadır. 

Kısa anime filmi Türkanime'de izleyebilirsiniz.

4- The Tatami Galaxy

4- The Tatami Galaxy

Yuasa'nın batıda ilk defa ilgi uyandırmaya başladığı ilk işlerindendir ve hak ettiği ilgiliyi bulamasa da kült eserler arasındaki yerini çoktan almıştır. Serilerinin karakter tasarımlarını oluşturabilmek için illüstratör Yūsuke Nakamura ile bir grup oluşturmuştur. Tasarımlar fazlasıyla sade ve color-blok sistemine dayanmaktadır. Bu da Yuasa'nın sonraki işlerinde de devam ettireceği tarzını doğurmuştur. Kyoto'da üniversite 3.sınıf öğrencisi isimsiz kahramanımızın etrafında olanları ve üniversitedeki kulübünde boşuna geçirdiğini düşündüğü zamanları kapsıyor. Akashi isimli kızla olan ilişkisini ilerletmekten alıkoyan kara mizah senaryolarının sürekli kurbanı olduğunu için iki yıllık bir sıkışma (!) yaşar. 

Anime diziyi Türkanime'de izleyebilirsiniz.

5- Kaiba

5- Kaiba

Belli belirsiz de olsa Küçük Prens'e (The Little Prince) benzeyen anime dizide, anıları saklamanın mümkün olduğu bir dünya tasvir ediliyor. Böylece vücudun yaşadığı ölüm gerçek bir ölüm olmaktan çıkacaktır. Yine böyle bir günde Kaiba adındaki bir adam kırık dökük bir odada uyanır. Geçmişini anımsamayan bu adamın sahip olduğu tek şey; içerisinde kadın resmi olan bir kolyedir. Aniden saldırıya uğrayan Kaiba, çareyi uzaya kaçmakta bulur ve çeşitli gezegenlerde birçok kişi ile karşılaşarak hafızasını geri getirmeye çalışır. Peki kolyedeki Neiro denen kadın da kimdir? 

Anime diziyi Türkanime'de izleyebilirsiniz. 

Anime dizinin detaylı incelemesini de şu yazıdan okuyabilirsiniz.

6- Genius Party - Happy Machine

6- Genius Party - Happy Machine

Shinichiro Watanabe, Shoji Kawamori gibi tanınmış yönetmenlerin de yer aldığı kısa film antolojilerinin 6. filmi Yuasa'nın Happy Machine isimli filmidir. Bu unutulmayan kısa film bir annenin trajediye düşmesi ile bebeğini besleyememesini ve bebeğin kendi başına beslenmesi üzerine karşılaştıklarını anlatır. Yuasa, genellikle biyolojik yetişkinlerin sebep olduğu korkuyu ve korkusuz bir dünyayı çok iyi tasvir eder. 

Belirtmekte fayda var, Genius Party'de yayınlanan 7 film de Japon yönetmenlere ait, tarih 2008 gösterdiğinde Nicolas de Crécy  tarafından yönetilen Le manchot mélomane de antolojiye dahil edilerek Genius Party Beyond olarak yeniden yayınlanmıştır. Aslında ilk yayında da bu Fransız kısa yer alacaktır ama son dakika planlarda değişiklik yapılmış ve "beyond" yapımında Fransız kısa da dahil olmuştur.

Kısa anime filmleri Kissanime'den izleyebilirsiniz. (Türkanime'de sadece 4 tanesi yüklüdür.)

7- Kemonozume

7- Kemonozume

Yauasa'nın Devilman'a en yakın çalışması kuşkusuz... Yapımın canavarları ve ortaya çıkan boynuzlarına rağmen insan suretlerinin altında yatan ifadeler çok güzel işlenmiş. Japonya’da nesilden nesle aktarılan Kifuuken adlı dövüş sanatı ile kılıç ustaları et yiyen canavarları avlamaktadırlar. Kifuuken’in en tehlikeli ve etkin silahı ise Kemonozume adlı tekniktir. Yausa'nın bu anime serisi için birçok kişi aynı görüşte; keşke son bölüm biraz daha farklı olsaydı. 

Anime diziyi Türkanime'de izleyebilirsiniz.

Night is Short, Walk On Girl anime filmi ise The Tatami Galaxy'nin farklı bir perspektiften ele alınışını inceler ve henüz stream'e düşmemiştir. Lu over the wall ise bir deniz kızı ve liseli bir öğrenciyi konu eder.

kaynak: ann

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları