Neden Kaiba İzlemelisiniz?
Kaiba, 2008 yılında Madhouse tarafından çıkarılmış sıradışı animelerden biri.

2008 yılı, anime sektörünün en görkemli yıllarından biridir. O yıllarda çıkmış animelere bir bakın; kötü çıkma olasılıkları, yaz gününde kar yağması kadar düşüktür.

Kaiba da 2008 yılında Madhouse tarafından çıkarılmış sıra dışı animelerden biri. Her bölümde, daha önceki bölümden anlayamadığınız bir detayın ortaya çıktığı, hikayelerin içindeki hikayelerin, hikayenin aslı kadar ilgi çektiği enteresan bir bilimkurgu serüveni. Lafı daha fazla uzatmayayım ve bu güzel animenin şahanelikleri ile size baş başa bırakayım. 

1- Çizimlerin Tezat Dünyası

1- Çizimlerin Tezat Dünyası

Hep aynı görünen karakterlerden, tahmin etmesi kolay animelerden sıkıldıysanız Kaiba’nın çizim dünyası aradığınız şey olabilir; animenin ilk bölümünde karşılaştığınız çizimler, büyük ihtimal afallamanıza neden olacak. Hatta ilk etapta animenin chibi karakterlerden oluştuğu yanılgısına bile düşebilirsiniz. Animenin ilk bölümü aktıkça anlıyorsunuz ki; anime ekibi kolay kolay karşılaşamayacağımız çizgilerden oluşan fantastik bir dünya yaratmış ve bu dünyada, insan hayatına dair gördüğümüz şeyler azaldıkça, anlatılan öykülerdeki duygusallık ve trajedi de paralel bir artış göstermiş. 

Animenin içindeki galaksilerin durumu, karakterlerin özellikleri baz alındığında çizgilerin oluşturduğu tezatlar leziz bir görsellik bırakıyor. O kadar sevimli karakterlerin seks yapacaklarını, vatan haini olacaklarını ya da soğukkanlılıkla cinayet işleyeceklerini pek aklınıza getirmiyorsunuz. Sanat ve öykü arasındaki bu üslup uyuşmazlığı animeyi sevme nedeni oluyor. 

2- Kadro

2- Kadro

Kaiba’nın efsane bir kadrosu olduğunu söylemek bile onu izlemek için başlı başına bir neden. Animenin yönetmen koltuğunda The Tatami Galaxy, Ping Pong the Animation ve Mindgame serilerinin yönetmenliğini yapan Masaaki Yuasa oturuyor. Yuasa’nın çizim dünyası ve hikaye örgüsü zorlayıcı ve sanatsaldır. 

Key animasyonları da yine aynı animelerden ve Black Lagoon’dan tanıdığımız Eunyoung Choi (sağda) üstleniyor. Yönetmen Masaaki Yuasa’ya iki tane de bölüm yönetmeni eşlik ediyor. Bölüm yönetmenlerinden ilki Michio Mihara, Yuasa’nın neredeyse bütün animelerinde onunla çalışmanın yanı sıra; Satoshi Kon’un Paprika, Paranoia Agent, Roujin Z, Millennium Actress animelerinde de bölüm yönetmenliği ve key animasyon görevlerini üstlenmiş bir isim. Diğer bölüm yönetmeni olan Akitoshi Yokoyama’yı ise Deadman Wonderland ve Summer Wars animelerinden tanıyor olabilirsiniz.

Hal böyle olunca Kaiba’nın neden bu kadar farklı olduğu da ortaya çıkmış oluyor.

3- Karakter Hikayelerinin Zenginliği

3- Karakter Hikayelerinin Zenginliği

Animeyi izlemeye başladığınızda iki farklı hikaye anlatıcılığı prensibi ile karşılaşıyorsunuz; ilk yarıda (7. bölüm sonuna kadar) Warp’ın (animede Kaiba olarak da geçer) etki ettiği diğer hayatların hikayeleri ve gezegenlerin yaşadığı değişim, sonrasında ise Warp’ın arka planda tutulmuş hikayesi ekrana geliyor. Açıkçası 7. bölüm ile 8. bölüm arasında daha kuvvetli bir bağlantı bekliyorsunuz ama bu hali de kötü bir tat bırakmıyor. 

Karakterlerin sevimliliğine zaten daha önce değinmiştik; anime ekibi sevimli karakterlerde bonkör davrandıkları gibi itici karakterlerde de ellerini korkak alıştırmamışlar. Amma velakin, karakterin görüntüsünün altındaki hikayelere eriştiğinizde o itici bulduğunuz karakterlere bile sempati beslerken buluyorsunuz kendinizi. Bu da tamamen ekibin karakterler üzerinden hikaye anlatıcılığı konusunda uzmanlığını gösterir nitelikte. 

Warp’ın her yolculuğunda karşılaştığı kişilerin hikayeleri ve o hikayelerin belli belirsiz o hikayeyi dileyen kişiye bağlanması, olay örgüsünü oldukça zenginleştirmiş. Warp’ın farklı bedenler içindeyken dinlediği hikayeler, hüngür şakır ağlatmıyor ama burnun direği hafiften bir sızlıyor. Her hikayede kimin gerçekte kim olduğu ortaya çıktığında Warp’ın da gerçekten kim olduğu ortaya çıkmaya başlıyor ve işte tam da o esnada kendisine hafiften bir söylenmeye başlıyorsunuz ve hikayenin nasıl bağlanacağı her bölüm sizi biraz daha merak ettiriyor.

Warp’ın kolyesinde fotoğrafı olan Neiro adındaki kız ile ne zaman karşılaşacaklarınıya da buluşacaklarını merak ederken yönetmen ters köşe yapıp zihin, beden ve kimlik kalıpları olmadan gerçek aşkın gerçek sahiplerini bulabileceğini gösteriyor. 

4- Arka Plan Detayları ve Evrenler

4- Arka Plan Detayları ve Evrenler

O galaksi, yaratılan evrenler ve mimari... Hayal gücüne ve emeğe şapka çıkarmanıza neden oluyor. Belirli bir sürenin sonunda aslında Ay’ın ne olduğunu öğrenince Yuasa’nın ekibinin farklılığına bir kez daha hak veriyorsunuz. Beden bulamayan anıların oluşturduğu o sarı yağmuru görünce bakalım ne hissedeceksiniz...

5- Müzik

5- Müzik

Kaiba’nın en güzel detaylarından biri de kesinlikle müzikleri. Daha önce bu kadar güzel İngilizce şarkı söyleyen bir Japon’a denk gelmediğimi de belirtmek isterim. Animenin açılış şarkısı olan 'Never' ve 'Carry Me Away' şarkılarını ve diğer tema şarkılarını Seira Kagami seslendirmiş. Kaiba’nın güzel müziklerini de The Girl Who Leapt Through Time anime filminin müziklerini yapan Kiyoshi Yoshida bestelemiş.

Kısaca; farklı, zihin açıcı, yorucu olmayan bir öykü ve sanatsal çizimlerle dolu bir anime izlemek isterseniz Kaiba’ya bir şans verin derim. 

Kaiba'nın Konusu

Kaiba'nın Konusu

Artık anıları saklamak mümkündür; böylece vücudun yaşadığı ölüm gerçek bir ölüm olmaktan çıkmaktadır. Anılar veri bankalarında saklanırken, yeni bedenlere aktarılabilir. Kötü olan insan, bu teknolojinin de açığını bulup 'bellek ticareti' başlattığından anıları çalma ya da onları yasadışı yollarla değiştirmek mümkün hale gelmiştir.

Yine böyle bir günde Kaiba adındaki bir adam kırık dökük bir odada uyanır. Geçmişini anımsamayan bu adamın sahip olduğu tek şey; içerisinde kadın resmi olan bir kolyedir. Aniden saldırıya uğrayan Kaiba, çareyi uzaya kaçmakta bulur ve çeşitli gezegenlerde birçok kişi ile karşılaşarak hafızasını geri getirmeye çalışır. Peki kolyedeki Neiro denen kadın da kimdir? 

Animeyi şuradan izleyebilirsiniz. 

İyi Seyirler.

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları