Japonya'nın En Tuhaf 5 Festivali
Tuhaflık söz konusu olduğunda, Japonlar'dan daha tuhafı yoktur. Bana inanmıyorsanız aşağıdaki 5 maddeye bir bakın.

Japonların daima edepli ve kibar olduğunu düşünenlerdenseniz aşağıdaki festivallerin tuhaflığı sizi bir kez daha düşündürecek. Ülkenin hemen her yerinde -dağlarda, bayırlarda, çayırlarda, sokaklarda, denizlerde Japonlar bireysel ruhlarını bir kenara bırakıp kabile benliklerine bürünür ve saf tutkularını açığa çıkarırlar. Aşağıdaki 5 festivalden daha da gariplerini biliyorsanız bizimle paylaşın, hem birlikte "yok artık" diyelim hem içten içe o festivallerde en ön sırada yer almak isteyelim... 

1. Altın Penis Festivali (Kanamara Matsuri)

1. Altın Penis Festivali (Kanamara Matsuri)

"Altın Penis Festivali" anlamına gelen Shinto festivali Kanamara Matsuri; berekete ibadet edilerek penislerin kutlanmasını ifade eder. Kana altınla ilgiliyken, mara phallus'un (penisin) konuşma dilidir. 

Her yıl Nisan ayının ilk Pazar günü iki saat boyunca, Kanagawa Eyaleti'ndeki Kawasaki Şehri'nin sakinleri caddeye çıkar ve çeşitli şekillerde, boylarda, renklerdeki penislerle festivali kutlarlar. 

Bu festivalin, 1600'lü yıllara dayandığı ve erkeklik, doğurganlık ve erkek organının bir kutlaması olarak geri döndüğü söyleniyor. Festivali üstlenen tapınak Kanayama Mabedi, Phallus (penis) Tanrı'ya ibadet eden mezhebe aittir. Bu tapınağın zemini boyunca çeşitli fallik (erkeklik organı) biçimli heykellere rastlamak da mümkün. 

Festival, ahşap oyuktan, siyah çelikten ve göz alıcı bir pembeden oluşan üç adet seyyar penis tapınağının sokaklarda dolanmasıyla doruk noktasına erişir. Pembe seyyar penis tapınağa “Elizabeth Mabedi” denir ve yerel travestiler tarafından taşınır. 

Penisler sokaklarda turladıktan sonra sake içme törenleri, karaoke yarışmaları gibi etkinliklerle Tapınak'ta festival devam eder. 

2. Onbashira Festivali

2. Onbashira Festivali

Nagano Eyaleti'ndeki Suwa Şehri'nde altı yılda bir yaşlı, genç erkekler büyük bir köknar ağacı kütüğüne binip son sürat dağdan aşağıya inerler. Heyecan ve tehlike barındıran bu festival 1.200 yıl öncesine dayanır ve Suwa Büyük Tapınağı'ndaki dört türbe binasını yenilemek gibi bir amaca hizmet eder. Etkinlik, 17-19 metre uzunluğunda yaklaşık bir metre genişliğinde on altı adet köknar ağacının fırlatılmasını ve onların tapınağa sürüklemesini içerir.

Ancak bu festivalde yaşamların yitirilmesi son derece yaygındır. Festivalin en son yapıldığı yıl, sadece bir adam köknar tapınakta yükseltilirken kütükten düşerek hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle, Onbashira Festivali, Japonya'nın en tehlikeli festivali olarak bilinir. 

Festival iki aşamadan oluşur: Yamadashi ve Satobiki. Yamadashi, köknar ağaçlarının düştüğü, dağın aşağısına sürüklendiği ve türbeye yerleştirilmeden önce nehirler ve sokaklar boyunca sürüldüğü süreçtir. Satobiki ise, her bir tapınakta sütunların fiili olarak dikildiği süreçtir ve renkli bir geçit yürüyüşünü, daha fazla ağaç trunku binicisini barındırır.  

Dahası, her aşama Üst Tapınak ve Aşağı Tapınak için bir kez olmak üzere iki kez kutlanır. Suwa Grand Shrine, Japonya'daki en eski Shinto mabetlerinden biridir ve cesaret ile yiğitlik tanrısının bu tapınakta barındığına inanılır.

Festival, 2022'de yapılacak.

3. Namahage Festivali

3. Namahage Festivali

Japonya'nın kuzeydoğusundaki Akita Eyaleti'nde çocuk olmak, hem de sağlıklı şartlarda büyümek hiç de kolay değil. Batı'da Noel Baba iyi çocukları hediyelere boğarken, engebeli bir sahili olan ve Japonya'nın en güzel gün batımlarından birine sahip Oga'da güneş battıktan sonra ortaya çıkan Namahage kötü çocukları cezalandırmak için sokaklarda dolanır. Ağlayan çocuklar mı var? Tembel veletler mi var? Çocuklar itaat etmiyor mu? Garrr! 

Köyün genç erkekleri hasır yağmurluk gibi kıyafetlerin üzerine vahşi/korkunç maskeler takarlar ve Namahage performanslarını sergilerler. Tatami paspaslar üzerinde ağlayan çocuklara yüksek sesle bağırırlar ve evin reisi pirinç kekleri sunarak onları yatıştırmaya çalışır. Ebeveynler, Namahage grubuna önceden çocuklarının hoşlanmadıkları kötü alışkanlıklarını söylerler ve Namahage de oyununu buna göre sergiler.

Namahage gurubunun tüm eylemleri bittikten sonra yeni yılda köyü iyilik, sağlık ve servetle kutsamak için ateş etrafında bir ritüel dansı yaparlar. 

“Hile ya da muamele” olayı olarak tanımlanan Namahage, bir ilahın yeni yılda köydeki haneleri ziyaret ederek sağlık, iyilik ve servet dağıttığı inancından doğmuştur. Bu kıyafetlerden sadece çocukların değil, yetiştiklerin de anlık olarak ürktüğü de kayıtlar altındadır. Bu festival 1978'den beri önemli bir Important National Intangible Cultural Asset/Ulusal Maddi Olmayan Kültür Varlığı ilan edilmiştir. 

4. Çipura Festivali (Toyohama Tai Matsuri)

4. Çipura Festivali (Toyohama Tai Matsuri)

Yaklaşık 18 metre uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğinde bir bambu çerçeve üzerine inşaa edilen dev çipuralar (mercan balıkları) sokaklarda geçit töreni yaparlar, sahilde birbirleriyle çarpışan balıklar sonunda denize dönerler ve denizi fener gibi aydınlatırlar. 

Bu sert görünümlü ve şaşırtıcı derecede sağlam balıklar, Chita Yarımadası'nın Nagoya Şehri'nin 50 km. güneyindeki bir balıkçı limanı şehri olan Toyohama'nın beş yerel bölgesi tarafından her yıl yapılmaktadır. Her bölge, beş deniz çipurasından (mercan balığından) birini yapar ve her balık kendi bölgesini temsil eder. Devasa balıkları yaklaşık 60 erkek dönüşümlü olarak, daha küçüklerini de çocuk toplulukları sokak aralarında taşır. Temmuzda bir haftasonu gerçekleştirilen festivalde, 19. yüzyılın sonlarında festivale ev sahipliği yapan yerel tapınağa gitmeden önce balıklar şehrin etrafında tur atar. 

Balıklar, torii (tapınak kapıları) üzerinden geçirilir ve nihayet okyanusa doğru yelken açmadan önce birbirleriyle kum üzerinde çarpışırlar. 

5. Enrei Ohno Daimi Anma Festivali (Enrei Ohno Dachi Kinen Sai)

5. Enrei Ohno Daimi Anma Festivali (Enrei Ohno Dachi Kinen Sai)

Kuşkusuz, Japonya'nın en kısa festivali olarak da bilinen bu tören, sadece 20 saniye sürüyor ve tek bir komutu içeriyor: Dikkat, reverans! Siyah takım elbiseli adamların bir yay gibi eğildikleri bu eylem festival ilan edildi ve bu ritüel, Haziran ve Ekim aylarında, Meiji İmparatoru tarafından 1916 yılında verilen bir anıt plaketini anmak üzere, Okuano Şehri ve Nagano Eyaletindeki Shiojiri Şehri sınırında iki kez yapılır. 

Kentler Haziran ve Ekim ayinlerini gerçekleştirirler sırayla. Anıt plaket, Fuji Dağı ve Güney ile Kuzey Alpleri'nin tepelerinden açık bir günde net olarak görülecek bir noktaya dikilmiştir. 


kaynak: japaninsides

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları