Neden Danganronpa'ya Başlamalısın?
Danganronpa serisi şu güne kadar ki başarısı eşi benzeri görülmemiş bir seriye girişme fırsatını bize sunuyor. Peki neresi çok özelde eşi benzeri görülmemiş olsun.

Danganronpa'ya başlamak ne demek?

Danganronpa'ya başlamak sadece bir oyun serisine başlamak demek değil. Oyunları özellikle serinin omurgasını oluşturuyor olsa da anime serileri mangalar ve romanlarla çok daha geniş bir hikaye anlatımı söz konusu. Ama aslında Danganronpa'ya daha basit bir pencereden bakacaksak DR serisine başlamak bir çok arkadaş edindiğin detaylı bir hikayenin parçası olmak gibi bir şey. 

İlk oyun

Biz Makoto Naegi adında kendini "oldukça sıradan" tanımlayan bir öğrencinin gözlerinden hikayeye başlıyoruz. Kendisi bu sıradan olması durumuna rağmen "Hope's Peak Academy" (Umudun Zirvesi Akademisi) adında bir okula katılma fırsatını okulda yapılan rastgele bir kurada elde ediyor ve okula "Ultimate Luck" diyerek alınıyor. Bu "Ultimate" dediğimiz ünvan Japonya'da kendi alanlarında oldukça üstün başarılar elde etmiş insanların sahip olduğu bir şey. Ve "Hope's Peak" de sadece o gruptaki öğrencileri okuluna kabul ediyor.

Naegi büyük bir umutla gittiği okulda en büyük umutsuzluk ile karşılaşacağından habersiz giriyor. Ve bir anda ekran dönmeye ve her şey birbirine girmeye başlar. Naegi kendini bir sınıfta bulur. Önündeki notu okuyup etraftaki gariplikleri inceledikten sonra sınıfın ve aynı zamanda hikayenin kapısını aralar.

Bundan sonra diyeceğim şeyler spoiler sayılmayacak kadar hikayenin başına ait olsa da herhangi bir ayrıntıyı bile önceden bilmek tam deneyimi bölebilir inancıyla hikayenin başını yarım yamalak verdim.

Bu oyun "Hope's Peak"e davet edilmiş olan 15 öğrencinin girdikleri okula sonsuza kadar mahkum edildiği ve "killing game" adı altında aralarından herhangi birinin başka birini öldürüp bu cinayeti gizlemeyi başarması durumunda herkesin ölüp katilin dışarıya çıkmasına izin verildiği basit bir konseptle başlıyor. Tek cümleye sıkıştırmazsak, biri birini öldürürse ve kendinin katil olduğunu gizli tutmayı başarabilirse sonsuza kadar akademinin içinde kalmak zorunda olmuyor. Çıkma şansını kazanıyor.

Bunların yapılması için zorlayan kişide yukarıdaki resmin sağ altındaki ayıcık "Monokuma". Kendini okulun müdürü olarak tanıtan Monokuma "killing game"in devam etmesini sağlayan kişi. Aynı zamanda kuralların doğru uygulandığından emin oluyor. Hedefi belirsiz olan bu ayıcığın sırları aynı zamanda oyunun gizemiyle tamamen bağlı.

Oyunun okuldaki alanlarla sağladığı atmosfer oldukça başarılı. 

Peki ilk oyunun özel yanı ne? Bunu muhtemelen hiçbiriniz sormadınız ama yine de cevaplayayım. Danganronpa serisinin en özel yanı ilk oyundan itibaren hep aynı olmuştur. "Hikaye"

Oyundaki tüm gizemler oldukça detaylı cevaplara sahip. Aslında oyunun tüm hikayesi oldukça detaylı. Başta öyle gelmeyebilir ama yaralar deşilip pembe gerçekler ortaya çıkmaya başlayınca hikayenin neden önemli bir kısım olduğunu anlamak zor olmuyor. Ama bu hikayeyi daha iyi yapan bir şey var.

Bu bir karakter hikayesi. Yani karakter odaklı ve onları size olabildiğince iyi anlatmayı hedefleyen bir anlatı. Ve evet, oldukça stereotipik(anime klişesi) duran karakterlerle geçirdiğiniz zaman süresince onlarla yakınlaştığınızı hissettiriyor. Her şey bittiğinde ve oyunu kapadıktan sadece bir kaç gün sonra eski arkadaşlarınızdan ayrılmış gibi hissetmenize sebep oluyorlar. Evet o kadar iyi bir anlatım.

Oynanış belli bir seviyede sıkılmaya başlamanızı engellemesi dışında pek bir özelliği yok yinede bir artı sayılabilir.

Özellikle oyunun başları oldukça basit ve sıkıcı durduğuna aldırmayın olaylar oldukça açılıyor sonraki chapterlarda. Ve her chapterda daha iyi oluyor.

Bunların hepsini geçersek diğer oyunlar bu özellikleri nasıl uyguluyor? Özellikle bundan sonraki ana iki oyun bu özellikleri alıp oldukça geliştiriyor. İlk oyununda diğer oyunlardan iyi olan kısımları olsa da kesinlikle seri yerinde saymıyor.

Animeler ve mangası peki?

Danganronpa serisi hakkındaki en ciddi önerim asla animesiyle başlamayın. Olayları kendinize spoil edip tüm amacı kaçırırsınız. He öyle yapsanız bile keyif alacaksınız ama tam deneyim eksik olacak.

Anime serisi aslında oldukça başarılı. Bir iki şeyi saymazsak kendi içinde hikayenin anlatılan ama gösterilmeyen kısımlarını işlemesi oldukça başarılı. Bir de ilk oyunun özeti olan ilk anime var. O da ilk oyundaki olayları farklı bir şekilde deneyim etmenizi sağlayarak olayları daha vurucu deneyim etmenizi sağlamada ve aslında ilk oyunun eğlenceli bir özeti olup onun hatırladığınız anılarını animede etkileyici bir şekilde tekrar görmenize aracı olmuş. Kesinlikle eksi değil artı sayılabilirler tabi yine de yaptıkları hikayede yaptıkları hatalar ve bazı olayların cevaplarını oldukça zavallı seviyesinde vermiş olmalarını saymazsak. Ama bunlara rağmen bence Danganronpa deneyimini genişletme ve güzelleştirmede başarılı.

Mangalarına gelirsek. Hepsini okumadım ama bir tanesi yanlış hatırlamıyorsam ölenlerin bakış açılarından olayları anlatıyor. Konsept olarak oldukça başarılı çünkü ölen karakterler bir daha yaşadıklarını anlatamadıklarından nasıl tepkiler verdiler sadece tahmin edebiliyoruz. Ondan yine hikayeyi detaylandırmakta başarılı sayılabilir. Yinede çokta bir şey değil. Gördüğüm kadarıyla farklı olayları anlatan mangalarda vardı ama henüz bende okumadım.

Aynı zamanda oyun içi ve dışı romanlarıda olan bir seri. Romanlardan IF ve ZERO özellikle zero oldukça başarılı. Yinede roman okumak seriye girecekler için fazla ekstrem durduğundan bundan hemen sonraki sıralamalarda yer vermeyeceğim. 

Hangi sırayla veya nasıl başlamalı

Bu sıralamaları ikiye böleceğim. Rafine ana olaylar, en önemli şeylerle sadece ana deneyimi yaşamak isteyenler için ve bir de daha yoğun ve daha fazla içeriği içeren DR'ı çoğunlukla tüketen iki sıralama. Eğer romanları okumak isterseniz sıralamadaki içeriklerden sonra yapın derim bazı spoilerlar içeriyorlar arkaplanda olanlarla ilgili. Bir de son notum kesinlikle seriyi seslendirme olarak kesinlikle orjinal diliyle yani japonca seslendirmeyle deneyim etmeniz. 

Basit bir şekilde deneyim etmek isteyenler için olan sıralama:

1-Danganronpa: Trigger Happy Havoc

2-Danganronpa 2: Goodbye Despair

3-Danganronpa animelerinden Zetsubou-hen ve Mirai-hen i bölüm bölüm yan yana izleyin. Yani zetsubou-hen deki ilk bölümden sonra mirai-hendeki ilk bölüme geçin. Çünkü bu seriler özel olarak aynı anda yayınlandılar ve bu şekilde deneyim edilmek için hazırlandılar. Son olarakta kibou-hen(oldukça beğenmiyorda olsam bütün olayları bağlayan bu).

4-Danganronpa V3(bu oyunun diğer Danganronpa serisi içeriklerinden tamamen ayrı ve hikayesel olarak bağlantısız olduğunu aklınızdan çıkarmadan oynamanızı öneririm.)

Bir sürü içeriği içinde barındıran oldukça detaylı sıralama

1-Danganronpa: Trigger Happy Havoc

2-Danganronpa The Animation

3-Danganronpa - Kibou No Gakuen To Zetsubou No Koukousei(MANGA)

4-Danganronpa 2: Goodbye Despair

5-Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls

6-Danganronpa animelerinden Zetsubou-hen ve Mirai-hen i bölüm bölüm yan yana izleyin. Yani zetsubou-hen deki ilk bölümden sonra mirai-hendeki ilk bölüme geçin. Çünkü bu seriler özel olarak aynı anda yayınlandılar ve bu şekilde deneyim edilmek için hazırlandılar. Super Danganronpa 2.5: Komaeda Nagito to Sekai no Hakaimono'yu bunlardan sonra izleyin. Son olarakta kibou-hen(oldukça beğenmiyorda olsam bütün olayları bağlayan bu). 

7-Danganronpa V3(bu oyunun diğer Danganronpa serisi içeriklerinden tamamen ayrı ve hikayesel olarak bağlantısız olduğunu aklınızdan çıkarmadan oynamanızı öneririm.)

Güzel ama ingiliççe

Güzel ama ingiliççe

Üzücü olan sırf ingilizce olduğundan Türkiye'de insanların bu seriye girememesi. Hali hazırda bir yama çalışması var ama o çıkana kadar yeni Danganronpa oyunu bile çıkar.

Yazıyı bitirmeden önce, aslında konudan o kadar az bahsettim ki muhtemelen oyun hakkında pekte bir fikir sahibi olmadınız. Ama bir şeyi hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeden tüketmek büyük bir lütuf ve bu lütfu kimsenin elinden almak istemem.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları