2018 Gion Festivali
Gion Festivali, Kyoto’da her yıl düzenlenen bir festivaldir. Festival 1 Temmuz – 31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşir ve 17 Temmuz – 24 Temmuz tarihleri arasında Yamaboko Junkō (山鉾巡行) denilen bir geçit töreni ile devam eder.

Gion Matsuri: Kyoto’nun En Büyük Festivali

Image

 Gion Matsuri (Gion Festivali) Kyoto’nun en büyük yıllık festivalidir. Bu, dini ayinler ve boğuk sokak festivallerine eşit şekilde ayrılmış çok-günlü bir festivaldir. Burada, festivalin tadını çıkarmanın en iyi yolunu anlatacağım. 

Image

Gion Matsuri sadece Kyoto’nun en büyük festivali değildir- Japonya’nın en büyük yıllık etkinliklerinden biridir. Başlangıçta, vebadan kurtulmak için dua edilirdi, festival Kyoto kültürünün devasa bir kutlamasına dönüştü. Ayrıca yerlilerin ve ziyaretçilerin gezmek için renkli yukataları ile toplandığı ve sokak yemekleri ve bira içtikleri bir yaz bloğu partisidir.

Ana etkinlikler, 17 Temmuz ve 24 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen geleneksel geçit töreni sallarının törenleridir. Ancak, misafirler için, muhtemelen geçit töreni salları öncesi üç akşam gerçekleşen ‘’Yoi-yama’’ etkinlikleri festivalin en eğlenceli kısmıdır. 

Image

Gion Matsuri Festival Program ve Yerleri

Gion Matsuri ay boyunca süren olaylar dizisidir. Ancak, olayların çoğu nispeten küçük, ve sadece yerel ilgi içindir. Gezginler için en ilgi çekici etkinlikler burada listelendi;

14 Temmuz (Alacakaranlıktan 22.00’a kadar): Yoi-yoi-yoi-yama sokak partisi, Shijo-dori

15 Temmuz (Alacakaranlıktan 22.00’a kadar): Yoi-yoi-yama sokak partisi, Shijo-dori

16 Temmuz (Alacakaranlıktan 22.00’a kadar): Yoi-yama sokak partisi, Shijo-dori

17 Temmuz (9.00’dan 11.30’a kadar): Ana geçit töreni salları (Yamaboko Junko), şehir sokakları

 

21 Temmuz (Alacakaranlıktan 22.00’a kadar): Yoi-yoi-yoi-yama sokak partisi, Shijo-dori

22 Temmuz (Alacakaranlıktan 22.00’a kadar): Yoi-yoi-yama sokak partisi, Shijo-dori

23 Temmuz (Alacakaranlıktan 22.00’a kadar): Yoi-yama sokak partisi, Shijo-dori

24 Temmuz (09.30 ile 11.30 arası): İkinci geçit töreni salları (Ato Matsuri Yamaboko Junko), şehir sokakları

Yama ve Hoko Festival Salları

Gion Matsuri, toplu olarak ‘’yamaboko’’ olarak bilinen 32 adet görkemli geçit sallarına yoğunlaşmıştır. Bunların, 9 tanesi muazzam ‘’yama’’ salları ve 23 tanesi daha küçük (ama halabüyük) ‘’hoko’’ sallarıdır. Bazı yamalar 12 ton ağırlığında ve 25 metre yüksekliğe kadar yükseliyorlar (uzun orta direklerinin ucuna kadar ölçüldüklerinde). Sallar mükemmel hazırlanmış ahşaptan yapılmışlardır ve görkemli Nishijin tekstilleri ile dekore edilmişlerdir. Bir adam kadar büyük tekerlekler üzerinde duran, her biri Kyoto’nun bazı en iyi işçiliklerinden ve sanatlarından toplanmış hareket ettirilebilen sallardır.  Her bir salı çekmek için onlarca adamdan oluşan bir takım alınır. Sallar mahalle dernekleri tarafından yapılmaktadır. Çeşitli mahallelerden erkekler (ve bir kaç ‘’gaijin’’ arkadaş) tören günlerinde salları sokak boyunca çekerler. Törenden önceki günlerde, Shijo-dori Sokağı veya yakın sokaklar boyunca yürürseniz sallara yakından bakabilirsiniz. Bir çoğu Shijo-Karasuma kavşağı üzerinde toplanmıştır.

Image

Yoi-yama Akşam Sokak Partileri

Her iki törenden birkaç gün önce, yamabokolar depolardan getirilir ve Kyoto’nun ana şehir sokaklarında belirlenen noktalarda toplanır. Ana cadde, Kamo-gawa Nehri ve Horikawa-dori arasındaki Shijo-dori Caddesi’dir.  Her iki törenden önceki üç günde (14/15/16 Temmuz ve 21/22/23 Temmuz) bu sokaklar araç trafiğine kapatılır ve insanlar yamabokolar etrafında gezerler, yemek yerler ve içerler. Bu etkinlikler sırasıyla, Yoi-yoi-yoi-yama, Yoi-yoi-yama ve Yoi-yama olarak adlandırılır. Birçok genç kız ve bazı erkekler bu etkinlikleri resmedilmeye değer kılan hafif pamuklu yukatalar giyerler.

Alandaki bazı eski aileler, geleneksel machiya evlerini ya da dükkanlarını bu süre zarfında hazinelerini halka göstermek için açarlar. Evlere giremezsiniz, ama hazineleri dışarıdan beğenebilirsiniz. Kyoto’nun eski kültürünü gerçekten bir anlam kazandıracağınız yer burası. Gösteriler her akşam alacakaranlıktan bir saat önce başlar ve 22.00 gibi biter. 

Image

Ana Olay: 17 Temmuz’da Geçit Töreni Salları (Sama Matsuri Junko)

17 Haziran’da saat 09.00’da başlar, 23 tane büyük yama ve hoko sergilenme yerleri olan Shijo-dori boyunca Shijo-Karasuma kesişimine, oradan kuzeyde Kawaramachi-dori'ye doğru, Oike-dori'de batıya dönmeden önce çekilir.  Resmi bitiş noktası Oike-Karasuma kesişimidir. Geçit Töreni saat 11.30 gibi biter. Oike-dori’de resmi izleme standları vardır, ama onlardan birine bilet almak için uğraşmaya gerek yoktur. Rota boyunca herhangi bir noktadan Geçit Töreni’ni izleyebilirsiniz. Sanırım, en ilgi çekici izleme yeri bu devasa salların özenerek yönlerini değiştirmelerini gözlemleyebileceğiniz sokakların köşeleridir.

Ato Matsuri (Matsuri’den Sonra): 24 Temmuz’da Geçit Töreni Salları (Ato Matsuri Junko)

2014’de, neredeyse 50 yıl içinde ilk kez, ikinci bir geçit töreni salı çekildi. Bu ikinci geçit töreni salları ‘’Matsuri’den Sonra’’  anlamına gelen ‘’Ato Matsuri’’ olarak anıldı. Etkinlik her yıl düzenlenebilir. Bu, Kyoto’nun şehir sokakları boyunca yamabokoların sadece 10 tanesinin çekildiği küçük bir Geçit Töreni. Bu etkinlikte, yamabokolar Ana Geçit Töreni’nin rotasının tersinde çekilir. Geçit Töreni saat 09.30 arası başlar ve 11.30 gibi biter. Bu etkinliğe az kişi katılıyor, bu, kalabalıktan hoşlanmayanlara hoş bir deneyim sunuyor. 

Kaynak: insidekyoto.com

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları