Son Zamanların İlgi Çeken Anime MMORPG Oyunları
Her ne kadar hepimiz Sword Art Online gibi MMORPG oyunların çıkmasını beklesek de bu konuda henüz VRChat'ten pek ileri gidebilmiş değiliz. Ama bu elimizde oynayabileceğimiz anime grafiklerine sahip MMORPG olmadığı anlamına gelmiyor.

Bu yazımızda da bu tarz oyunların son zamanlarda en ilgi çekenlerine göz atıyoruz. 

Genshin Impact

Gacha türü denince artık akla gelen ilk isimlerden biri olan Genshin Impact, sunduğu onlarca karakter, yüzlerce oyun içi eşya ve görsel şölen yaşatan dünyasıyla türün hakkını tam anlamıyla veriyor diyebiliriz. 

Peki nedir bu 'Gacha' türü? Yazının devamında da yine bu türden oyunlara değineceğimden, öncesinde açıklamak faydalı olabilir. Bu oyunların temel mantığı şu şekilde işliyor: Dilerseniz parayı basıp satın alabileceğiniz dilerseniz de görevler yaparak alın terinizle biriktirdiğiniz oyun içi paranızla alabileceğiniz 'Loot Box' işlevi gören itemler ile yeni karakterler, silahlar, zırhlar, aksesuarlar elde edip oyunda ilerleme kaydediyorsunuz. 

Ancak bu 'Loot box' mantığında işleyen itemler birçok oyunda size istediğiniz karakteri veya eşyayı garantilemiyor. Yani siz istediğiniz kadar para yatırın, eğer şansınız yok ise istediğiniz karakter veya eşya o kutudan maalesef çıkmıyor. Bazı gacha oyunlarında bu durumu dengelemek için "100 tane kutu al, 100. kutuda X karakteri / Y eşyası garanti" şeklinde oyuncuları teşvik edici durumlar görülebiliyor. Onu da söylemeden geçmeyeyim.

Genshin Impact için ise bu 'Loot box' mantığında işleyen elementin adı Wish. Primogem'lerinizi biriktirip belirli sayıda Wish hakkı elde edebiliyorsunuz. Yukarıda anlattığım olayın bir benzeri de Genshin Impact'te mevcut. Eğer toplu bir şekilde 10 adet Wish hakkı alırsanız, 1 tane 4 yıldızlı eşya veya karakter garantisi veriyor oyun.

Oyunun hikayesine spoiler olmaması adına değinmeyip daha çok oynanış üzerine konuşacağım. 

Oyunda kendi seviyeniz olan 'Adventure Rank (AR)', karakterlerinizin bireysel seviyeleri ve 'World Level' adında dünyanızın seviyesi olmak üzere üç farklı seviye mekaniği var. Oyunda yaptığınız her aktivite AR'nizi artırıyor. AR'niz arttıkça da dünya seviyeniz artıyor ve bulduğunuz eşyaların, karşılaştığınız düşmanların seviyeleri de bununla birlikte artıyor. 

Karakterlerinizin seviyelerini artırmak için de çeşitli itemler kullanabilir, dünya üzerindeki mobları kesebilir, dungeon veya görevleri tamamlayabilirsiniz. 

Dövüş mekaniklerine geçecek olursak da başlamadan çok detaylı bir dövüş mekaniği olduğunu söyleyerek başlayabilirim. Her bir karakterin kendine özgü elementi, becerileri ve statları mevcut. Belli başlı elementlerden karakterleri birleştirdiğiniz zaman çok farklı kombinasyonlar yapabiliyorsunuz. Bu da partinizdeki karakterleri çok dikkatli seçmenizi önemli hale getiriyor. Doğru kombolar ile normalde vurduğunuzun 4-5 katı hasar vurabiliyorsunuz. Bunun aynısı 'heal' becerileri için de geçerli. 

Hem tek başınıza hem de arkadaşlarınızla veya rastgele insanlarla oynayabileceğiniz Genshin Impact'in bizlere sunduğu özelliklerin sonu yok gibi resmen. Ben oyunu 43 AR'ye kadar oynadım ve yapacak şeyler yeni gelen güncellemeler ile de günden güne artıyor. Oyunun en güzel noktalarından bir diğeri ise cross-platform özelliği ile tüm platformlarda oynayabiliyor olmanız. Tablet, telefon, bilgisayar veya konsol farketmeksizin dilediğiniz platformda aynı hesabınızdan başka platformlardan oyuncular ile oynayabiliyorsunuz. Denemediyseniz kesinlikle öneririm. Tamamen ücretsiz. Tabii bu ücretsiz olma durumu, başta da dediğim gibi sabırsız ve şanssız arkadaşlar için çok geçerli değil maalesef.

Resmi Site: https://genshin.mihoyo.com/

Tower Of Fantasy

Bu oyun da yine Genshin Impact'e çok çok benzer şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiş bir mobil oyun olacak. İçerisinde tıpkı Genshin Impact'te olduğu gibi büyük bir açık dünya ve keşfedilmeyi bekleyen onlarca zindan olacak. 

Onlarca karakter ve sahip olduğu dövüş sistemiyle yine Genshin Impact'in replikası gibi dursa da, iki oyunu birbirinden ayrıştıracak asıl elementi hala beklemedeyiz. İşlediği tema dolayısıyla biraz daha fütüristik görünümlü moblar olduğunu biliyoruz ancak oyun hala kapalı beta'da olduğu için elimizde çok detaylı bilgiler mevcut değil.

Bildiğimiz kesin bir şey var ise o da bu oyunun gacha türünde bir oyun olup cüzdanlarımızı eriteceğidir...

Resmi ön-kayıt sitesihttps://www.tap.io/app/192675

Blue Protocol

Bu oyun bu listenin olmazsa olmazlarından. Ayrıca çok güzel haberler de getirdim, o yüzden fazla oyalanmadan geçelim anlatmaya.

Bilmeyeniniz var ise, Blue Protocol, Asya pazarında epey bir ün kazanmış MMORPG oyunlardan bir diğeri. Anime grafikleri ile daha çok PvE odaklı bir oyun olan Blue Protocol tam bir MMORPG oyunu. Karakterinizi oluşturup, dört farklı sınıftan birini seçip oynamaya başlıyorsunuz. Gacha oyunlarındaki gibi karakter toplama olayı burada mevcut değil. Herkesin kendine özgü karakterleri var. Sınıflar ise şu şekilde:

  • Aegis Fighter
  • Twin Striker
  • Blast Archer
  • Spellcaster

Ancak hala geliştirilmekte olan yeni bir sınıf daha olduğunu biliyoruz. Adını henüz bilmesek de BANDAI NAMCO genel olarak sınıf sisteminin çok çarpıcı olacağını söyledi. Kapalı beta sürecinde oynayan birçok yayıncı ve YouTube içerik üreticisi de aynı şekilde bunu dile getirmişti geçmişte.

Oyun 2021 sonunda Japonya'da resmi çıkışını gerçekleştirecek. Şu zamana kadar Batı pazarına ne zaman geleceğinden hiç haber yoktu ki hepimizi üzen en büyük durumlardan biri buydu. Ancak son zamanlarda BANDAI NAMCO, Batı pazarı için de bir lokalizasyon şirketi arayışının olduğunu ve oyunu global olarak yayınlamanın da planlarına dahil olduğunu dile getirdi.

Resmi Site: https://blue-protocol.com/

Phantasy Star Online 2: New Genesis

Phantasy Star Online yeni bir oyun olmasa da 2021'de bile binlerce oyuncuya sahip harika oyunlardan birisi. Gerek barındırdığı kozmetik eşyalar gerek ise dövüş mekanikleri olsun capcanlı bir oyun PSO2. Özünde "Hub-Based MMORPG" olarak geçiyor bu oyun. Özelliği ise oyunda herkesin toplandığı ortak bir alanın olması diyebilirim. Bu ortak alandan belirli görevler seçip o zindanları solo veya 3 kişiye kadar bir ekiple temizlemeye çıkıp geri dönüyorsunuz.

Ancak bu sistem (ve daha birçok sistem dahil), resmen yeni bir oyun gibi çıkış yapacak olan Phantasy Star Online 2: New Genesis ile tamamen değişerek keşfedilmeyi bekleyen bir açık dünya sunuyor olacak. Oyunun grafik motoru, dövüş mekanikleri, dünyası tamamen değişecek. 

Daha da iyisi ise PSO2'de oluşturduğunuz karakterinize ait belli başlı birkaç eşyayı, PSO2: New Genesis'e transfer edebiliyor olmanız. Doğal olarak bu kadar büyük çaplı bir değişimle tümüyle bir transfer görmemiz çok olası olmasa da bu kadarı bile büyük bir başarı diyebilirim. New Genesis'e ait açık dünya keşfini ve dövüş mekaniklerini de aşağıdaki videodan seyredebilirsiniz.

NGS oynamayı düşünüyorsanız, oyunun atmosferini ilk olarak PSO2'de tatmanızı kesinlikle öneririm. Gerek sınıflar olsun gerek silahlar olsun her şey çok detaylı olduğu için kendinizi ısındırmakta fayda var. Oyundaki sınıflar şu şekilde:

  • HUNTER
  • RANGER
  • FORCE
  • BRAVER
  • BOUNCER
  • SUMMONER
  • FIGHTER
  • GUNNER
  • TECHTER
  • HERO
  • ETOILE
  • PHANTOM
  • LUSTER

Her bir sınıfın kullanabildiği 3-4 farklı silah var ve bu silahlar da sizin tüm oynayışınızı şekillendiriyor. Bununla beraber ayarlayabildiğiniz çok çeşitli bir yetenek ağacı da mevcut. Yani aynı silahları kullanan Hunter sınıfından 2 oyuncu bile birbirinden çok farklı build'ler yaparak birbirinden ayrışabiliyor. Oyunda oyun içi satın alımlar mevcut ancak bunlar çok büyük oranla kozmetik odaklı. Yani oyuncular arası üstünlüğün dengesini bozacak bir ayarı yok. En azından belli bir süre oynamış birisi olarak bunu söyleyebilirim.

Oyunu diler kendi resmi sitesinden dilerseniz de Steam veya Epic Games Store platformlarından tamamen ücretsiz olarak indirip oynayabilirsiniz.

PSO2 Resmi Site: https://pso2.com/
PSO2: New Genesis Resmi Site: https://new-gen.pso2.com/

Hem oyuncu hem animeci, 20.yy'ın son yıllarında doğmuş bir insancık. Osu! Profilim: https://osu.ppy.sh/users/2602662

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları