Hiroşima'ya Atılan Atom Bombası Yeniden Canlandırıldı
Hiroşima'da nükleer savaş öncesi, sırasında ve sonrasındaki yaşamı deneyimleme fırsatını yakalayın...

6 Ağustos 1945 günü saatler sabah 8:15'i gösterirken Amerikan Hava Kuvvetleri, Japonya'nın Honşu adasında yer alan Hiroşima kentine "Küçük Çocuk" adını verdikleri atom bombasını bıraktı. Bombanın patlamasıyla birlikte aralarında 20,000 Japon askeri ve 2,000 Koreli kölenin de bulunduğu 70,000 insan oracıkta hayatlarını kaybettiler. Yaklaşık 90,000 ile 166,000 kişinin de daha sonraları radyasyon ve oluşan yaralar nedeniyle öldüğü biliniyor.

Hiroşima'ya atılan atom bombasının 73. yıldönümünde Fukuyama Teknik Lisesi'nden bir grup öğrenci, savaşın yıkıcı sonuçlarına farkındalık yaratmak ve o gün ölen insanları yeniden hatırlayıp onurlandırmak adına sürükleyici bir VR (Sanal Gerçeklik) deneyimi yarattılar.

İki yıllık bir sürede oluşturulan projede kullanıcılar Hiroşima'nın atom bombası düşmeden önceki mekanlarında gezinebilecekler. Dileyenler Motoyasu Irmağı kenarında yürüyüş yapıp, postaneleri görebilecek hatta Şima Hastanesi'nin avlusunu bile ziyaret edebilecekler. Bu avluda eskiden bir sergi binası olarak kullanılan ancak yaşananların etkisini göstermesi için felaketin ardından kasıtlı olarak iskelet halinde bırakılan 'Hiroşima Barış Anıtı' (Atom Bombası Kubbesi) da yer alıyor.

Öğrenciler Hiroşima'yı yeniden yaratmak adına eski fotoğraflardan, kartpostallardan yararlanmış ayrıca bombardımandan hayatta kalanlarla röportajlar yapıp VR görüntüleri konusunda geri bildirim almışlar.

Projede çalışma fırsatı yakalayan öğrencilerden biri olan Mai Okada şöyle diyor: "Konuşma olmadan da sadece görüntülere bakarak yaşananları hissediyorsunuz. Sanal gerçeklik (VR) deneyiminin avantajlarından birisi kesinlikle bu olmalı."

“Atom bombası öncesi ve sonrasındaki binaları yaratırken, pek çok binanın şu an olmadığını fark ettim. Bu durum atom bombasının korkunç yüzünü daha iyi anlamamı sağladı. O yüzden bu manzarayı yaratırken hissettiklerimi diğerleriyle de paylaşmanın önemli olacağını düşündüm,” şeklinde ekledi proje içindeki bir diğer öğrenci olan Yuhi Nakagawa.  

Öğrencileri denetlemekle sorumlu bilgisayar öğretmeni Katsushi Hasegawa ise “Kenti iyi bilenler bize iyi bir iş çıkardığımızı, çok nostaljik bulduklarını söylediler.  Bazı zamanlar o günlerdeki anılarını hatırlamaya başlıyorlar ve o zaman ben bu projeyi yarattığımız için mutlu oluyorum,“ diye konuştu.

Kaynak: VR Scout

"Ama gidiyorum çünkü bugün sahip olduğum her şeyi, elde ettiğim her şeyi, bir şekilde o zaman yaptıklarımıza borçluyum. Ne ekersen onu biçersin. Bedelini ödeme zamanı geldi. Belki bu yüzden Tanrı bizleri önce çocuk olacak şekilde tasarlamıştır, en önemli dersi öğrenene kadar defalarca düşünüp kendimizi yaralayacağımızı bildiği için. Ne alırsan bedelini ödersin, ancak bedelini ödediğin şeyin sahibisindir... Ve sonunda, sahip olduğun şeylerin acısını senden çıkarırlar." - "O", 1986

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları