Mashle: Magic and Muscles
Büyünün her şey olduğu bir dünyada, hiç büyü gücünüz olmasa nasıl hayatta kalırdınız? Özellikle büyü gücü olmayanın direk fark edildiği ve bir insan yerine konmadığı bir dünyada. Eğer eğlenceli ve vakit geçirmek için bir anime arıyorsanız tam yerindesiniz.

Büyünün statü, gösteriş hatta insan olup olmamanızın bir kıstası olarak kabul edilen bir dünyada, hiç bir büyü gücünüz yoksa nasıl hayatta kalabilirsiniz? Bu güzel fikirle ortaya çıkan Hajime Koumoto hayal dünyasını pek de zorlamadan, aslında bizi de pek zorlatmadan bir dünya fikri ile ortaya çıkıyor ve tüm telif hakkı ihlallerine rağmen bize sunuyor. 

Hikayedeki ana karakterimiz Mash Burnedead her ne kadar lise çağına geldiği meçhul olsa da babasının tek oğlu ve insanlardan - büyücülerden - epey uzakta sakin ve mutlu bir hayat yaşamaktalar, ta ki hikaye gereğince Mash'in büyü lisesine gitmesi gerekir ve olaylar gelişir. Büyü lisesinin ve büyü kullanımlarının hatta dünyanın ismi lazım olmayan bir seriden kopyalandığını daha ilk dakikadan anladığınız bu keyifli anime, hiç ummadığınız bir şekilde sizi kendisine bağlayacak. 

-- Buradan sonrası Spoiler içermektedir!!! Spoiler sevmeyen okumamalıdır! --

Şimdi gelelim esas incelememize. Bu paragrafta da aşağıdaki uzun kısmın spoiler içerdiğini belirtmem gerekir. Buna göre dikkatli olunuz. 

Mashle'ın ilk bölümünü izleyince hemen internete girip mangakası "ONE" (One punch-man, Mob Psycho 100) olabilir mi diye baktım, zira karakterlerin tepkileri ve ana karakterin eblekliği tam bir ONE klasiği. Buradan bir esinlenme mi var yoksa çizim konusunda yetenekli olmayan mangakaların kişilerin karakterlerini betimlerken kullandığı aşırı sadelik çok mu benzer bilemedim.

İzlerken dünyanın "The Wizarding World" çakması olduğunu anlıyorsunuz. Hatta o kadar çakma ki, "Seçmen Şapka" yerine bir "Seçmen isleket tek boynuzlu atımız" var. Sadece oturup farklılıkları yazsak - ki aşağıda bulabilirsiniz - bir kaç maddede dünyayı anlayabilirsiniz. Bu açıdan bakınca tabii güzel olan bir tarafı da var, dünyayı anlamak zorunda değilsiniz ve içinde yaşayan büyücülerin akıl yapısını daha önceden izlediğiniz yapımdan direk anlıyorsunuz. 

Dünya farklılıklarına gelince;

  • Normal insanlar soyları yok olacak şekilde eksilmişler, büyücü olanlar baskın ırk ve yüzlerinde bir büyü çizgisi var. 
    • Yarım çizgi: Eh işte denilenecek büyü gücü. (Mash'in babası, Lemon)
    • Tam çizgi: Sıradan büyü gücü
    • İki çizgi: Büyü tarafından seçilmişlerin sahip olabileceği ender büyü gücü
    • Üç çizgi: Tanrı tarafından seçilmiş daha da nadir en güçlülülerin büyü gücü
  • Harry potter'ın yıldırım yara izi vardı, Mash'e de benzer bir çizgi koymuşlar.
  • Büyü Bakanlığı yerine Büyü Bürosu var ve seçim yerine en güçlüler (Divine Visionaries) seçilerek onların olduğu bir meclis tarafından idare ediliyor. 

Yukarıdakiler haricinde hepsi aynı, dersler bile aynı, çığlık atan ot bile aynı yani nasıl daha fazla betimleyebilirim bilemiyorum. 

Konuya dönecek olursak, Mash'in büyü gücünden yoksun olması yüzünden, babası Mash için bebeklikten başlayan bir kas geliştirme programı uyguluyor ve daha önce de dediğim gibi, akıllı olmasa da iyi kalpli Mash bir anda gerçekten güçlü, ki burada ölçek olarak "Mash = (Saitama - 1)" güclü oluyor, öyle ki büyüye tokat atabiliyor ve genelde büyünün efektlerinden pek de etkilenmiyor. Taş atsan büyüyle kayaya çarpar şekilde. 

Mash'in hikayesi ilk sezon bende güzel bir izlenim yarattı, zira her ne kadar çakma bir hikaye üzerine kurulu olsa da kendine özgün bir hava vermeyi de eksik etmiyor. Hikayeye katılan ana karakterler ve sonradan gelen kötü karakterler son 4 bölümde güzel bir derinlik katıyor diyebilirim. 

Son olarak izleme tavsiyesine gelince; izleyiniz. Benden ilginç bir şekilde 10 puan alan nadir animelerden bir tanesi oldu. Özellikle çok uzatılmayan bir hikayesi var 12 bölümde konu toplanıyor. Ve sezon sonunda süprizlerle ikinci sezona güzel bir açık kapı bırakıyor. Bu arada ikinci sezon demişken o da yayına başladı, ben bu yazıyı yazarken 3 bölüm oynamıştı. Onun hakkında da ayrıca bir girdi vereceğimden emin olabilirsiniz ve bu sefer konuyu havada bırakmayıp daha fazla detay ve hikaye unsurları hakkında konuşacağız.

Ayrıca bu seriyi seven arkadaşlar kesinlikle "Mairimashita! Iruma-kun" izlesinler. Bence Iruma daha özgün bir karakter ama Mash de kendini sevdiriyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları