Kyoto Animation Binasını Yakan Adamın Cezası Belli Oldu
Japonya mahkemesi, 2019 yılında stüdyoyu ateşe vererek 36 kişinin ölümüne sebep olan kundakçıyı idam cezasına çarptırdı.

41 yaşındaki Shinji Aoba, 2019 yılında Kyoto Animation binasına zorla girerek binayı ateşe vermişti. Bu korkunç saldırıda hayatta kalan kurbanlar, kundakçının "Hepiniz geberin" tarzı söylemlerde bulunduğunu belirtmişti.

30'dan fazla kişi hayatını kaybettiği, onlarca kişinin ise yaralandığı saldırıda fail Shinji Aoba da ağır yaralanmış; tedavisi bir yıla yakın devam etmişti. Hayatını kaybeden kurbanların birçoğunun genç yaşta olduğu da ortaya çıkan bilgiler arasındaydı.

Fail, olaylardan sonraki soruşturmada stüdyonun "Tsurune" animesinde kendi romanından çalıntı sahne kullandığını; bu sebeple stüdyoda öldürebildiği kadar kişiyi öldürerek intikam almaya çalıştığını belirtmişti.


Japonya mahkemesi, faili tam dört sene sonra, Türkiye saatleriyle 26 Ocak tarihinde idam cezasına çarptırdı. Shinji Aoba; cinayet, cinayete teşebbüs ve kundaklamanın da aralarında bulunduğu beş ayrı suçtan yargılandı. Avukatları, müvekkillerinin olay sırasında iyi ve kötüyü ayırt edemediğini, zihinsel bir engeli olduğunu ileri sürdü. Ancak mahkeme, 25 Ocak Perşembe günü verdiği kararda Aoba'nın akıl sağlığında herhangi bir kısıtlamaya rastlanmadığını belirtti.

Saldırıda hayatını kaybeden onlarca kişinin anısına Kyoto Animation binasının önüne çiçekler yerleştirildi. Mahkeme, kurbanların ailelerine açık bir şekilde gerçekleştirildi. Bazı kurbanların ailelerinin mahkeme sırasında ağladığı da iletilen bilgiler arasındaydı.

 


Verilen ceza ise ortalığı karıştırdı. Kamuoyu yoklamaları Japonların çoğunluğunun idam cezasını desteklediğini gösterirken, Avrupa Birliği ve insan hakları grupları bu cezanın kaldırılması yönünde çağrıda bulundu. Japonya, son idamını 2022'de gerçekleştirmişti. Aralık ayı itibarıyle toplam 107 kişi idam cezasına çarptırılmıştı.

Her türlü sorun, görüş ve önerileriniz için için; [email protected]

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları