Shinigami ve Japon Geleneklerindeki Grim Reaper
Shinigami ve Grim Reaper'ın hikayeleri ve farkları

Özellikle Sims oyununu oynayanların, Bleach ve Death Note gibi bu karakterleri işleyen animeler hakkında bilgi sahibi olanların ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir içeriktir, hepinize keyifli okumalar dilerim.

Shinigami (yani çoğunuzun da bildiği üzere “ölüm tanrısı, ölü ruh, ölüm meleği” olarak söyleyebiliriz) Japon inanışları arasında bulunan doğaüstü figürlerdir. Shinigami, ölüm ile ilgili ruhlardır ve bir diğer benzerinin ise “Grim Reaper” olduğu söylenebilir. Ancak ikisi arasında belirgin farklılıklar da vardır. Shinigami geleneksel Japon kültüründe olmamasına rağmen ülkenin batı kültürü ile tanışmasının ardından ortaya çıktı. Bununla birlikte bu ruhlar, günümüze kadar yüzyıllar boyunca önemli miktarda popülerlik kazanmıştır.

Grim Reaper

Shinigami’nin 18. veya 19. yüzyıl civarlarında Japon kültürüne girdiği söylenir. Bu süre boyunca Batı’dan gelen fikirler özellikle Hristiyan fikirleri, geleneksel Shinto(Şinto), Budist ve Taocu inançlarla da etkileşime girdi. Bu etkileşimin sonuçlarından biri ise Shinigami'nin yaratılmasıydı. 

Shinigami, Grim Reaper’a benzese de tamamen aynı değildir ve ikisi arasında birkaç önemli fark bulunmaktadır.

(Hayali Grim Reaper resmi) 

İlk olarak batı inancında, Grim Reaper korkunç bir varlık ve ölümün kendisinin kişileşmesi olarak kabul edilir. Japon kültüründe ise ölüm, doğal yaşam döngüsünün bir parçası olarak görülüyor. Buna göre Shinigami, bu döngünün düzgün çalışmasını kolaylaştıran “ajanlar” olarak kabul edilirler. Ek olarak, Grim Reaper’ın tekil olarak tasvir edilmesiyle birlikte, Shinigamiler’in birden fazla olduğuna ve genellikle çiftler halinde çalıştıklarına inanılır.

(Ehon Hyaku Monogatari'dan "Shinigami". Shunsensai Takehara tarafından) 

Shinigami’nin Hikayesi

Geleneksel bir masalda, hayatından bıkmış bir adam intihar etmeye hazırlanıyor. Ancak bunu yapmadan önce, kendisine zamanının henüz gelmediğini söyleyen bir Shinigami tarafından ziyaret edilir. Shinigami ayrıca her bir hayatın bir mum gibi olduğunu ve mumun bir kere yanmasından sonra kişinin elbet öldüğünü de açıklar (Bu, Shinigami'nin kimin ne zaman yaşadığı ve öldüğü üzerinde hiçbir kontrolünün olmadığını gösterir). Adamın intihar etmesini durdurmak için, Shinigami ona para kazanmanın kolay bir yolunu söyler. Adama, herhangi bir hastalığı tedavi edebilecek bir doktor gibi davranabileceğini söyler. Bazı sihirli sözler söyleyerek bir Shinigami, yer altı dünyasına geri sokulabilir, böylece bir insanın hayatı uzatılabilir. Ayrıca adam; bunun yalnızca Shinigami’nin, yatağın yanında oturması halinde işe yarayacağı konusunda bilgilendirildi. Ancak bu durumda, Shinigami yatağın başında oturuyorsa, hasta kişinin ölmesi gerektiği anlamına gelir. Bu yeni bulunan bilgiyi kullanarak, adam çok zengin oldu.

Bir gün, adam birisini tedavi etmek için bir eve çağrılır. İçeri girdiğinde, Shinigami'nin hasta yatağının başında olduğunu ve ölümün kesin olduğunu belirttiğini görüyor. Aile yalvardı ve yalvardı, ve ona büyük miktarda para teklif etti.

Açgözlülük tarafından tüketilen adam, risk almaya karar verir ve Shinigami uyuya kaldığında, hastanın yatağının yönünü hızla değiştirir ve böylece hayatını kurtarır.

(Hastanın ölüm yatağı) 

Shinigami, adamın yaptıklarından dolayı mutsuzdur ve adam eve ulaştığında itaatsizlik yüzünden onu eleştirir. Daha sonra Shinigami tonunu değiştirir ve adamın kazancını içkiyle kutlamak için dışarı çıkmalarını önerir. Adam, bu numaraya düşer ve Shinigami onu mumlarla dolu bir binaya getirir. Shinigami daha sonra adama, az önce yaptığı şeyin bir sonucu olarak neredeyse tamamen yanmış mumunu gösterir.

Daha sonra adama, mumunun fitili ve balmumunu bir başkasına aktararak ömrünü uzatması için bir şans sunar. Adam, bu şansı değerlendirmekte başarısız olur ve mumunu düşürüp ölür.

Bugünlerde Shinigami

Shinigami, zamana ayak uydurmuş ve modern Japon anime ve mangalarında sıklıkla yer almıştır. Bunlar arasında Death Note, Bleach, Naruto ve Soul Eater vardır. Bu anime / mangaların her birinde, Shinigami'ye geleneksel hallerinden oldukça farklı roller verildiği söylenebilir. Ölümle olan ilişkilerinin yanı sıra, bu modern Shinigami'nin geleneksel meslektaşlarıyla pek ortak bir ortaklığa sahip olmadığı söylenebilir.

Kaynak: 

https://www.ancient-origins.net/myths-legends/shinigami-grim-reaper-japanese-folklore-006072

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları