Japonların Uzun Yaşamlarının 10 Sırrı
Japonlar, dünyanın herhangi bir yerindeki insanlardan çok daha uzun yaşıyorlar. Peki bunun nedenlerini hiç merak ettiniz mi? Edenler için biz söyleyelim:

Batı'nın insanları uzun bir süredir Japonların ilerleyen yaşlarına rağmen nasıl da dinç olduklarına kafa patlatıyorlar. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kendisini beklenmeyecek derecede hızlı toparlayan ve teknolojinin öncüsü olan bu ülke, sağlık açısından da kilit nokta.

Aşağıdaki maddeler; kesin cevaplar olmasa da yıllarca süren bilimsel araştırmalar, bazı anekdot deliller ve ipuçlarına dayanıyorlar. 

1- Sebze Ağırlıklı Beslenme

Image

Japonların geleneksel besinleri pirinç, sebze ve balık olarak bilinir. Fermente soya ve deniz yosunuyla kuşatılmış Japon mutfağı bazı yararlı fitokimyasallar, vitaminler ve minarellerden yoksundur. Fakat bu yoksunluktan daha tehlikeli olansa 19. yy'dan itibaren ciddi artışın olduğu sağlıksız Batı alışlanlıklarıdır; beyaz ekmek, rafine şekerler, şekerlemeler, tavada kızartılmış etler... 

2- Farklı Pişirme Teknikleri

Image

Tempura, tonkatsu ve kroketlere rağmen, Japon yemekleri çok fazla buharda, yavaş pişirme ve fermente etmeyi içeriyor. Ayrıca öğün ne olursa olsun en az bir kase çorba içme alışkanlıkları da bulunuyor ve genellikle küçük porsiyonlar söz konusu. Çorba, pirinç, fasülye ve pilavdan çok sayıda lif alırlarken sebze ve balık tüketimi de bu alımlarını artırmalarına yardımcı olur.

3. Fazlaca Çay Tüketimi

Image

Kahve kötü olmasa da, Japonya'da büyük bir çay içme kültürü var ve kaliteli Japon çayı kahveden çok daha fazla antioksidan içerir. Matcha (yeşil çay), güneş ışığından mahrum edilmiş ve daha çok klorofil ile antioksidan içeren geç yapraklardan yapılmış -ve genelde pahalı bir toz çaydır. 

4- Taze Gıda

Image

Laf olsun diye taze demiyoruz, cidden taze ve mevsimsel! Büyük miktarda ekilebilir araziye sahip nispeten küçük bir takımada olmak, insanların taze besin için seyahat etmelerine gerek kalmaması demek. Üretim alanlarından çıkan tahıllar, sebzeler, balıklar ülkenin bir diğer ucuna bile gün içerisinde yetiştirilebiliyor. Naomi Moriyama'ya göre çoğu Japon besin çıkarıldıktan yarım saat sonra ona ulaşabiliyor ve onun deyimiyle bir Japon kadın asla kolayca şişmanlamaz ve yaşlanmaz. Şişman olanlar da çok batılı stilde besleniyor diyebiliriz o vakit. 

5- Nispeten Küçük Porsiyonlar

Image

Porsiyon kontrolü ve görgü kuralları Japon mutfağının geleneksel bir parçasıdır; yemek çubuklarının dikkatli kullanımı, küçük bir tabak ya da pirinç kasesinde yemek hazırlama, yiyecekleri hafifçe süsleme, her besini kendi küçük tabağında servis etme ve asla tıka basa doldurmama. Okinawa'nın sakinleri bunu "hara hachi bu" yani "%80'den fazlasını doldurma" derler. 

6- Yürü, Ayakta Kal, Çömel!

Image

Günlük Japon hayatının bir parçası; işe giderken sürekli hareket halinde olmak.... İstasyona gidiyor, treni bekliyor, trende duruyor, bir sonraki istasyondan çalışma yerine kadar yürüyorlar.  Japonya'da toplu taşıma bir  normdur. İnsanlar bisiklete biner ve trenlere atlar - araba lüks olarak kabul edilir. Yukarıdaki fotoğraf Canon'da çalışanların ayakta duruşunu gösteriyor, pek çok Japon çalışan da böyle. 

Ayrıca Japonya'da pek çok ev Batı tarzı lavabo ile döşenmiş olsa da eski Japon okulları hala alaturka sistemde, bu da çömelme sayesinde bağırsakların daha sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur. 

7- Radyoda Sabah Egzersizleri

Image

Rajio taiso olarak adlandırılan egzersiz, her sabah büyük gruplar halinde yapılan rutinleri kapsar. Faydaları açıktır; daha esnek bir vücut, iş yerinde ve okulda odaklanmanın yanısıra artan atletizm, uyanıklık ve enerji düzeyinde artış. 

8- Evrensel Sağlık Hizmeti

Image

Japon Anayasası'na göre devlet, halkın sağlık ve refahını geliştirmekle yükümlüdür. Her ne kadar Japonya'da halk sağlığı, hastalıklardan korunma ve sağ­lığı geliştirme olarak tanımlanmışsa da, anayasada halk sağlığı tanımı tıbbi bakımı da kapsar. Ancak, temel bir özellik olarak belirtmek gerekir ki, Japon sağlık sisteminde, koruyucu hizmetlerle tedavi edici hizmetler birbirinden ayrılmıştır. Tedavi hizmetleri, çoğu özel sektöre ait olan hastane ya da kliniklerde verilirken; koruyucu hizmetler doğrudan ya da dolaylı olarak devlet tarafından verilir ve bir Japon yılda 4 kez sağlık kontrolünden geçmektedir.

9- Açık Havada Daha Çok Vakit Geçirme

Image

Hemen her yerde yürümenin mümkün olduğu Japonya'da arkadaşlarla yemek pişirmek ve bunu dışarıda minik bir piknik şeklinde yemek bir gelenek. İnsanlarla takılmanın uzun ömre direkt bir katkısı olmasa da sosyal uyum ve arkadaşlıklar duygusal sağlık için son derece önemlidir. 

10- Temizliğe Odaklanma

Image

Japonlar temizlik ve daha iyisi konusunda takıntılı. Kültürel yöntemleri büyük ölçüde, Şintoizm'in yüzyıllık geleneklerine dayanmaktadır. Japonya'da, yaz aylarında günde iki kez yıkanmak sık karşılaşılan bir durumdur. Ortak banyolar düzenlidir ve katı kuralları vardır. 


kaynak: japaninsides

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları