En Sevimli 10 Ghibli Karakteri
İster ana karakter olsun, ister arka planda yer alan bir varlık olsun, Studio Ghibli bugüne kadar hayranlar tarafından sevilen pek çok sevimli karakter yaratmıştır.

Anime karakterleri, tarihteki en sevimli kurgu karakterlerden bazılarıdır. Studio Ghibli de şimdiye kadar böyle sevimli pek çok karaktere imza atmıştır ki bunlardan bazıları, gerçek hayattaki hayvanlardan çok daha sevimlidir. Ghibli ayrıca, pek çok korkunç karakter de yaratmıştır, ama bu karakterler, sevimli karşıt karakterleriyle karşılaştırma yapılarak onların daha da fazla sevimli görünmelerini sağlamıştır.

Bu varlıklar, filmlerde çeşitli rollerde yer almıştır. Bazıları öykü için son derece kilit rol oynarken bazıları, anlatının içinde sembolik bir rol oynamıştır. Bazıları ise en basit hâliyle arka planda yer alan, varlığı yoruma açık karakterlerdir. Kaldı ki bu karakterlerin sevimliliğinin bağlamdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı önemli değildir, çünkü izleyici her halükârda bu karakterleri sevecektir.

10) Cheeta için Kendini Feda Eden Bahçıvan Robot – Gökteki Kale (1986)

10) Cheeta için Kendini Feda Eden Bahçıvan Robot – Gökteki Kale (1986)

Laputa’daki robotlar, güçlerini gizemli bir madde olan Aetherium’dan alan insansı varlıklardır. Savaşta yer almaktan gök adasına yeni gelenleri ağırlamaya kadar bir dizi önceden ayarlanmış görevi yerine getirirler.

Uyumsuz gözleri ve orantısız anatomileri, bu robotların sevimliliklerini daha da artırıyor. Robotlar, duruma göre sevecen veya düşmanca olabilirler ama cesareti ve gözüpekliği nedeniyle bahçıvan robot daha da sevimli oluyor.

9) Teto, Nausicaä'nın Sevgili Dostu ve Yol Arkadaşı Olur — Rüzgârlı Vadi (1984)

9) Teto, Nausicaä'nın Sevgili Dostu ve Yol Arkadaşı Olur — Rüzgârlı Vadi (1984)

Prenses Nausicaä, sık sık Rüzgârlı Vadi’den ayrılıp krallığının etrafındaki bölgeleri, Tuz Okyanusu ve Zehirli Orman da dahil, araştırmaya gider. Nausicaä’nın yaşadığı dünya, kısmen iyileşmiş bir kıyamet sonrası dünyayı anımsatmaktadır ve etrafta da her türlü tuhaf yaratık vardır. Bunlardan biri de, Nausicaä'nın sevgili dostu ve yol arkadaşı olan, sevimli Teto’dur. Teto, Nausicaä’ya hemen ısınamaz, ama ilişkileri zamanla macera ruhuyla şekillenip gelişir. Maalesef, Ohma'dan yayılan radyasyon, Teto’nun yürek burkan ölümüne neden olur.

8) Hem Sevimli Hem de Tuhaf Kedi-Otobüs — Komşum Totoro (1988)

8) Hem Sevimli Hem de Tuhaf Kedi-Otobüs — Komşum Totoro (1988)

Kedi-Otobüs, Studio Ghibli’nin yarattığı en tuhaf yaratıklardan biridir. 12 uzvu ve içinin boş olması dışında kedi kökenli bir yaratık gibi görünüyor. Bu hayvan, bakeneko 化け猫 (değişmiş kedi) denilen şekil değiştiren kediler etrafında dönen bir mite dayanmaktadır.

Kedi-Otobüs, özgürce bir anda ortaya çıkıp kaybolduğu için Harry Potter’daki Knight Bus’a benzemektedir. Bu sevimli hayvan-araç melezi, kayıp çocuklara yardım etmeyi tercih eden bir orman ruhu olabilir ki bunun doğruluğu doğrulanmamıştır.

7) Otori-Sama Hamamda Keyif Yapıyor — Ruhların Kaçışı (2001)

7) Otori-Sama Hamamda Keyif Yapıyor — Ruhların Kaçışı (2001)

Otori-Sama, Osaka’daki Otori-daimyojin tapınağındaki görevlilere verilen bir isim. Ama “Otori” sözcüğü, pek çok anlamda kullanılabilen bir kelime. Bunların içinde “büyük kuş” ve “kilit oyuncu” gibi anlamlar da var.

Otori-Sama, Yubaba'nın efsanevi hamamı tarafından sağlanan konforun keyfini çıkaran ördek benzeri devasa kuşlardır. Son derece sevimli olan bu varlıklar, küvette yıkanırlarken aşağı yukarı sallanarak ya da kendi etraflarında dönerek daha da sevimli olurlar.

6) Şalgam Kafa, Hoplayarak Hareket Ettikçe Daha da Sevimli Olur — Yürüyen Şato (2004)

6) Şalgam Kafa, Hoplayarak Hareket Ettikçe Daha da Sevimli Olur — Yürüyen Şato (2004)

Şalgam Kafa, aslında korkuluk lanetinden muzdarip bir prenstir, ama bu durum, kendisini kurtaran Sophie’ye hayatı boyunca yardımcı olmasına engel olmaz. İfadesiz yüzüne ve eğri büğrü kollarına karşın Şalgam Kafa, başkalarına yardım etmeyi seven, kibar biridir.

Tek bir sırığın üzerinde zıplayarak hareket eden Şalgam Kafa, bu hareketiyle daha da sevimli olur. Şalgam Kafa'nın insan formu ise son derece yakışıklıdır.

5) Zamanını Müzik Yaparak Geçiren, Eğlenmeyi Seven Tanuki — Pom Poko (1994)

5) Zamanını Müzik Yaparak Geçiren, Eğlenmeyi Seven Tanuki — Pom Poko (1994)

Tanuki, Japoncada, bin yıldan uzun süredir mitolojik folklorun bir parçası olan sevimli rakun köpeklerini ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Pom Poko’da Tanuki, yaşam alanları tehdit eden insanlara karşı kendi topraklarını korumaya çalışır. Bu kibar varlıklar ve onların isyanı, insan versus doğa tartışması için bir ekolojik analojidir. Tanuki, zamanını müzik yaparak ve keyif yaparak geçiren, eğlenmeyi seven varlıktır.

4) Jiji'nin Sevimliliği Lily’e Kur Yapmaya Başladığında Daha da Artıyor — Küçük Cadı Kiki (1989)

4) Jiji'nin Sevimliliği Lily’e Kur Yapmaya Başladığında Daha da Artıyor — Küçük Cadı Kiki (1989)

Hayao Miyazaki, Jiji’nin çok bağımsız bir karakter olmadığını ve Kiki’nin çocuk yanını temsil ettiğini belirtmiştir. Karakter analizinden bağımsız olarak Jiji, Kiki’nin yetişkinliğe ve kendine güvene giden yolculuğunda son derece önemlidir.

Zaten kendi başına yeterince sevimli olan Jiji, komşu kedi Lily’e kur yaparken daha da sevimli olur. Sonunda ikisi bir aile kurarlar ve tabii ki bu durum Kiki’yi çok sevindirir.

3) Kodama, Eşsiz Yüz Özelliklerine Sahip Yarı Saydam Orman Ruhlarıdır — Prenses Mononoke (1997)

3) Kodama, Eşsiz Yüz Özelliklerine Sahip Yarı Saydam Orman Ruhlarıdır — Prenses Mononoke (1997)

Prenses Mononoke, içinde hayaletimsi Kodama gibi birçok sembol ve metafor barındıran yapımlardan biridir. Bu yarı saydam varlıklar, değişken yüz özelliklerine sahiptir.

Kodama'nın çevrenin genel sağlığının bir göstergesi olduğu varsayılır. Sayıları ne kadar çoksa, orman o kadar güçlüdür. Miyazaki, filmin sonunda hayatta kalan Kodama'nın Totoro'ya dönüştüğünü doğrulamıştır.

2) Totoro’nun Bedenindeki Her Bir Tüyden Sıcaklık ve Şefkat Yayılır — Komşum Totoro (1988)

2) Totoro’nun Bedenindeki Her Bir Tüyden Sıcaklık ve Şefkat Yayılır  — Komşum Totoro (1988)

Totoro ve onun küçük eşlikçileri, tüm Studio Ghibli tarihindeki en sevimli yaratıklardır. O kadar ki artık animasyon stüdyosuyla eş anlamlı hâle gelmiştir. Totoro'nun motivasyonu tam olarak bilinmese de onun filmdeki hareketleri, evrensel bir iyi niyete sahip olduğunu gösteriyor.

Satsuki ve Mei’nin palamutlarından devasa ağaçlar yetişmesine yardım eder. Ayrıca flütünden de sakinleştirici melodiler çalar. Totoro’nun sihirli bedeninden etrafa sıcaklık ve şefkat yayılır.

1) Susuwatari, Özellikle de Bir Düzen Hâlinde Çalışırken Sevimlidir — Spirited Away ve My Neighbor Totoro

1) Susuwatari, Özellikle de Bir Düzen Hâlinde Çalışırken Sevimlidir — Spirited Away ve My Neighbor Totoro

Susuwatari, Kurum Perileri olarak bilinen, minik, küremsi ve baca kurumundan oluşmuş yaşam formlarıdır. Genellikle havada yüzerler, bazen eşyaları taşımak için uzuv benzeri uzantıları kullanırlar.

Susuwatari, insan dilini kullanmaz ama birçok sevimli ses çıkararak duygularını belli etmek suretiyle iletişim kurabilir. Herhangi bir yerde yüzlerce veya binlerce Susuwatari olsa da özellikle birlikte çalıştıklarında hepsi eşit derecede sevimlidir.

Kaynak: CBR

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları