Bize Aşkın ve Arkadaşlığın Önemini Öğreten 3 Anime
Utanıp kızarmaktan ya da aşk üçgenlerinden daha fazlası...

Yakınlarda, Kazune Kawahara’nın mangasından uyarlanan “My Love Story!!”i bitirdim ve açıkça söyleleyeyim ki BAYILDIM. Yaklaşık 19 fit uzunluğundaki, iyi kalpli ve heyecanlı bir lise öğrencisi olan Takeo'nun Yamato ile olan ilişkisini ve ayrıca sessiz sakin Sunakawa ile arkadaşlığını anlatan anime, bu üçü arasında bir aşk üçgeni ya da Takeo ve Yamato arasında bitmek bilmeyen bir birlikte olacaklar mı/olmayacaklar mı dinamiği bekleyenleri yanıltıyor. Çünkü bu animede, bunların yerine arkadaşlar arasındaki sevgi ve insanların nasıl birbirine değer verdiği anlatılıyor. 

Shojo izleyici kitlesini hedefleyen animelerin en güçlü yönlerinden biri, bir yandan ilişkilerle uğraşırken diğer yandan bireylerarası desteğin önemini vurgulamalarıdır. Ana karakterler aşık olabilir ya da bir kalp kırıklığı ile başa çıkmak zorunda kalabilir. Ama birkaç tanesini izlerseniz aslında daha büyük bir şeyle ilgili olduklarını görürsünüz: Başkalarından gelen yardım ve rahatlık sadece hoş karşılanmakla kalmaz,mutluluk ve başarı için gereklidir de. 

Ayrıca devam etmeden önce belirtmek gerekir ki “Shojo” şemsiyesi altında anılabilecek başlıklar geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Bu makale, bunlar arasından sadece güçlü bir temayı ele alanları konu alıyor. Bu tür hakkında, sadece birilerine aşık olan insanlarla ilgili olduğu ya da sadece genç kızları hedef aldığı, başka hiçbir amacı olmadığı gibi yargıların varlığı üzücü bir durumdur. Bu yüzdendir ki insanlar ne zaman pop müziği eleştirmek isteseler genç kadın sanatçıları hedef alıyorlar. Oysa bu, uzaklaşılması gereken tuhaf bir kültürel refleks.

Shojo türündeki bazı klasik hikayeleri bir kez daha izledim: Marmalade Boy, Boys Over Flowers, and Lovely Complex. Birincisi, eğer izlemediyseniz, ebeveynleri tatildeyken başka bir çiftle tanışan ve partnerlerini takas edebilmek için boşanmaya karar veren, çok yönlü bir eğitim alan lise öğrencisi Miki Koishikawa ile ilgilidir. Anne-babasının bu kararı hiç şüphesiz Miki için bir şok olmuştur. Ama aynı zamanda Miki’nin anne ve babasının soğukkanlı tavrı nedeniyle de oldukça eğlenceli bir kurguya sahiptir. Öyle ki akşam yemeği için ne sipariş edecekleri onlar için daha büyük bir sorundur. 

Miki, diğer çiftin oğlu olan Yuu ile tanışır. Karakter olarak Yuu, Miki’nin tam tersidir. Ve de olup bitene karşı ilgisizdir. Ve zıt kutuplar birbirini tabii ki çeker ve Marmalade Boy, Yuu’nun kendisiyle ilgili daha açık biri haline gelmesiyle, Miki’de bu niteliklere değer verdiği için bu zahmete katlanmasıyla ve Miki ve Yuu’nun birbirlerinden büyümeyi öğrenmeleriyle sona erer.

BoysOver Flowers ise sadece orta sınıf bir genç kızın kendisini üst sınıf öğrencilerin gittiği elit bir okulda bulmasıyla ve ortaya çıkan aşk üçgeniyle ilgili değildir, aynı zamanda "teenage" erkekler arasındaki arkadaşlığı da konu alır. Bu kişiler ilk başta, başkalarına zorbalık etmede oldukça hızlıdırlar, ama çoğu, grupları dağıldığı anda yalnız bireyler olurlar. Boys OverFlowers, aynı zamanda klasizm ve bazılarının sosyal konumlarına uygun olmayan herhangi birine karşı sahip oldukları içsel önyargıları da ele alır. Tabii ki BoysOver Flowers’ın büyük sistemsel sorunları çözdüğünü iddia etmiyorum ama animenin, niçin başkalarına saygı göstermemiz gerektiği konusunda bir mesaj gönderdiği de bir gerçek. 

Son olarak Lovely Complex, ortalamadan uzun bir kız ile ortalamadan kısa bir erkek arasındaki ilişkiyi ele alıyor. Bu anime, karakterlerin birbirleri hakkında birçok şeyi öğrenirken birlikte büyümelerine gerçekten de iyi bir örnek. Ama gerçekten hikayenin en iyi yanı, kendini karakterlerin boyları üzerinden “Ne yapacaklar?” gibi basit noktaya bağlı olmaması. Tabii bu nokta, güldürü unsuru sağlıyor ama asıl önemli olan karakterlerin kendilerine güvensizlikleri ve bunun için birbirlerine yardım etmeleri. 

Sonuçta,bu üç seri de aşık olmayı, iki insanın birlikte olması için gerekli olan bir egzersizden ziyade, kendinizi ve bu dünyaya ne verdiğinizi yeniden değerlendirme fırsatı olarak izleyiciye sunuyor. İlişkiler, bireyleri, daha fazla empati kurabilen ve daha verici, duygusal olarak sağlıklı bireylere dönüştürür. Ve bazen, çeşitli yollarla yaş almış gibi hissetseler de, arkadaş ya da partner olsun, bir insana bağlanmak ve onu desteklemek, bu hayatta yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri.

Yazan: Daniel Dockery

Kaynak: Crunchyroll

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları