Maneki Kedisi ‘nin Yani Patisini Sallayan Kedinin Ortaya Çıkışı
Maneki Neko’nun doğduğu tapınak, temsil ettiği anlamlar ve ortaya çıkış hikayesi

Maneki Neko, birçok isimle tanınabilir: şans kedisi, çağıran kedi, işaret veren kedi, el sallayan kedi…

Aynı zamanda temsil ettiği anlam konusunda da çok fazla çeşitliliğe sahip.

Genellikle kaldırılmış sol patisi ile iş dünyasındaki başarıyı temsil ederken, bir başka gerçek ise evin korunmasını sağladığıdır.

Pek çoğu, tılsımı Çinli işyerleriyle ilişkilendirse de kökenleri aslında Japonya’ya dayanıyor.

Bazı tartışmaların olmasına rağmen yine de en kalıcı efsaneye göre: orijinal kedi ilhamının Tokyo’da Setagaya bölgesindeki (kendi tapınağının bulunduğu)  Gotokuji’ye ait olmasıdır.(Gotokuji İstasyonu, Tokyo'daki Shinjuku İstasyonu'ndan trenle sadece 15 dakikalık mesafededir.)

Maneki Neko’larının Başlangıcı:

Tapınağın yer aldığı sakin ve sessiz mahallede gezerken tapınağın, gülümseyen seramik yavru kedilerle dolu olduğunu görebilirsiniz.

Yöre halkına göre; 1400'lü yıllarda tapınak sadece bir kulübe iken, görmezden gelinen keşiş, az geliriyle yaşamak için mücadele etti. Buna rağmen çok sevdiği bir kedisi vardı, yemeklerini bile paylaştı. Bir gün kediden kendisine iyi şans getirmesini istedi.

Kısa bir süre sonra bir yağmurlu fırtına sırasında birkaç samuray geldi ve yolda kedilerin el salladıklarını söylediler.

Keşiş onlara çay servisi yaptı ve öğretilerini paylaştı. Samuraylar çok memnun kaldılar ve bir kişi kendisini Koshu eyaletindeki Hikone Lordu olan Naotaka Li olarak tanıttı. 

Gözlerini keşişin sözleriyle açtıktan ve Buda'nın iradesini göz önüne alarak; Lord, pirinç tarlalarını bağışladı ve ekin alanlarına bugünkü büyük tapınağı yaptırttı.

Yıllar sonra kedi öldüğünde Shobyo Kanon (Merhamet Tanrısı) adlı bir tanrı olarak kutsallaştırıldı ve bu hayvan için bir anıt inşa edildi.

Bugün Gotokuji’ye gelen ziyaretçiler kabul olunan dilekleri için şükran jestleri olarak kuyruklu tılsımları (Maneki Neko)’nı tapınakta bırakıyorlar. Klasik maneki neko’lar binlerce kişiden oluşan gerçek bir kedi ordusu kurmaya çalışıyor :D

Tapınakta daha fazlası da satın alınabilir, bunlar bağış olarak bırakılabilir ya da iyi şans için hediye olarak götürülebilir. Bu şeyler sadece 3 santimetreden 1 foot(30,46 cm)'a kadar değişebilir.

Gotokuji Tapınağı'ndaki kedi figürleri tekdüze beyaz da olsa, farklı renkteki kediler farklı anlamları ifade eder.

Geleneksek üç-renkli versiyonları genel refah verirken, beyaz: saflık, siyah: şans, kırmızı: sağlık veya hastalıktan korunmak, pembe: aşıklar için şans anlamına gelmektedir. Tabii ki konu renklere gelince geniş ve çeşitli inanışlar bulunmaktadır. Bazıları altının özel bir servet kazandırdığına inanırken, bazıları ise akademik açıdan yeşilin şans getirdiğine inanır.

Çoğunlukla aynı renkte birkaç Gotokuji figürü göze çarpıyor. Bazılarının yıllara dayanan tarihleri veya üzerlerine yazılan ve temsil ettikleri mesajları vardır. Bazılarında Miyav! Yemek! gibi yazılar bulunurken, bir başkası mini sombrero takarken, diğeri de inci kolye takabiliyor. Minyatür versiyonlar, rafların arasında ve hatta daha büyük bir kedinin üzerinde bulunabiliyorlar(kısacası her yerde bulunabilirler)

Maneki-neko meraklılarını Gotokuji'ye yönlendirmeye devam eden şeye dayanarak, Ohio, Cincinnati'deki Lucky Cat Müzesi'nin sahibi Micha Robertson, tarihi öneminin yanı sıra şunu da açıklamıştır: “Bütün kediler aynıymış gibi hissediliyor ama aslında her biri farklı bir kişinin umutlarını veya arzularını temsil eder. ”

Maneki neko’lar genelde boyanmış önlük giyer ve çan takarlar. Bu aksesuarlar, keşiş Gotokuji’nin kedisine ilgi ve özen ile baktığını temsil eder.

Ayrıca para tutan kediler de bulunur, ancak Samuray ailesinin tapınağında bulunan Gotokuji maneki neko’ların elleri boştur.

Savaşçı toplumlarda, başarı için kişiye fırsat sunulur ve o fırsatı yakalamak kişinin isteğine bağlıdır.


Kaynak: https://edition.cnn.com/travel/article/maneki-neko-temple-tokyo/index.html

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları