Japon Kutsalları ile Bezeli Ukiyo-e'ler
Saray güzelliklerini, romantik doğayı hatta erotik tasvirleri içeren ukiyo-e'lerin ışığında Japon kutsallarına bir bakış.

Ukiyo-e olarak bilinen tahta baskı klasik japon resimleri; saray güzellikleri, romantik doğa tasvirleri ve hatta erotik eserler içeren ve geçici zevklere atıfta bulunan "Yüzen Dünya" tasvirleriyle bilinir. Ama aynı zamanda Şinto tapınaklarından tutun tüm her şeyin annesi olan Fuji Dağı'na kadar hem doğal hem de kutsal Japonya'yı tasvir ediyorlar. 

İşte 18. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar tarihi baskılarda tasvir edilen Japonya'nın en kutsal sekiz içeriği:

Itsukushima Tapınağı

Image

Itsukushima Tapınağı, Hiroşima vilayetindeki Miyajima adasında yer almaktadır. Tapınağın yüzen torii'si (kapısı), Japonya'da türünün tek örneğidir ve ülkenin en güzel manzaralarından biri olarak kabul edilir.

Biwa Gölü

Image

Katsushika Hokusai tarafından yapılmış bu gravür, Japonya'nın en büyük gölü olan Biwa Gölü'nün ve orada bulunan antik Karasaki çam ağaçlarının  yağmurlu bir gece görünümünü tasvir etmektedir. Gölün kuzey kesimindeki Chikubu Adası'nda yoğunlaşan en güçlü kaynak gölün tamamı bir güç noktası olarak kabul ediliyor.

Izumo Büyük Tapınağı

Image

Shimane vilayetindeki bu Şinto tapınağının Japonya'daki en eski tapınak olduğuna inanılıyor. Antik folklora göre, tüm Japon tanrıları (kamiler), yılda bir kez kutsal bir toplantı için Büyük Izumo Tapınağı'nda toplanır. Sadahide tarafından yukarıdaki baskıda insan formlarında gösterilmiştir.

Amanohashidate

 Image

Kuzey Kyoto vilayetinde bir kum barı olan Amanohashidate, Japonya'nın en ünlü doğal manzaralarından bir diğeridir. Kumsalda bulunan Şinto tapınağı, aşkta başarı için bir güç noktası olarak kabul edilir.

Hase-dera Tapınağı

Image

Bu parça, Nara vilayetinin Hase-dera Tapınağını, kiraz çiçeklerinin en çok çiçek açtığı ilkbaharda tasvir ediyor. Nara-Yamato Hacının en kutsal Budist tapınaklarından biri olduğundan aynı adı taşıyan Kamakura'daki Hase-dera Tapınağı ile karıştırılmamalıdır.


Fuji Dağı

Image

 

Fuji Dağı'nın birçok ünlü tarihi baskısı var ancak bu  baskı Uehara Konen tarafından, Japon toplumunda tahta baskının sürekli olarak ortadan kalkmasına yol açan hızlı değişiklikler dönemi olan Meiiji döneminde yapıldı.


Shinkyo, Kutsal Köprü

Image

 Bu tahta blok baskı, Nikkō Futarasan Mabedi'ne giden Shinkyo veya "Kutsal Köprü" üzerine düşen bir yağmur fırtınasını tasvir ediyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları