Tanımanız Gereken Japonlar: Marie Kondo
Dünyaca ünlü düzenleme uzmanı Marie Kondo, KonMari metodu ile binlerce insana ilham verdi. Kimbilir belki sizinde hayatınız değişebilir.

Marie Kondo'yu henüz duymadıysanız; son birkaç yıldır bir kayanın altında ya da  eski tişört  ve garip kırık dökük eşya yığını altında yaşıyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin: Marie Kondo bu konuda size yardımcı olabilir.

Marie Kondo, Japon ev düzenleme sanatı olarak adlandırdığı KonMari metodun sahibi.  Japonların ne kadar düzenli insanlar olduğunu az çok bilsekte, KonMari metodu düzenlemeye yepyeni bir bakış açısı getirmiş gibi görünüyor. Özellikle Amerika’da bu metot hızla bir akım haline dönüştü desek pek de abartmış olmayız. Zira kendisi geçtiğimiz gün düzenlenen 91. Oscar Ödül Töreni'nin davetlileri arasındaydı.

Bestseller kitapları ve sertifikalı düzenleyiciler yetiştirmesinin ardından; Marie'nin en yeni girişimi olan 'Tidying Up with Marie Kondo', Netflix'te 1 Ocak'ta yayınlanmaya başladı.  Reality show; Marie Kondo gerçek evleri ele geçirirken, kendi metodu ile evinizi nasıl temizleyeceğiniz ve düzenleyeceğinizle ilgili profesyonel ipuçları paylaşıyor.

Merak edenler için 'Tidying Up with Marie Kondo' fragmanı

Marie Kondo Kimdir?

Marie Kondo;  bir düzenleme uzmanı, best seller bir yazar  ve KonMari Media'nın  kurucusudur. 30'dan fazla ülkede yayınlanan, 'Hayatı Sadeleştirmek için Derle, Topla, Rahatla' , 'Hayattan Keyif Almak için: At, Kurtul, Ferahla' olarak dilimize çevrilen kitapları ve birde aynı isimli mangası ile en çok satan yazarlar arasında çoktan yerini aldı. Ayrıca Time Magazine tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak sayılmakta.

Belki de başarı hikayesinin en etkileyici kısmı; kurduğu organizsayon için gerekli tutkuyu henüz 19 yaşında iken bulması. Tokyo'da bir öğrenci olan Marie, insanların yaşam alanlarını düzenleme ihtiyaçlarını karşılamak adına bir danışmanlık firması kurmaya karar verdi. On yıldan kısa bir süre içinde, milyonlarca kitap sattı ve  200'den fazla KonMari danışmanı yetiştirerek hizmet veren bir şirket haline geldi. 

KonMari Metodu Nedir?

KonMari metodu, Marie'nin istifleme alışkanlıklarına yardımcı olmak için geliştiridiği dahice bir yaklaşım. Japon minimalizmi ile benzerlik taşısa da önerilen tam olarak minimalizm değil. Eşyaların ruhuna dokunmak yani eşyaların bize ne hissettirdiğini düşündürmek bu yaklaşımı özgün kılıyor. 

Marie Kondo’ya göre evi odalara göre yerleştirmek yanlış bir metot ve düzeni devamlı kılamamamızın altında yatan başlıca sebep. KonMari; giysilerden başlayarak, sırasıyla kitaplara, kâğıtlara, komono'lara (çeşitli eşyalar) ve nihayetinde duygusal eşyalara göre kategorize ederek düzenlemeye teşvik ediyor. Hangi nesneleri tutacağınızı ve hangilerini atacağınızı seçerken, kendinize basit ama etkili bir soru sormayı öneriyor: Neşe veriyor mu? Artık neşe uyandırmıyorsa, tek yapmanız gereken "Hizmetin için teşekkür ederim" diyerek gitmelerine izin vermek. Atmak, bağışlamak ya da satmak size kalmış.

KonMari metodunun altı temel kuralı:

  • Toplamaya kendini ada. 
  • Yaşamak istediğin ideal hayatı hayal et. 
  • Öncelikle atmayı tamamla. 
  • Kategoriye göre düzenle. 
  • Sırayı takip et. 
  • Kendine sor "Neşe veriyor mu?"

KonMari ile katlama sanatı

Atıp, kurtulup, ferahladıktan sonra sizinle kalmasına karar verdiğiniz giysileriniz gelişigüzel yerleştirilmiyor, hatta inanmazsınız katlama yöntemi dahi var. Dağınıklıktan usandık diyenler bu şekilde devam ettiği sürece asla dağınıklıktan şikayet etmeyecek diyor, sayısız kişinin hayatına dokunan Marie Kondo. 

Sizde hayatınızda sadelik ve düzen arayışındaysanız Konmari belki ilham verici yöntemleri ile sizinde hayatınıza neşeyi getirebilir. Huzurlu, neşeli ve düzenli günler dileriz..

I'm just a soul whose intentions are good..

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları