Splatoon 2 Matchmaking Sistemi
Splatoon 2 matchmaking sıkıntıları...

ImageHepimiz biliriz ki video oyunları basketbol, futbol tarzı oyunların aksine, oturduğumuz yerden dünyanın çeşitli bölgelerinden insanlarla karşılaşıp, rekabet etmemizi sağlayabilir. Fakat maalesef Splatoon 2 oyuncuları için bu durum pek mümkün olmuyor.

Splatoon 2 adlı video oyununda, bildiğimiz Leauge of Legends, Overwatch tarzı oyunların aksine sunucu seçmemiz mümkün olmuyor. Çünkü oyun, oyuncuları Ping dediğimiz sınırlarla birbirine bağlıyor. Bu ne demek şöyle açıklayalım, o anki oyunu veya odayı kuran kişi (ben) Türkiye’den evimin internetiyle sunucuyu açıyorum. Benim internet sunucuma yakın olan kişilerin bağlantısı daha iyi olacağından oyun, otomatikman o kişileri benle eşleştiriyor. Yani bir nevi LoL’deki TR sunucusunu kullanmak zorunda kalıyoruz. Rank atlama veya lig maçları dışında özel odalarla farklı bölgelerdeki oyunculara bağlanmak mümkün. Fakat bu durum oyuncularda hayal kırıklığı oluşturmakta.

Image

Rekabetçi Splatoon oyuncuları genellikle, dediğimiz rank atlama ve lig maçlarında yarışıyorlar. Bu, oyuncunun zaman geçtikçe seviyesini kaydeden iki farklı oyun modundan oluşuyor. Kendi seviyenize yakın kişilerle eşleşiyorsunuz. Bu başta iyi bir şey gibi gözükse de, Ping sınırlamasıyla birlikte maç bulmayı bayağı zorlaştırıyor. Hatta bazen çok yüksek seviye takımlar pratik için maç bulamıyor veya sürekli aynı oyuncularla karşı karşıya geliyorlar. Özellikle Avusturalya, Kuzey Amerika oyuncuları için seviyeleri ne kadar yüksek ise, o kadar zor maç buluyorlar.

Image

Splatoon oyuncularının genelde söylediği şey şudur: Splatoon iki büyük parçaya ayrılırsa bu Japonya ve Japonya’nın dışı şeklinde olur. Yani buradan en iyi oyuncuların Japonya’da olduğunu çıkarabiliriz. Söylediklerimizin hepsini ele alırsak da, Japonya dışındaki iyi takımların, en iyilerle(Japonlar) maç yapmak istemeleri de maalesef Splatoon 2’nin Ping sınırlaması yüzünden zorlaşıyor.

Aslında Splatoon 2’nin oyun bulma sisteminin gerçekten nasıl olduğu hakkında kimsenin net bir bilgisi yok. Bütün bu anlattıklarımız tecrübeli oyunucuların tahminleri. Nintendo da bu konu hakkında sorulan sorulara herhangi bir açıklama yapmıyor.

Splatoon 2 oyuncuları da birkaç çözüm yöntemi oluşturdular. Örneğin belli Discord sunucuları kurup, iletişime geçip, özel sunucularda maç yapmak gibi. Japonlar ise Twitter üzerinden ‘’plzsplt’’, ‘’please splat’’ tarzında ifadeleri otomatik bulup retweetleyen, böylelikle başka takımlarla iletişim halinde olup özel maç yapabildikleri botlar kullanıyorlar.

Image

Bunların dışında, bazı oyuncular, güçlü rakiplerle eşleşebilmek için oyun açığı buldular. Splatoon 2 oyuncusu olan Avusturalyalı Angela ‘’Bickibird’’ Scott’ın dediğine göre bazen, eğer maç ararken hiçbir Avusturalya veya Yeni Zelanda sunucusundan rakip bulamazlarsa, onlar yerine Japon rakiplerle karşılaşıyorlar.  Aslında, 3 Amerikalı veya Avrupalı oyuncu Avusturyalı oyuncunun kurduğu odaya katılabiliyor ve bu da Batılı oyuncuların Avusturalyalı ‘’Host’’ (odayı kuran kişi) sayesinde Japon oyuncularla maç yapabilmesini sağlıyor. Bu oyun açığını bulan Scott ve diğer okyanusya oyuncuları da bunun sayesinde popülarite kazanmış durumda.

Image

Batı ve Doğu arasındaki köprülerden biri olan Kana Ide, yakın zamanda 13 Batı takımının Japon takımlarına karşı yarışacakları ‘’Splat ChampionShip’’(Turnuva) düzenlenmesine yardımcı olmuştur. Dil zorluğu ve bölge kısıtlamalarına karşı, her iki taraf ta Splatoon kültür alışverişi için, Discrod, özel maçlar, ve Kana Ide gibi çevirmenler kullanarak resmi turnuvalar yapılmasını kabul etmiştir.

Fakat Batı takımları, genelde, fazla ileri gidememişler, organizatörler, iki taraflardan da daha fazla bu tarz turnuvaların olması istendiğine dair geri dönüşler almışlardır. Turnuvayı yorumlayan ‘’Whitehead’’ bu tarz fırsatların, uluslararası köprü olması bakımından önemli olduğunu vurgulamıştır.

‘’Splatoon 2 gibi her şeyin farklı olduğu bir oyunda, bu çok çok önemlidir.’’ diyor Whitehead. ‘’Splat ChampionShip’te, büyük finallere kadar ‘’roller’’ (oyundan bir silah) kullanıldığını gördük ki bu Batı tarafında görülmüş şey değildir. Eğer Batı takımları buna dahil olmuş olmasaydı, eğer resmi bir turnuva olmasaydı, bu gerçekleşmezdi. Yani en önemli şey, iki tarafta oyun tarzlarını birbiriyle paylaşması.’’

Bu tarz uluslararası turnuvalar, fazla zaman aldığı ve belli taahhütler gerektirdiği için bunu sürekliliğe bağlamış organizatörler olmadan yapılması bayağı zorlaşıyor. Bu sırada, oyuncular uluslararası maçlar için kolay yollar buluyorlar. Scott ve Sendou gibi profesyonel Avrupalı oyuncular, bazı Japon oyuncuların oda sahipliğinden (Host) yararlanarak Japon oyuncularla maç yapma şansı buluyor. Bu olaya da ‘’host trick’’ deniyor.

Bu host trick, sıralamada en iyilere oynayan takımlar arasında da bayağı popüler olmuş durumda. Lig maçları sayesinde kazanılan puanlar da en iyileri belirliyor. Takımlar da en iyilerle oynamak istiyor, fakat şu an, bu en iyilerin çoğu Japonya’da. Sendou düzenli olarak ilk sırada yer alıyor, Fakat Avrupa’nın lokasyonu açısından, lig maçları üst düzey oyunlar için fazla kolay oluyor

‘’Bazı durumlarda en yüksek skorları kırdığımız bile oluyor fakat hala en iyi 2-10 takımla bölge sınırlaması yüzünden karşılaşamadık,’’ diyor Sendou. ‘’[…] Genellikle oynamak için yeterli takım olmuyor. Örnek verirsek 2 saat içinde 15 maç oynayıp yalnızca 5 farklı takımla karşılaştığımız oluyor. Bu gerçekten eğlenceli bir konsept fakat oyuncu seçiminde fazla katı kuralları olduğu için biraz acı çektiriyor.’’

Image

Avusturalyalılar için ise, geçtiğimiz Splatfest (event) pek iç açıcı geçmemiştir. Gariptir ki, Avusturalya ve Yeni Zelanda, Amerika’nın Splatfest’i ile aynı zamana alınmıştır. Zaman farkı da Splatoon’un en büyük eventi Splatfest’in Avusturalyalılar için ölü olarak geçmesine neden olmuştur.

‘’Çünkü çok fazla Avusturalyalı-Yeni Zelandalı oyuncu bulunmuyor. Daha önce dediğimiz gibi, eğer oyuncu bulunamazsa Japonlarla eşleşiyoruz.’’ diyor Scott. ‘’Japonların Splatfest’i de farklı bir zamanda olunca, lobilerimizi yeterince dolduramadık. Gariptir ki Amerika ile eşleştik. Çünkü ne zaman oynayacak olsak onlar uykuda oluyordu, sonra da tam tersi…’’

Splatoon büyümeye devam ederken, Discord sunucuları kurup oyuncular birbirleriyle bilgi alışverişini sağlarken, hala maç bulma sistemi yüksek seviyedeki insanları zorlamaya devam ediyor.



kaynak: kotaku

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları