Shingeki no Kyojin'in Final Sezonunda Stüdyo Değişikliği
6 Nisan 2013 tarihinden beri aramızda olan yüksek bütçeli anime serisi Shingeki no Kyojin'in (Attack on Titan) stüdyo değiştirmesinin haberi geldi. Peki bu ne anlama geliyor?

Son Sezon Ana Görseli (solda) ve Derleme Filmi Posteri (sağda)

Son Sezon Ana Görseli (solda) ve Derleme Filmi Posteri (sağda)


MAPPA;
 Shingeki no Kyojin (SNK)'in 4.sezonundan sorumlu stüdyo olarak karşımıza çıkacak. Daha önce Zankyou no Terror, Dororo gibi animelerle bilinen stüdyo, SNK'nin yeni sezonunda olacak olayları göze alınca uygun bir seçim gibi görünüyor.  Haberin sonlarına doğru neden bu değişikliğin gerçekleştiğini ve iyi-kötü yanlarını açıklamaya çalışacağım.

Yeni Ekip:

Yönetmen: Yuuichirou Hayashi (Kakegurui)

Fragman Yönetmeni, Hikaye Taslağı: Shuuhei Yabuta (Vinland Saga)

Seri Düzenlemesi: Hiroshi Seko (Mob Psycho 100)

Karakter Tasarımı: Tomohiro Kishi (Dorohedoro)

Genel Animasyon Yönetmeni: Daisuke Niinuma (Zankyou no Terror key animation)

Genel Yayın Yönetmeni: Jun Shishido (Hajime no Ippo: Rising)

Özel Efekt Animasyon Yönetmenleri: Satoshi Sakai (Fate/stay night Movie: Unlimited Blade Works key animation), Taichi Furumata (Dororo key animation)

Renk Seçimi: Ayako Suenaga (Listeners)

Sanat Yönetmeni: Kazuo Ogura (One Piece Film: Gold)

Plan: Yuusuke Tannowa (Zankyou no Terror)

CG Yönetmeni: Takahiro Uezuno (Death Billiards)

Görüntü Yönetmeni: Shigeki Asakawa (Servamp)

Editing: Masato Yoshitake (Koi to Uso)

Ses Yönetmeni:  Masafumi Mima (Boku no Hero Academia)

Müzik: Hiroyuki Sawano (Kill la Kill),  Kohta Yamamoto (Dive!!)

Ses Efektleri: Naoto Yamatani (Himouto! Umaru-chan)

Ses Yönetmeni: Techno Sound

Ek olarak, 59 bölüm ve 3 sezondan oluşan anime serisinin "Shingeki no Kyojin: Chronicle" ismiyle bir derleme filmi yayınlanacağı da duyuruldu. Filmin, son sezonun yayına girmesinden önce 17 Temmuz'da Japonya'da gösterime girmesi bekleniyor.

Shingeki no Kyojin: Chronicle - Tanıtım Videosu


Bu bilgilerden sonra gelelim neden böyle olduğuna... Wit
Stüdyo (ilk 3 sezonu yöneten stüdyo) Shingeki no Kyojin serisine girişmeden önce bu seri kadar hype yakalamış herhangi bir işe imza atmış bir stüdyo  değildi. Fakat bu stüdyonun en büyük şansı I.G PRODUCTIONS'nın alt markası olmasıydı. Tamamen bağımsız olmasalar da belli bir seviyede kreatif özgürlüğe sahiptiler. Yeni bir ekip olarak ilk işlerine çok değer vereceklerini tahmin edebilirsiniz. İlk projeleri için kurdukları ekipte bu konudaki potansiyellerini gösteriyor: Death Note, High School DxD ve Guilty Crown'ı yönetmiş olan Tetsurō Araki seriyi yönetmesi için, müzikler konusunda da Hiroyuki Sawano'yu besteci olarak ekibe dahil etmişlerdi. Aslında bu ekibe bakınca benim gördüğüm şey; harika bir aksiyon animesi. Hem Sawano'nun müzikleri hem de Araki'nin Guilty Crown, H.DxD işlerinin en güçlü yanlarının aksiyon olması, ve hatta hareketsiz ve konuşma ağırlıklı Death Note'a bile aksiyon denilebilecek bir dil katan birisi olması beni bu inanca sürüklerdi. 

İlk işleri olan SNK inanılmaz iyi incelemeler aldı, rating sıralamalarını altüst etti. Gerçekten de ilk iş olarak iyiydi. Sıkıcı yanları vardı ama o da başka bir konu.

Sonra bir anda SNK animesi yok oldu. Evet arada bir sürü ova, tiyatro sayılabilecek şeyler, hayran buluşmaları oldu ama nedense animeden hiç haber alınamıyordu. Bunun sebebi SNK sayesinde stüdyonun önü açılmış ve istedikleri işleri yapar olmuşlardı. Vinland Saga, Owari no Seraph,  Mahoutsaki no Yome gibi birçok yapımı Wit çatısı altında çıkardılar ve sadece tek bir seriye bağlı bir stüdyo olmaktan kurtuldular.

Fakat zaman geçtikçe insanlar yeni bir SNK animesine olan inançlarını kaybetmişti. Hype yavaşça yok oluyordu. Bunun üzerine Wit alelacele yeni sezon çalışmalarını başlattı. Fakat elleri o kadar doluydu ki başka stüdyolardan yardım almak zorunda kaldılar. 2. sezonda da elde ettikleri başarı ile ilgiyi yeniden üstlerine çekebildiler.  

Bu dönem artık Wit için de bir değişim dönemiydi; Pokemon gibi bir çok büyük bütçeli yapıma yardım eden ve gözünü büyükler ligine dikmiş SNK'i sırf yeni şeyler yapabilmek için boşlayan stüdyo kreatif özgürlüğünü kaybetmeye başlamıştı. 3.sezon 2.sezonun hemen ardından duyuruldu. Gerçekten kısa bir süre belirtilerek herkesi şaşırtmasının yanı sıra endişelendirmişlerdi de. Çünkü bahsedilen kısımlar manganın bulundakları yere göre çok ileri kısımlarıydı. Oraya kadar bu kısa sürede ulaşmayı nasıl başaracaklardı? Sonuç: Başaramadılar. Sezon ikiye bölünüp ikinci yarısı da sonra yayınlandı. Bu süre içinde Opening bölümler arasında düzeltildi. Kimse o zamanlarda bundan bahsetmiyordu ama ben size söyleyeyim 3.sezonu yayınlamak için uğraşırken resmen openingi bile tam yapamamışlardı. Öyle bir kapitalist, zaman sınırlayıcı anlayış sadece dev şirketlerde olurdu. Yoksa Wit de onlardan birine mi dönüşüyordu?  

Wit o senelerde Japonya'nın en büyük stüdyosu seçildiğinde kafama dank etmişti. Şu dakikada o en baştaki yeni şeyler yapmak için uğraşan stüdyoyu bu seviyelere geldikten sonra aynı kabul etmek anlamsızdı. Wit'in bu durumu bir gerçeği daha gözler önüne seriyordu. Bu kadar küçük ekiplerle bu projeleri bu kadar hızlı halletmeye çalışan bir stüdyo nasıl normal şartlar altında bunu yapabilirdi. Cevabı basitti: Gerçekten de acımasız şartlar söz konusuydu, bütün çalışanlar için.

3.sezon 2 kısımda yayınlandı ve bittiğinde yine büyük övgüler aldı. Listeleri yine altüst etti. Şimdi herkes 4.sezon duyurusunu bekliyordu. 4.sezonun son sezon olacağını biliyorduk ama nedense duyuru hala gelmiyordu. 3.sezon daha çok tazeyken dedikodular etrafı doldurmaya başladı. Wit gerçekten sonraki sezonda olmayacak mıydı? Bir çok insanın projeden çekildiğini duymaya başladık. Ve işte bugünde bunun onayını almış bulunmaktayız. 

Çok yüksek ihtimalle bir çok personel sırf bu şartlardan kurtulmak için kontrat sınırlamaları bittiği gibi seriyle ilişkilerini kesmesinden bu oldu.

1. Sezon Ana Görsel VS. Final Sezon Ana Görsel

1. Sezon Ana Görsel VS. Final Sezon Ana Görsel


Peki iyi mi oldu kötü mü?
Şahsen bir serideki ekip değişikliklerini sevmem, haliyle bunda da hislerim aynı. Ama yine de açıklamaya çalışacağım. 

MAPPA kötü bir seçim değil. Hikaye yapısı olarak farklı da olsa görsel tarzları Wit'in SNK'de kullandığına oldukça benziyor(en azından bazı animeleri için bunu söyleyebiliriz). Böyle konularda ana seriye bağlı hissettirmeye devam edebilir ama; MAPPA ile Wit'in anlatım üslupları çok farklı. 

Ekipten dolayı olabilir ama Wit'in SNK'de uyguladığı formül şuydu: Önce build-up (olaylara hazırlama) yapılır. Bunlar genelde mangada aradaki olaylardır. Bunlar eninde sonunda detaylıca anlatılır ama daha ilginç, eğlenceli yapmak gibi bir çabaya girişilmez. Bunlar ana olaya birer hazırlıktır ve sonunda ana olay olduğunda hafızalara kazınacak şekilde etkileyici olur. Geri dönüp izleyesin gelir. İşte Wit asıl başarıyı bu kısımlarda gösterir. Genelde aksiyon sahneleri olan bu kısımlar Youtube'da iyi izlenmeler almakta onu da belirteyim. Çünkü kimse aradaki olayları bağlayan build-up kısımlarını merak etmiyor. Onun sonucu karşılığında aldığımız kısımları seviyoruz. Elbette bunun eksisi gerçekten sıkıcı bölümler, tekrar izlenebilirliğe azaltan ve birbirleri ile bağlantılı olsa da bütün bir duygusal düzen oluşturamayan hikaye akışına sebep oluyordu. 

MAPPA ise sadece Dororo üzerinden konuşursak çok daha birbirine bağlantılı bir hikaye anlatıyor. Elbette SNK gibi bir serinin aksine böyle belli epik denilebilecek sahneleri yok bu da o hem sıkan hem de karşılığında etkileyicilik anlamında başarısını gösteren WIT tarzının son sezonda olmayacağı anlamına geliyor. Ama ara bölümler diğerleri kadar da sıkmayacaktır. Yani daha bağlantılı bir sezon izleyeceğiz.

Eğer bu serinin başından beri süregelen bir şey olsaydı pek umursamazdım ama sorun şu: Biz bu hikayeyi bu şekilde deneyim ettik. Ve bütün olayları sona bağlayacak olan sezonunda bu şekilde yapması lazım. Aksi takdirde bu artık bağlantılı bir seri olmayacak. Seri içinde seri gibi olacak. Ve ben SNK'nin doğal evrimini Wit ile tamamlamasını isterdim ama galiba o mümkün olmayacak. Umarım son sezon, seriyle olan bağlantısını korur. 

Final Sezon Tanıtım Videosu


sezon bilgisi ve pv kaynak: myanimelist

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları