Şampiyon Belli, İkinci Kim?
Kimi no Na wa. dünyanın her yerinde en yüksek hasılat yapan anime filmi ünvanını aldı!

Yeni bir gişe şampiyonumuz var -ki benim de izlediğim en iyi animeler arasında kendisi-Comicbook.com'un belirttiğine göre, Kimi no Na wa. şimdiye kadarki en yüksek hasılat yapan anime filmi olup dünya çapında 281 Milyon ABD Doları kazandı. Bu rakam da gelmiş geçmiş en yüksek gişe hasılatını elinde bulunduran Sen to Chihiro no Kamikakushi'yi (275 Milyon ABD Doları) geçtiği anlamına geliyor!

Image

Kimi no Na wa. sadece Japonya'da değil, ANN'nin belirttiği gibi Çin ve Güney Kore'de de şahane bir performans çıkardı ve bu iki ülkede de izleniyor olması, Studio Ghibli klasiği Sen to Chihiro no Kamikakushi'nin önüne geçmesine yardımcı oldu.

Image

Image

Image

Ağustos ayında Japonya sinema salonlarında gösterime giren film, sıradan bir vücut değiştirme hikayesi değil elbette. Güçlü ve derin bir ruhsal temaya sahip olan filmde kırsal ve kentsel kesimin, din ve bilimin, kadın ve erkeğin, geleneksel ve modernin bir araya gelmesinden oluşan kontrastları izliyoruz. Filmi dikkatli izlediğinizde tüm bu kontrastların filmin merkezini oluşturduğunu görüyorsunuz.

Image

Image

Image

Örneğin, Japonya'da şehir ve kırsal arasında belirgin bir kültürel farklılık görünür. Kırsal bölgelerde yaşayan insanlar kendi şive ya da lehçeleri ile konuşurlar ve dilbilimsel açıdan yaklaşıldığında kırsal bölge bazında varyasyonların olduğu bile görülür. Çoğu zaman, kırsal kesimden gelen insanlar Tokyo'ya taşındıklarında yerel konuşma şekillerini saklamaya çalışırlar. Tokyo, bu bölgelerde yaşamış insanlar için çok çekicidir.

Image

Japonca'da erkekler ve kadınlar için farklı konuşma türleri de vardır. Japon toplumunda genç bir erkeğin de genç bir kadının da kullanabileceği belirli zamirler vardır.

Image

Image

Şimdiden pek çok platform Ghibli filmleri ile Kimi no Na wa.'yı mukayese etmeye başladı bile. Kimi no Na wa.'nın Studio Ghibli filmleri gibi geleneksel Japon kültürünü derinlemesine işlediği konusunda hemen herkes hem fikir. Ayrışan en önemli noktanın da Kimi no Na wa.'nın Ghibli filmleri gibi 'geçmişe duyulan romantik özlemin' peşinde olmadığı ama onu korumanın ne kadar önemli olduğu vurgusu, ki bence de doğru. Bu nedenle Kimi no Na wa.'da karakterler 'eski moda' ya da 'mahçup' bulunabilir ama Kimi no Na wa.'da karakterler bu iki tanımlama ile sınırlı bırakılmıyor ve onlar kendi arzularının ve meraklarının peşinden koşuyorlar. Bunu yaparlarken de geleneksel kültürün nasıl canlı tutulabileceğini hepimize gösteriyorlar.

Karakterleri tanımaya başladığınızda onlar adına mutlu oluyor ya da üzülüyorsunuz. Kimi no Na wa. da filmin ilk bölümünde bunu yapıp ikinci bölümünde izleyiciyi ters köşeye yatırıyor ve bence pek çok izleyicinin en çok sevdiği noktalardan biri de bu. Karakterlerin bir Ghibli filminde olduğu gibi bizden biri olmaları da filmi sevdiren diğer önemli noktalardan biri; şaşkınlar, hatalar yapıyorlar, hınzırlar ama utangaçlar ve meraklılar.

Kısaca bu film, bunu haketti! Tebrikler Kimi no Na wa.

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları