ÖZEL RÖPORTAJ: JAPON DİJİTAL ANİMASYONLARI-NEREDEYİZ VE NEREYE GİDİYORUZ? (1.BÖLÜM)
Bir yıl, 195 film.

                Bu 2015 yılında Japonya'da gösterime giren anime filmlerinin sayısı. Buna hâli hazırda TV'de gösterilenleri de eklersek bu sayı yükselir. Mevzu animasyona geldiğinde başka yer değil fakat Japonya, dünyadaki sayısız fanı tarafından sevilen, her sezon 50 farklı anime projesinin -hepsi farklı türde- olmasından gurur duyar.

                Doğrusu, her gün tamamen doğal yoldan animasyon filmleriyle ilgilenen tüketiciler bizden hoşlanırlar. Bunu nasıl başardıklarını ortaya çıkaracak fırsatı bulamadık.

                Wao World animasyon stüdyolarıyla olan bu özel röportajda "Japon animasyon  şirketleri- neredeyiz ve nereye gidiyoruz?" öğreneceğiz.Japon anime endüstrisinde gün be gün anime üretilirken ne tarz sistemler geliştirilmekte ve animatörler ne çeşit zorluklarla karşılaşıyorlar? 10 yıllık zamanda, her animasyon şirketi kendi yaratıcılarını nasıl değiştirecek? Bu iki bölümlük özel röportajda bunların cevabını arayacağız.

         Saldırı! Animasyon Çalışma AlanınaSızıyoruz!

        Mayıs ayında belirlediğimiz günde, Tokyo'nun merkezine trenle 18 dakika olan ve Wao World animasyon stüdyolarına doğru TOM araştırma ekibi Asagaya ile baş başa yola koyuldu.     

       

         Tokyo'nun batısı, Macross serisinin ele alındığı Satelight ve Sword Art Online anime uyarlaması kadar iyi birçok gözde animeyi piyasaya süren A-1 Pictures dâhil çok sayıda yapım şirketini birbirine yürüme mesafesinde bulunduran anime şehridir.

         Wao World; Japonya'da tanınmış, saygın bir animasyon şirketidir.2006 yılı, Lyon, Fransa'da düzenlenen Our Homeland Asia Connection Film Festival'de çocuk filmi ve animasyon dallarında iki muhteşem ödül kazandı. Ayrıca bir tv animesi olan Time Travel Shoujo'nun Temmuz 2016'da yayınlanacağını duyurmuşlardı.

        Bugün daha çok Wao World'ün yöneticisi, ilaveten masasında çeşitli yapımlar bulunan ve ayrıca kendi özgün animesinin yazarı ve yönetmeni -Chuya-den Project- olan Yoshiyuki Kaneko'yla konuşacağız. Şimdi animasyon üretim metotları hakkında birçok tecrübesi olan ve  çeşitli dijital teknolojiyi denemiş Kaneko ile konuşmaya Japon anime endüstrisinin merkezine gideceğiz.

        Dijital Animasyonla Tanıştırılana KadarDaha Fazlasını Yapabilirsin.

  __ Chuya-den Project her şeyini kendin yaptığın ilk deneme filmindi.  Seni, kendi yolundan gitmeni sağlayan neydi?

        Kaneko: Bir süre önce bir yapım fikrim vardı, bunun için şirkete bile yaklaştım. Özgün bir parçaydı fakat var olmayan bir malzemeye dayanmak risktir. Zaten ellerinde buna benzer birçok proje vardı fakat ben herkesin eğlenebileceği bir ortamda aksiyonlu bir şeyler yapmak istedim.

        Başlangıçta, daha önceden alışkın olduğum kâğıt teknikleriyle yaptığım animemi değiştirerek küçük bir test yapmak istedim. Fakat yapacak çok fazla şey vardı ve işe yaramadı. Bu iki yıl önceydi.


        Dijital animasyonu doğru biçimde algılamam benim için dönüm noktasıydı. Ben öğrenciyken board tablet (1) kullanırdık, kalemi ve monitörü tamamen ayrı olanlardan. Kâğıda çizmekten tamamen farklı hissettiriyordu, bu yüzden bıraktım. Ancak, danışman öğretmenim şirkette  LCD Tablet (2) ile tanıştırıp ve kullanmama izin verdiğinde, bununla da çalışabileceğimi düşünmeye başladım.

       Dijital yapım alabileceğime karar verdiğimde, kendi başıma yapabileceğimden fazlası vardı.

 Kendi deneme filmimi bitirdiğimde bir animasyon filmine yönelebilecektim.

  __  LCD tablet ve daha eskisi board tablet birbirinden farklı hissettirdi, değil mi?

     Kaneko: Tablet ekranında görüntüleme yapabildiğimi gördüğümde çizmekten daha fazla hoşlandığımı hissettim. Ayrıca, dijitale geçtikten sonra kâğıda çizerken yaptığın taratma işini atlayabilirsin yani her şeyi tek elde yapabilirsin.


   __ Düzeltmeler yaparken de dijital daha kolay, doğru mu?

      Kaneko: Wao World'de müşterilerden çok fazla iş alırız fakat çoğunda düzeltme gerekmektedir. Dijital yapımların düzeltme alanındaki metotlarıyla analoga dönmeksizin her şeyle ilgilenebileceğimiz anlamına gelir, kâğıda bakarsak zaman alır. Bunun sebebi, sadece Chuya-den değil, olabildiği kadar çabuk gerekli tüm dijital alet ve cihazları kurmuş olduğumuz deneme stüdyosunda dijital yapımlara başlıyoruz.

 __ Öyleyse dijitaledönmek Wao World için bir fırsattı?

       Kaneko: Evet. Projede çalışan bir grup genç gönüllümüz var. Fakat bu yapım metodundan kazandığımız şeylerin yanında dijital takımımıza onların gelişimine katkı sağlamayı öneriyoruz. Yanımda oturan Uneo dâhil, takımda 30'larında olan birçok üyemiz var.

                Tamamen Dijital Üretim Olan BazıStüdyolarda Hâlihazırda Var.

__ Mr. Ueno, dijital animasyon dünyasına ilk adımınızı attığınızdaneler hissettiniz?

                Ueno: Daha önce board tablet kullanmıştım fakat bunu ilk kez deniyordum, bu yüzden biraz gergindim.Duygularım oldukça yoğundu, bundan dolayı tamamıyla odaklanamadım. Bir kez alışırsam daha iyi hissedeceğimi umarak uğraşıyordum.

                Ayrıca kurulduğundan itibaren dijital üretim kullanan bazı yeni şirketlerde var. Renklendirme zaten dijitaldi, animasyonun diğer parçalarında da aynı yönteme yöneleceğini önceden söyleyebilirsin. Ayrıca sadece alışmak zorunda olduğunu düşünüyorum.


__  Diğer şirketlerin zaten dijital animasyon kullandıklarını biliyor muydun?

                Uneo: Bütün dijital üretimleri hedefleyen Studio Colorido ile konuşuyordum ve onlar oldukça uzun ve zorlu bir yoldan geldiklerini düşünüyor.


__ Chuya-den’in şirketinin üretimdeki ilerlemesi nasıl?

                Kaneko: Chuya-den’in üretim takımı,dijital animasyon takımından sonra çıktı. Bu tarz başlangıçların üretim çevrelerinin kâğıda olan ilgisini keseceğini umuyoruz. Animatörler kâğıt ile çalışıyordu ve biz kağıdı temel alan iş çevrelerine döndüklerinde ilerleyemezler diye endişelenmiştik. Onları kağıt temelli üretim odalarından çıkardık, uzman bir dijital takım yarattık ve LCD tabletler ve software ile tanıştırdık. Geriye kalan tek sorun alışmaktı.

                Bir animatör gözüyle baktığımda, kağıt kadar iyi hissettirdiğinde endişelerinin ardındaki hayreti anlayabilirim. İllüstrasyonlar ve düzenler gibi hala çizilebilen imgeler almaya başladık. Direnmeden kabul gördü ve sadece bu değil,dijital daha kolay diyen insanlar bile vardı.

                Bir sonraki aşamada animasyon dışında normalde göremeyeceği elementler vardı, renk ekleme, arka plan çizme, özel efektler gibi. Bunu ilk deneyimlemeleri biraz şaşırtıcıydı. Film ilerlerken nasıl çizim yapacağım yeterince anlaşılır değildi. Fakat önce çeşitli mekanizmaları anladığımda biten projeyi daha kolay gördüğümü fark ettim.

                Bir animatör için en önemlisi, resim hala ilerlerken ürün üzerinde oynama yapmak. Her şeyi bir bir anlatıyoruz.

__ Yani, sen deniyor ve yanılıyordun, öyle mi?

                Kaneko: Dijital teknolojiyi kullanıp iyi adımlar atan Colorido, Graphinica ve Signal-MD gibi birçok stüdyo var fakat sektörde iş akışı hala deneme yanılma şeklinde. Chuya-den ile bunlardan birini deniyoruz. Anime sektöründe olup birçok üretim metoduyla ilgilenen takım üyeleri oluşturmaya çalışıyoruz. Yani birçok yapım kadar kendi özel alanımızda da denemek ve geri dönüşler almak istiyoruz.


__ Dijital olduğundan, kendi işinde birçok farklı yöntemle çalışabilirsin değil mi?

                Ueno: Projenin doğasına bağlı kalınarak sanırım mümkün, evet. Bu söylediğin animasyon aksiyon sahnelerini karıştırma hakkındaysa, tek başına yapmak oldukça zor ve gerçekten çok iş var.

                Animatörler Dijital Dünyada Film Yaratmak İçin Kağıttaki Duyguları Hiç Yeniden Oluşturdular Mı?

__ Deneme döneminde profesyonel çevrelere dijital aletleri tanıttığınızda zorluklarla karşılaştınız mı?  

                Kaneko: Özgün anahtar imgeleri yeni yöntemlere dönüştürmek oldukça zordu. Açık konuşmak gerekirse, yeni anahtarlar tasarlamak dijitalde kağıttan daha zor. Özellikle, kağıtta sadece parmaklarını çeviriyorsun fakat dijitalde her seferinde “önceki” butonuna basmalısın, yani ergonomik değil. Genelde insanlar, geri sarmayı, filmlerde gördüklerinde daha kolay sanır fakat profesyonel animatörler sön görüntünün neye benzeyeceğini hayal etme kabiliyetleri var. Yani dijital imge hareket ederken hızı düşürerek aksi yönde düşünebilirler. Eğer bazı animatörler dijitale ilk başladıklarında bunu tecrübe ederlerse onlar için kötü olacağını düşünmüyorum. Fakat bunun kağıtta çalışmaya alışkın ve dijitale aktaran bizimle alakalı olduğunu düşünüyorum.

                Dijital takımını 18 ay önce oluşturduk. Fakat hemen sonra software ile ilgili sorunlar yaşadık. Hardware ile çizmenin ne kadar kolay olduğu önemli değildi, software tasarlanan anahtar ile yakalanamazdı.


__ Software ne kullanıyor ya da geçmişte anime endüstrisinde ne kullanılırdı?

                Birçok Japon animasyon stüdyosu Celsys’nin RETAS Stüdyosu ile tanıştı. RETAS Stüdyosu çeşitli programların yanında endüstrinin sıklıkla kullandığı bazı standartlara da sahipti. Ayrıca Traceman kopya çıkarmak ve taramak için ve son rötuşlar içinde Paintman.


__ Animasyon ya da illüstrasyon için software kullanmadınız mı?

                Dijital deneme süresince, RETAS Stüdyo ile toplanmış bir resim üretme programı olan Stylos’u kullandık. Başlangıçta software hardware de yaptıklarımızı yakalayamazdı. Tabletlerde de ikisinde çizebilen çok insanımız yoktu. Bu yüzden software gelişemezdi. Şimdi ise LCD tabletler ilerledi, software ise hala yetişemedi ve bu yedekteki problemimizdi.

                Son zamanlarda software hızlanmayı başladı. Mesela, Clip Studio Paint, popüler olan manga çizerleri ve illüstrasyon yapanları var. Çünkü kağıttakine oldukça benzer şekilde duyguları çizebiliyorsun. Programı kullanması çok kolay, özgün deneme animasyonumuzu Clip Studio Paint ile yapmıştık.

                Başlangıçta,animasyon oluşturmak için software kullanma alışkanlığı yoktu. Benim için,anime oluşturma yöntemlerinin hepsini software ile deneyerek sonunda sadece dijital kullanarak bir animasyon projesi tamamlayabildim, teşekkürler ClipStudyo ve diğer programlar. Şimdi Clip Studyo’nun animasyon işlevi eklemesi için çok fazla istek var. Ki onlar zaten bunun için kolları sıvadılar.




        

Typhoon Norudo; Studio Colorido'nun Yaptığı Anime Filmi Fragmanı

__ Chuya-den’in şirketinin üretimdeki ilerlemesi nasıl?

                Kaneko: Chuya-den’in üretim takımı,dijital animasyon takımından sonra çıktı. Bu tarz başlangıçların üretim çevrelerinin kâğıda olan ilgisini keseceğini umuyoruz. Animatörler kâğıt ile çalışıyordu ve biz kağıdı temel alan iş çevrelerine döndüklerinde ilerleyemezler diye endişelenmiştik. Onları kağıt temelli üretim odalarından çıkardık, uzman bir dijital takım yarattık ve LCD tabletler ve software ile tanıştırdık. Geriye kalan tek sorun alışmaktı.

                Bir animatör gözüyle baktığımda, kağıt kadar iyi hissettirdiğinde endişelerinin ardındaki hayreti anlayabilirim. İllüstrasyonlar ve düzenler gibi hala çizilebilen imgeler almaya başladık. Direnmeden kabul gördü ve sadece bu değil,dijital daha kolay diyen insanlar bile vardı.

                Bir sonraki aşamada animasyon dışında normalde göremeyeceği elementler vardı, renk ekleme, arka plan çizme, özel efektler gibi. Bunu ilk deneyimlemeleri biraz şaşırtıcıydı. Film ilerlerken nasıl çizim yapacağım yeterince anlaşılır değildi. Fakat önce çeşitli mekanizmaları anladığımda biten projeyi daha kolay gördüğümü fark ettim.

                Bir animatör için en önemlisi, resim hala ilerlerken ürün üzerinde oynama yapmak. Her şeyi bir bir anlatıyoruz.

__ Yani, sen deniyor ve yanılıyordun, öyle mi?

                Kaneko: Dijital teknolojiyi kullanıp iyi adımlar atan Colorido, Graphinica ve Signal-MD gibi birçok stüdyo var fakat sektörde iş akışı hala deneme yanılma şeklinde. Chuya-den ile bunlardan birini deniyoruz. Anime sektöründe olup birçok üretim metoduyla ilgilenen takım üyeleri oluşturmaya çalışıyoruz. Yani birçok yapım kadar kendi özel alanımızda da denemek ve geri dönüşler almak istiyoruz.


__ Dijital olduğundan, kendi işinde birçok farklı yöntemle çalışabilirsin değil mi?

                Ueno: Projenin doğasına bağlı kalınarak sanırım mümkün, evet. Bu söylediğin animasyon aksiyon sahnelerini karıştırma hakkındaysa, tek başına yapmak oldukça zor ve gerçekten çok iş var.

                Animatörler Dijital Dünyada Film Yaratmak İçin Kağıttaki Duyguları Hiç Yeniden Oluşturdular Mı?

__ Deneme döneminde profesyonel çevrelere dijital aletleri tanıttığınızda zorluklarla karşılaştınız mı?  

                Kaneko: Özgün anahtar imgeleri yeni yöntemlere dönüştürmek oldukça zordu. Açık konuşmak gerekirse, yeni anahtarlar tasarlamak dijitalde kağıttan daha zor. Özellikle, kağıtta sadece parmaklarını çeviriyorsun fakat dijitalde her seferinde “önceki” butonuna basmalısın, yani ergonomik değil. Genelde insanlar, geri sarmayı, filmlerde gördüklerinde daha kolay sanır fakat profesyonel animatörler sön görüntünün neye benzeyeceğini hayal etme kabiliyetleri var. Yani dijital imge hareket ederken hızı düşürerek aksi yönde düşünebilirler. Eğer bazı animatörler dijitale ilk başladıklarında bunu tecrübe ederlerse onlar için kötü olacağını düşünmüyorum. Fakat bunun kağıtta çalışmaya alışkın ve dijitale aktaran bizimle alakalı olduğunu düşünüyorum.

                Dijital takımını 18 ay önce oluşturduk. Fakat hemen sonra software ile ilgili sorunlar yaşadık. Hardware ile çizmenin ne kadar kolay olduğu önemli değildi, software tasarlanan anahtar ile yakalanamazdı.


__ Software ne kullanıyor ya da geçmişte anime endüstrisinde ne kullanılırdı?

                Birçok Japon animasyon stüdyosu Celsys’nin RETAS Stüdyosu ile tanıştı. RETAS Stüdyosu çeşitli programların yanında endüstrinin sıklıkla kullandığı bazı standartlara da sahipti. Ayrıca Traceman kopya çıkarmak ve taramak için ve son rötuşlar içinde Paintman.


__ Animasyon ya da illüstrasyon için software kullanmadınız mı?

                Dijital deneme süresince, RETAS Stüdyo ile toplanmış bir resim üretme programı olan Stylos’u kullandık. Başlangıçta software hardware de yaptıklarımızı yakalayamazdı. Tabletlerde de ikisinde çizebilen çok insanımız yoktu. Bu yüzden software gelişemezdi. Şimdi ise LCD tabletler ilerledi, software ise hala yetişemedi ve bu yedekteki problemimizdi.

                Son zamanlarda software hızlanmayı başladı. Mesela, Clip Studio Paint, popüler olan manga çizerleri ve illüstrasyon yapanları var. Çünkü kağıttakine oldukça benzer şekilde duyguları çizebiliyorsun. Programı kullanması çok kolay, özgün deneme animasyonumuzu Clip Studio Paint ile yapmıştık.

                Başlangıçta,animasyon oluşturmak için software kullanma alışkanlığı yoktu. Benim için,anime oluşturma yöntemlerinin hepsini software ile deneyerek sonunda sadece dijital kullanarak bir animasyon projesi tamamlayabildim, teşekkürler ClipStudyo ve diğer programlar. Şimdi Clip Studyo’nun animasyon işlevi eklemesi için çok fazla istek var. Ki onlar zaten bunun için kolları sıvadılar.

Chuya-den Deneme Filmi

Şimdilik bu kadar! Röportajın ikinci kısmı için bize katılın. Anime endüstrisinde ki bazı kapışmaları araştıracağız ve işteki 10 yıllık değişimin yaratıcılarda nasıl hissettirdiğini ortaya koyacağız. Ayrıca sizi –mutlaka görmeniz gereken-bir stüdyo turuna çıkaracağız ve bir sürü muhteşem şey daha. Daha fazlası için hazır olun!

(1)   Ekrandaki resmi LCD bilgisayar monitöründegösteren kalem tablet çeşidi        

(2)   Direkt ekran üzerine çizebildiğin böylece kağıda çizer gibi hissettiğin tablet çeşidi

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları