MORI Building Dijital Sanat Müzesi: Beş Duyunuzu Harekete Geçiren Bir Deneyim
Dünyanın İlk Dijital Sanat Müzesi!

Dijital sanat kolektifi teamLab -sanatçılar, bilim insanları ve daha fazlasını içeren disiplinler arası bir grup- son birkaç yıl boyunca Japonya'nın farklı şehirlerinde ve dünya çapında birçok sergi açtı. Kolektif, oluşumun merkezi olan Japonya’da ancak 2018’de kalıcı (veya en azından uzun süreli) kuruluşlar başlatabildi. Geç olsun, güç olmasın diyoruz! 21 Haziran 2018' de Odaiba'da coşkulu bir açılışla tanıtılan -Mori Building Dijital Sanat Müzesi: teamLab Borderless- dünyanın ilk dijital sanat müzesi olarak ilan edildi.

Image

MORI Building Dijital Sanat Müzesi'nin, şimdiye kadar gördüğünüz hiçbir müzeye benzemediğini söylemeden geçemeyeceğiz. 10.000 metrekarelik alana sahip müzede beş duyuyu da harekete geçirecek bir deneyim sunmak için 520 bilgisayar ve 470 projektör kullanılıyor. Bu dijital sanat müzesinin tadını çıkarmak için belirli bir kılavuz da yok, merakınızın ve hayal gücünüzün dolaşmasına ve başlamak için herhangi bir yolu seçmesine izin vermeniz yeterli.

DENEYİM:

Image

Müzede hiçbir şey durağan değil, çünkü sanat dinamik ve sürekli hareket halinde. Sadece birkaç dakika içinde, aynı noktada dururken bile bir manzara değişikliğine -bir tarafta bir mor çiçek patlaması, diğer tarafta bir ayçiçeği yağmuru– tanık olabilirsiniz. Bir süre sonra aynı çiçek bahçesine geri döndüğünüzde mevsimin değişmiş olduğunu göreceksiniz.

Müzeye boşuna “Borderless” (Sınırsız) denmiyor; zira burada sanat özgürce dolaşıyor! Koridorlarda yürürken, kendinize ilginç bir arkadaş bulabilirsiniz, çünkü sizinle birlikte hareket eden simülasyonlar yalnızca hedefinize ulaştığınızda gözden kayboluyor.

Mori Binası Dijital Sanat Müzesi’nin çarpıcı enstelasyonları estetik çekimler için mükemmel bir zemin oluşturuyor. En popüler iki enstelasyon “Kristal Evren” ve “Rezonans Lambaları Ormanı”. İlki aynalar ve göz kamaştırıcı, renkli LED' lerle dolu bir odadan oluşuyor (Daha fazla eğlence için ipucu: lambaların renkleri teamLab uygulamasıyla değiştirilebiliyor). İkinci odada ise, fenerlere ve sürekli değişen renklerine hayran kalırken Tangled'deki Rapunzel gibi hissedebilirsiniz.

Fotoğraf ve video çekmek bu deneyimin bir parçası ve aslında teamLab'ın teşvik ettiğibir şey olsa da, müzeyi yalnızca Instagram’da takipçi potansiyelinizi arttırmak için ziyaret etmeyin. Müzede sanatı akıllı telefonunuza tıklamaktan başka yollarla tecrübe etmeniz için motive edileceksiniz. Ne de olsa tüm sanatların sürükleyici bir deneyim olduğu ve burada bunu gerçekten hissedebileceğiniz söyleniyor. Mesela, bazı sanatsal simülasyonların dokunmaya tepki verdiğini göreceksiniz.

ÇOCUKLAR İÇİN:

Image

Bekleyin — dahası var! “Atletizm Ormanı” pratikte dijital sanatla oluşturulmuş bir oyun alanıdır. Çocuklar -ve çocuk kalanlar- “Zıplayan Çoklu Evren” trambolininde her sıçrama ile yeni gezegenler –ya da kara delikler- yaratabilir, “Meyve Tarlası” içinde kayabilir veya “Işık Ormanı”nda tırmanış yapmayı deneyebilirler. Burada uygun ayakkabılara sahip olmanız gerektiğini unutmayın (daha fazla bilgi için aşağıdaki ipuçlarımıza bakın).

Image

Daha sakin bir deneyim tercih eden çocuklar, “Çizim Akvaryumu”na bakabilir. Müze, çocuklara doodle ve renklendirme için kağıt ve boya kalemi sağlar. Daha sonra, dijital akvaryumun bir parçası olmak için çizimlerini taratabilirler.

BİRAZ ÇAY İÇİP RAHATLAYIN:

Image

Onca yürüyüş ve eğlenceden sonra, “En Çay Evi” nin huzurunu deneyimlemek isteyebilirsiniz. Bu dijital sanat müzesinin tüm duyulara hitap ettiğini olduğunu söylediğimizde şaka yapmadık. Loş ve sessiz bir alanda, 500 Yen karşılığında bir bardak çayla gevşeyebilirsiniz (yuzu yeşil çayı tavsiye ediliyor). Kupadaki dijital çiçeklerin açışını, yapraklarının hızla serpilişini izleyin.

Özetle, MORI Building Dijital Sanat Müzesi: teamLab Borderless, her yaş için eşsiz, unutulmaz bir deneyim olduğu gibi Milenyum ve Z Kuşaklarının sanatı hissetmesine ve tanımasına olanak sağlayan bir giriş kapısıdır.

Image

DAHA FAZLA DİJİTAL SANAT:

Eğer bu tecrübe sizde daha fazlası için istek uyandırdıysa, sadece birkaç durak uzaklıktaki TeamLab Planets'i ziyaret edin (erişim: Shin-Toyosu İstasyonu'ndan 1dakikalık, Toyosu İstasyonu'ndan 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde).

2016 yazında kolektif tarafından düzenlenen serginin yarı-kalıcı (2020 sonbaharınakadar) bir versiyonu olan teamLab Planets, TeamLab Borderless’a benzer enstelasyonların (Kristal Evren gibi) yanında ziyaretçilerin suda yürümesini gerektiren dijital Koi göleti gibi benzersiz özelliklere de sahip.

teamLAB Borderless’ı Ziyaret Edecek Olanlar İçin İpucu ve Öneriler:

1.     Biletinizi internetten alın, çünkü müze girişinde biletler tükenebilir hatta online biletlerin hepsi işlendiyse girişte hiç satılmayabilir.

2.     teamLab, kalabalıktan kaçınmak için öğleden sonra saat 3: 00'ten sonra ziyaret etmenizi önermektedir.

3.     İlkokul ve Ortaokul çağındaki çocuklara 20 yaş ve üzerindeki yetişkinler eşlik etmelidir.

4.     Eşyalarınızı kilitli dolaplara koyun (100 yen depozito ücreti gerektirir).

5.     Müzeyi ziyaret etmeden önce telefonunuza teamLab uygulamasını indirin. Eğer unuttuysanız, müzenin sağladığı ücretsiz wifi ile girişte bir QR kod taraması yaparak uygulamayı indirebilirsiniz.

6.     Atletizm Ormanı’nda topuklu ayakkabılar, terlikler ve açık parmaklı sandaletler yasaktır. Uygun ayakkabı giyin / getirin veya ek bir ücret karşılığında ayakkabı kiralayın (doluluk durumuna bağlı olarak).

7.     Bazı odalarda yerde aynalar bulunmaktadır, bu nedenle kısa etek veya elbiseler giymeyi iki kez düşünmek isteyebilirsiniz.

8.     Çok sayıda fotoğraf ve video çekin, ancak kendinizi müzenin sunduğu deneyime kapılmaktan alıkoymayın.

9.     Müzenin tadını çıkarmak için kendinize yaklaşık 2-3 saat (veya daha fazla!) verin.

Dijital müzenin sitesini ziyaret etmek için: teamLab Borderless

Image

Kaynak: TokyocheapoTimeout

Deneyime Tanık Olun!

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları