"Manga Tanrısı" Denilen Kişiden Esinlenen Müzenin İçine Bir Bakış
Mangaların, animelerin bile müzesi var ama biz gidemiyoruz.... Keyifli okumalarr.

"Manga Tanrısı" Denilen Müzenin İçine Bir Bakış


Japonya'daki Osamu Tezuka'nın ("Manga'nın Tanrısı") itibarını abartmamak  zor. Hem mangada hem de anime'de yaptığı verimli, öncü çalışmalarının değerini bugüne kadar koruduğunu, ondan esinlenen bu müzeyle görüyoruz.


Osamu Tezuka Osaka'da dünyaya geldi, ancak gençliğini Hyogo valiliği Takarazuka sınırında geçirdi. 1989'da kanserden ölümünden sonra 1994'de şerefine bir müze açtı. Savaşı öncesi, korumayı sürdüren inançlarını vurguladı. Ziyaretçiler bina içerisine girmeden önce bile Tezuka'nın Phoenix'i nükleer silahlara son vermeyi gerektiren "barış anıtı" görecekler.



kaldırımdaki "şöhretin yürüyüşü" tarzı el ve ayak izleri aracıyla müzenin dışında yer almaktadır. 


Tezuka'nın büyük bir karikatürü, lobi katında ziyaretçileri karşılıyor. 



Müzenin kalıcı koleksiyonunundaki bu kapsüllerin içinde Tezuka'nın hayatından kalmış fotoğraf ve eserlerini barındırıyor.


Kapsüllerin yanı sıra, Tezuka'nın tüm eserlerini kapsayan bu tarihe ait çizgi, türe göre sıralanmıştır. 



Heykeller, klasik oyuncaklar ve Astro Boy'un görüntüleri şimdiye kadar mevcut. Astro Boy, NBC 1960'larda Amerikalı televizyonda yayınladığında, Astro Boy'un yurtdışında ilk yayınlanan anime olmasına karşın , karakterin Tezuka'nın en ünlü ismi Astro Boy olarak kaldığını gösteriyor.


Müze, Tezuka'nın sanat eserlerini ziyaretçilerine ulaştırırken kutlamak için çok büyük önem taşıyor. Camın arkasındaki müzenin Tezuka manga sergileri koleksiyonunun yanında, 2.000'den fazla cildi bulunan, ücretsiz okunabilen bir kütüphane bölümü de var.Bir dizi bilgisayar video monitörü, ziyaretçilerin hayatının ayrıntılı bir zaman çizelgesini görüntülemelerine ve Tezuka'nın hareketli eserlerinden bir seçim yapmalarına olanak tanıyor. 


Müzenin manga koleksiyonunda sadece İngilizce değil, Rusça ve İtalyanca ve diğer dillerden oluşan bir dizi yabancı dil basımı var.Seçim göreceli olarak küçük olsalar bile, diğer dillerden (birçokları müzede kulak misafiri olan) konuşanlar için güzel bir jest.


Tezuka'nın sanat eserlerinin bazılarının rahatsız edici olabileceği, ancak korunması uğruna olduğu gibi sunulduğu Japonya dışındaki insanların basmakalıp tasvirlerini içerdiğini kabul eden bu mesaj, her video monitörünün üstünde basılıp kütüphanede gösterilen bir diğer hoş bir jestti. Yabancı manga sürümlerinden birinde İngilizce'de de benzer bir uyarı var.


Müze, herhangi bir ziyaretçinin kitaplarını eve götürmek istediği durumunda da manga satıyor. Tezuka'nın beğeni toplayan Adolf'a İleti dizisinde selamlayan küçük hitler taraftaki Hitler'e dikkat edin.


Bu makinede Ziyaretçilerin kendi hatıra fotoğraflarını çektirip, bastırabiliyorlar.


Sergi sadece  Osamu Tezuka'ya ithaf edilmedi. Müzede, diğer sanatçı çalışmalarının geçici sergileri var.


Tıpkı kütüphane ve video ekranları Tezuka'nın sanatını ziyaretçilerin kullanımına sunarken müzenin zemin katında, animasyonun ziyaretçilerin erişebileceği bir "animasyon atölyesi" vardır. 


Burada ziyaretçiler kendi manga çizimlerini tasarlayabiliyorlar.




Müze, Osamu Tezuka'nın eserlerinden esin alındığında diğer müze sergilerine göre biraz değişik kaçıyor fakat video ve monitörleri çok beğeniliyor. umarım bizde bir gün bu müzeye gideriz. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları