Fate Serisini Nasıl İzlemeliyim?
Aksiyon animesi değince aklınıza sadece Kaliteli particle efekt mi geliyor ? Ben de sadece öyle olur da. İşin içine aksiyon koreografisi dahil olunca stüdyoların işleri hem zorlaşıyor, hem de bütçeleri imkan vermiyor. Beni hem karakterleri, hem de evreni ile etkilemiş olsa da insanın ilgisi ilk başta; görsel efektleri çeken seri ve onun izleme sırası sorunu. Seriyi çok seven biri olarak sizleri bu sıra sorundan kurtarmak için kolumu sıvadım.

Fate serisi;

  Öncelikle şunu belirtiyim bu yazı şuana kadar çıkmış(anime olarak) bütün serileri izlemek isteyen, bu evrene dahil ne kadar izlene bilir seri varsa tüketmek isteyen insanlar için yazılmıştır. Sadece ana serileri tüketmek istiyorsanız; 1) Fate/Zero, 2)Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works, 3) Fate/Stay Night:Heaven's Feel. Bu 3 seri; Fate animeleri arasında ana anime serileridir. Yazının en altına 1 adet resim bırakacağım o resimde sadece Evrendeki ana serilerin kronolojik sırası ile görebilirsiniz.

 Fate'in doğuşu: 80'li yılların sonuna doğru Kinoko Nasu tarafından lise çağında; bir  hayal olarak yazmaya başladığı, Üniversiteni bitirdikten, Kara no kyoukai, Tsukihime serilerini de yazdıktan  sonra 2004 yılında Görsel Roman olarak çıkmış bir seridir. Seri çıktığı dönem insanlar tarafından çok sevilir, Serinin Yaratıcısı Stüdyo Deen'e bir anime yaptırır fakat anime bekleneni veremez. Ama aynı yıl Ufotable Stüdyoları ile Kara no Kyoukai filmlerini yapar ve Nasu Tahmin bile edemediği bir kitleye sahip olur. 2004 Yılında popüler olan  bu seriyi bir başka  yazar okur ve serinin son rotasına(Heaven's Feel) hayran olur. Bu hayranlığının sonucuda; Fate/zero Light Noveli olarak evrene yansır. Seri global popülerliğini bildiğiniz üzere 2011 yılın da çıkan Ufotable Stüdyosundan çıkan; Yüksel kaliteli animasyon,Gen Urobuchi tarafından hem senaryo, hem de yönetmenliği ile insanları etkileyen karakterler, Lisa, Aimer ve Yuki kajiura tarafından yazılmış ve söylenen müzikleri ile izleyicisini bir çok açıdan tatmin eden Fate/Zero  animesi ile olur.   
    Başlayalım o zaman fate serisi ile uzaktan yakından bağlantılı animleri sırası (izleme sırası) kısaca anlatmaya:

0) Tsukihime lunar legend: Animesini izleyebilirsiniz de, izlemeyebilirsiniz de... Çok şey kaybetmiş sayılmazsınız. Yaz aylarında görsel romanın yeniden yapımı geliyor, ufotable farkıyla onu okumayı tercih edebilirsiniz. "Çok zamanım var" derseniz izleyin ama pas geçmekle kendinize iyilik de etmiş olabilirsiniz tabi.

Image

Ana karakter olan Tonho Shiki, çocukluğunda büyük bir kaza ile karşılaşır. Ağır yaralandığı için insanlar, onun ölü olduğunu düşünür ama o mucizevi bir şekilde kurtulur. Shiki bu olaydan sonra ev halkından uzaklaştırılarak uzak bir akrabasına emanet edilir. Shiki kendine yeni bir hayat kurmayı düşünüyordur. Fakat diğer bir taraftan Shiki'ye bir mektup gelir ve ailesinin öldüğünü öğrenir.Shiki tekrar eve dönmelidir. Anime toplamda 12 bölüm den oluşur ve her biri ortalama 24 dakika'dır.

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/shingetsutan-tsukihime

1) Kara no Kyoukai (Garden Of Sinners): Fate evreninde geçen bir çok farklı şeyin temeli buraya dayanır; büyücük, homunkulus, saat kulesi, büyücü avcıları vs... Bunun da izleme sırası karışıktır, size burada da yardımcı olucam; Sıralaması bu şekilde olup: 2-4-3-1-5-6-7-8 sonradan Epilogue (Shuushou) ve Mirai Fukuin movileri ile hikayeyi bitirebilirsiniz.

Image

Serimiz aslında Shiki Ryougi’nin hayatının belirli bölümlerini anlatıyor diyebiliriz. İzleme sırası ile her birine bakmak gerekirse;

 

Kara no Kyoukai 2: Satsujin Kousatsu [Zen]: Serinin yayınlanan ikinci ama hikayesel kronolojisine baktığımızda aslında ilk filmi olan Satsujin Kousatsu ile Shiki ve Kokutou’nun lise yıllarına gidiyoruz. Filmin süresi 58 dakikadır.          

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-2-satsujin-kousatsu-zen

Kara no Kyoukai 4: Garan no Dou: Yayın sırasında dördüncü film olan 'Garan no Dou' hikayesel olarak sıraladığımızda ikinci filmimiz oluyor. Yani bu filmdeki hikayemiz genel olarak Shiki’nin geçmişi ve kişiliği ile alakalı. Hatta Shiki’nin gücünü daha iyi anlıyoruz bile diyebilirim. Süresi 46 dakikadır.      

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-4-garan-no-dou

Kara no Kyoukai 3: Tsuukaku Zanryuu: Hem yayın tarihi sırasına hem de hikayesel sıralamaya baktığımızda üçüncü film olarak karşımıza çıkan 'Tsuukaku Zanryuu' serinin en ilginç filmlerinden biri aynı zamanda. İlginç ama aynı tarzda cinayetler işlenmektedir. Süresi 59 dakikadır.     

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-3-tsuukaku-zanryuu

Kara no Kyoukai 1: Fukan Fuukei: Genç kızların sebepsiz intiharlarını araştıran Aozaki ve Kokutou'nun bu durumun ardında 'doğaüstü' bir gücün olduğunu farketmeleri uzun sürmez. Bunun üzerine kızların intihar etmek için kullandıkları bölgeyi (Fujo Binası) araştıran Shiki, kızların intihar etmeleri için bir güç tarafından zorlandığı sonucuna varır. Süresi 50 dakikadır.                            

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-1-fukan-fuukei

Kara no Kyoukai 5: Mujun Rasen: Yayın kronolojisindeki beşinci film, iki saate yakın süresi olmasına rağmen izleyicisini sıkmayan, aksine ilerledikçe daha çok içine alan ve kafa karışıklığına neden olan film. Finalinde çıtasını öyle yükseltiyor ki, ardından gelen filmler bile maalesef bir nebze hayal kırıklığına sebep olabiliyor..  Bu seri hakkında en ufak spoiler vermek istemediğim için size konusunu anlatmıyorum.

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-5-mujun-rasen

Kara no Kyoukai 6: Boukyaku Rokuon: Kokutou’nun kardeşi Azaka’yla alakalı diyebiliriz. Azaka’nın heyecanlı kişiliği sayesinde diğer filmlerden biraz daha 'aydınlık' duran filmdir. Süresi 59 dakika.         

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-6-boukyaku-rokuon

Kara no Kyoukai 7: Satsujin Kousatsu [Kou]: Dört yıl önceki gibi yine kendine has türde cinayetler işlenmeye başlamıştır fakat bu sefer durum daha da ciddidir ve cinayet sayısı 10’u geçmiştir. Kokutou’nun aklına ise dört yıl önce Shiki’nin yaşadıkları gelir, istemese de ondan şüphelenir.        

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-7-satsujin-kousatsu-kou

Kara no Kyoukai 8: Shuushou: Mart 1999. Mikiya Kokutou dört yıl önce ilk kez tanıştığı yerde Shiki  Ryougi ile tekrar buluşur. Süresi 33 dakika.              

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-8-shuushou

Kara no Kyoukai  Mirai Fukuin:  2 film serisinden oluşur. Serinin bitişinden sonra hazırlanmış olan Mirai Fukuin, Mitsuru ve Seo gibi yeni karakterler etrafında dönen film, genel olarak iki ayrı zamanda geçiyor. Filmin son kısmı olan 2010’da geçen kısa bölüm ise bize Shiki ve Kokutou’nun akıbeti hakkında bilgi veriyor. 1 saat 30 dakika ve 33 dakika izleme süresi ile seriye temelli bir nokta koymuş oluyoruz.  

1. Filme bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-mirai-fukuin  

2. Filme bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/kara-no-kyoukai-mirai-fukuin-extra-chorus

2) Fate Stay night  (2004): Görsel roman okuma/oynama imkanı olmayanlar için 2006 animesinin izlenmesini tavsiye ederim. 2006 anime yapımı seriye çok fazla anlam katmasa da seriyi daha anlaşılır hale getiriyor ve bundan sonra izleyeceğimiz fate/zero animesini bizim için daha anlaşılır kılar: "Bunlar şimdi neden dövüşüyor ki" sorusunun yanıtları biraz da buradadır. 

Image

Fate/Stay Night (2006) Studio Deen tarafından yapılan Fate evreninin ilk animesidir. 24 bölümden oluşur. 2006 yapım olması, stüdyosunun da kötü olması sebebiyle diğer serilerden hem müzik hem de görüntü kalitesi bakımından çok geride kalmıştır. 24 bölüm ve 24 dakikalık uzunluğu ile karşımıza çıkar.  

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-stay-night

3) Carnival Phantasm: Tamamen eğlence odaklı olduğu için belki tebessüm etmek adına izleyebilirsiniz ama yukarıdaki 3 yapımı izlemeden burayı atlamanızı tavsiye edebilirim. Bu seri, görsel romanları okuyanlar için çıkarılmıştır, eksik kalmayayım derseniz bakmanızda fayda olabilir.

Image

 12 bölüm ve 1 special ile toplam 13 bölümden, her biri  bölümü 4 dakika olarak karşımıza çıkar.     

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/carnival-phantasm

4) Fate/Zero: Fate/stay night görsel romanı ve ardından çıkan 2006 animesinden sonra ele alınıp 2006 yılında yazılmaya başlanan ve 2007 yılında tamamlanan Fate/Zero görsel romanı, Ufotable anime yapması ile fate serisinin en çok öne çıkan yapımıdır. Fate serisini hiç izlemeyen biri iseniz bile bu yapım sizi kendisine bir şekilde çeker, karanlık teması, müzikleri, aksiyon sahneleri, karakter tasarımlar ile 2010 yılında çıkmasına rağmen doğaüstü bir görsellik ile ölümsüz bir şaheserdir.

Image

Normalde seri 2 sezondan oluşur ama TürkAnimeTv işimizi kolaylaştırıp tek partta bize sunmaktadır. 25 bölüm ve 24 dakika bölüm süresi ile karşımıza çıkar.  "Bir önceki 3 savaşta bir kazanan çıkmadı. Bireysel hedef ve hırslarının peşinde büyücüler Fuyuki'de çarpışıyor. Bütün büyücüler Kutsal Kâse için her şeyi yapacaktır. Biri hariç... "                        

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-zero

5) Lord El-Melloi II Sei no Jikenbo: Rail Zeppelin Grace Note: İzlemek zorunda değilsiniz bunu ama ufotable yapmış güzel bir seri Fate/zero ile Fate/Stay Night arasındaki 10 yıllık süre içinde geçen tatlı bir hikayesi vardır. 


Image

6) Fate/stay night [Unlimited Blade Works]: 2004 Yılı çıkışlı Fate/Stay Night görsel romanının ikinci senaryosunu konu almaktadır. 2 sezondan oluşur 0 bölümü ile 1 bölüm ONA'sı vardır, toplamda 27 bölümden oluşur ve her bölümün uzunluğu ortalama 28 dakikadır. TürkAnimeTv bu seriyi de izleyicileri için izlemesi kolay bir hale getirip tek part olarak karşımıza çıkar .                        

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-stay-night-unlimited-blade-works

Image

7) Emiya-san Chi no Kyou no Gohan: Her biri yaklaşık 15 dakikadan oluşan 13 bölümlük bir yemek ziyafeti istiyor musunuz ve Japon yemeklerine ilgi duyuyorsanız izleyebilirsiniz; çünkü yemeklerin nasıl yapıldığına dair açıklamalar da bulunuyor. Savaşmaya biraz ara verip iştahları kabartmak faydalı olabilir. 

Image

Fate/stay Night spin-off'u dur. Ufotable stüdyosu ele alır. 

Bu linkten ulaşabilirsiniz:https://www.turkanime.net/anime/emiya-san-chi-no-kyou-no-gohan

8) Fate/Stay Night Heaven'S feel: Ufotable yapımı 3 filmlik seri. Fate/Stay Night romanının 3.rotasını       (heaven's feel) konu alır.

Image

Üçüncü senaryo olan "Heaven's Feel" şu zamana kadar görsel romana özel olarak kalmıştır. İlk iki senaryonun aksine shounen değil seinen'dir. 2008 yılında Urobuchi Gen tarafından ele alınıp, 2011 yılında ise ufotable tarafından TV serisine çevrilen "Fate/Zero" hikayesine doğrudan bağlanan orİjinal devamı niteliğindedir. İzlenme sırası şu şekildedir:                                                               

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-stay-night-movie-heaven-s-feel-i-presage-flower     

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-stay-night-movie-heaven-s-feel-ii-lost-butterfly

Bu link en ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-stay-night-movie-heaven-s-feel-iii-spring-song   

9) Fate/Apocrypha: A-1, canı isteyince çok iyi animeler yapabiliyor gerçekten. Toplamda 14 farklı hizmetkar, 14 farklı usta vardır ve bu seride bildiğimiz harp çıkar. Bu nedenle de çok sağlamdır. 

Image

Gizemli Hizmetçi tarafından katledilmez. Hayatta kalan rahip, 14 tane Hizmetçi çağrılmasını sağlayan Kutsal Kâse’nin rezerv sistemini aktif etmeye çalışır. Trifas şehrinde, iki grup da yedi Hizmetçi’yle kutsal emanetin kontrolünü ele geçirmek için savaşırlar. 25 bölümden oluşur ve 23 dakika bölüm süresi uzunluğu ile karşımıza çıkar.                                                                                                                          

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-apocrypha

10) Fate/Extra: Last Encore: 2 sezon toplam 13 bölümden oluşan bu seri genel toplamda kötü bir seridir ama Grand Order'ı izlemeden önce iyi gelebilir. Bu arada not düşeyim: Buradaki Saber alışık ve tanığımız Saber değildir.

Image

“Fate/Extra” oyununun, “Fate/Extra Last Encore” ismiyle yapılan anime uyarlamasıdır. Geçmişini hatırlamadan sanal bir dünyada uyanan Hakuno, farkında olmadan ucunda büyük bir ödülün olduğu savaşın ortasında bulur kendini.  

1. sezona bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-extra-last-encore   

2. sezona bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-extra-last-encore-illustrias-tendousetsu

11) Fate/Grand Order: First Order: Bu filmle birlikte çok uzun bir maceraya yelken açıyoruz. Grand Order oyunun kaynak alan; Grand Order anime serinin temeli olarak yapılmıştır. Filmden çok yüksek bir beklentiniz olmasın.

Image

Yok oluşun görünür sebebi Japonya'nın Fuyuki kentinde saklıdır. Bu şehirde şu zamana kadar hiç var olmayan "gözlenemez bölge" vardır. Chaldea, insanlığın sonunu getiren bu tekilliği soruşturmak, ortaya çıkarmak ve mümkünse yok etmek amacıya "Kutsal Kase Seferi" için Grand Order-Yüce Buyruk yayınlar. Yapım, 1 saat 14 dakika süresiyle karşımıza çıkar                                      

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-grand-order-first-order

12) Fate/Grand Order: Zettai Majuu Sensen Babylonia: Grand Order serisinin son macerasıdır. Karakterlerimizin bundan önceki yolcukları yakında anime olarak bizlerle buluşacaktır; Kral Gılgamış Krallığı'nda geçer maceramız ve serinin ilk karakterlerinden biri olan Gılgamış'ı yakından tanımamızı sağlar.

Image

Büyücüler Kralı'nın M.Ö. 2600 yılındaki Antik Babil'e yolladığı Kutsal Kase'yi elde etmek ve insanlığı kurtarmak için yolculuklarına başlarlar. 0. bölümü de vardır toplam da 22 bölümdür ortalama 23 dakika bölüm uzunluğu ile karşımıza çıkar      

0.Bölüme bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-grand-order-zettai-majuu-sensen-babylonia-initium-iter      

Bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-grand-order-zettai-majuu-sensen-babylonia                             

13) Fate/Grand Carnival: 4 bölümlük eğlence serisidir, Grand Order oyunu ile bağlantılıdır.

Bu link ten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-grand-carnival

Image

Ek olarak 13 dakikalık Fate/Prototype orijinal ilk fate'tir ve yazar bu eseri oluşturduğunda daha lise öğrencisidir. 

Bu link ten ulaşabilirsiniz: https://www.turkanime.net/anime/fate-prototype

Fate/kaleid liner Prisma☆Illya: İsminde fate geçiyor olması sizi kandırmasın çünkü seriyi sevenler tarafından lanetlenmiştir ve sevilmez kendisini; izlenmiyor da zaten. O yüzden ne yapıyoruz? Kıymetli zamanımızı heba etmiyor daha iyi serilere ayırıyoruz.

Yazının karışık durduğunu düşünüyorsanız, sizler için bu tabloyu bırakıyorum umarım yardımı dokunur;

Fate serisi ile ilgili daha çok içerik tüketmek istiyorsanız, dil bilginize de güveniyorsanız ve seriyi olabildiğince derinine inip tüketmek istiyorsanız type moon'un fandom sayfası size yardımcı olacaktır.      

Not: Fate serisini yapan  Type-moon ve ufotable anime serisini yaparken insanların seriye zero ile başlamasını istemiyorlardı ve seri, bu düşünce tarzı ile gelişti. Anime serisine zero ile başlamak her ne kadar mantıklı gelse de Type-moon izleyicileri seriye başlamadan önce okusunlar diye ilk rota olan Fate'i Android ve IOS mağazalarında bedava yayınlamıştır. Amaçlanan şey tam olarak şudur: Görsel romanın tamamı -> Fate/Zero -> F/SN (2014) -> F/SN HF filmleri. 

Umarım bu liste size faydalı olur. Bir sonraki içeriğimizde görüşene kadar ogenkide!

Anime çizgi filmdir, çizgi filmler sadece çoçuklar için değildir saygılar.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları