Ergo Proxy İncelemesi
Bugün size anime listemin başında duran, çok ünlü olmasa da popüler animelere bin basacak bir animeyi inceleyeceğim

Nedir ?

Ergo Proxy , öncelikle felsefe ve filozofik animeler izleyen insanlar için mükemmel bir yapıttır. Her yaşa hitap etmez. Etmediği gibi beğenmeyebilirsiniz de. Her bölümde bir mana ve soru sorduran , genellikle 4. Duvarı aşan ve size hep kim olduğunuzu sorgulatan gizemli bir yapıttır.

Nedir ?

Ergo Proxy kelime anlamı olarak "ölümün vekili" demektir. Kısaca bizim halk adında azrail de diyebiliriz. Distopik bir Ütopyada, dünyaya ne olduğu bilinmeyen, insanların koloni halinde yaşadıkları ve refah düzeyinin yüksek olduğu bir ütopik şehir insanlığın son neslidir. İlk görüşte insana huzur gibi gözüksede aslında bu distopya çökmek üzeredir. Bizim ana karakterimiz Vincent Law ise bu distopyada yaşayan çok sıradan bir insandır. Taa ki kendini sorgulayana dek..

Karmakarışık Bir Evren

Bu distopyada birden fazla sıkıntı yaşanmaktadır bunlardan biri insanlar ile robotların içiçe yaşamasından kaynaklanan nedeni bilinmeyen cogito virüsüdür. Bu virüs robotlara duygu yükleyip kendilerine düşünme özelliği verebilmeyi sağlıyor.. Cogito virüsüne yakalanan robotlar ellerini dua eder bir konuma getirerek diz çöküp yukarıya bakıyor.. bunun nedenini veya niye olduğunu ise anime açıklamıyor aslında animenin en güzel tarafı burası.. Anime size hiçbirşeyi açıklamıyor her şeyi izin bulmanızı istiyor. Eğer bir bilgi vermiyorsa da sizin bunun üzerine düşünmenizi istiyor.. aslında bir bakıma bize gösterilen distopyayı siz de yaratıyorsunuz.. 

What Is The Matrix ?

Çok fazla gizem ve kendini sorgulama olayı size vat iz di metrix ? Diye sordurtması diğer hiç bir animede görmediğim bir şeydir. Size tavsiyem animeyi izlerken her bölümü dikkatle izlemeniz ve her gün bir bölüm izlemenizdir. Zaten 4 ten fazla izlerseniz size ağır gelmeye başlıyor ve keyif almıyorsunuz o yüzden dikkatli ve keyfine vararak izlemek en iyisidir. Arada sırada çizimlerde biraz fazla kabataslaklık insanı biraz üzse de daha sonra fark ediyorsunuz ki önem verilmesi gerekilen yere çizimlerde önem verilmiş zaten.. her bölümü izlerken animeyi sorgulamak ve bölümleri bitirdikten sonra bunun üzerine düşünmek insanı biraz.. nasıl desem "filozof" gibi hissettiriyor.. içinde bulundurduğu gizem ve sizin bazı soruları çözme yönteminiz finalde kişilere farklı sonuçlar çıkartabilir.. 

Nereden Nereye

Vincent' in kendini arayışında yardım eden kişi ise Re-L adında distopyanın kurucusunun soyundan gelen bir kızdır.. aslında aynı zamanda polis departmanında da dedektif görevindedir ve onun görüşüne göre distopya çökmek üzere ve distopya dışındaki dünyanın nasıl bir yer olduğunu görmek onu heyecanlandırmaktadır

Kısacası

Çoğu şeyi size açıklamadım çünkü ne anlatırsam Spoiler olacapı için yapabileceğiniz tel şey izlemektir. Kendini pek tanıtamamış zaten tanıtsa da az bir kitlenin seveceği kişi ve karakter bakımından az  sıfırdan yeni bir dünya, arkasında bulundurduğu gizem, bilim kurgusal tasarımlar ve en önemlisi de felsefik yanı ile anime izlemeyi farklı bir boyuta taşıyan Ergo Proxy benim için 10/10 dur. Eğer izlediğiniz anime tarzı /bilim kurgu-gizem-psikolojik/ ise bu anime tam da sizlik demektir.. Kısa bir not İngilizcenize güvenseniz bile Türkçe izleyin..Ve EN EN EN ÖNEMLİSİ İSE SAKIN GOOGLE DA GÖRSEL OLARAK ARATMAYIN BULACAĞINIZ TEK ŞEY SPOILER OLUR :) Eğer anime hakkında herhangi bir görüşünüz var ise lütfen yorumlara yazın..

Sadece Animeler ve Mangalar hakkında konuşmayı ve incelemeyi seviyorum :D....

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları