En iyi 10 Opening
En iyi oppeninglere bir bakmak istedim zira çok fazlalar ancak aralarından belirli sayıdakiler gerçekten iyi denebilecek seviyede. Gelin bir inceleyelim.

1. Pokemon - "Pokemon Theme" Jason Paige

Pokemon - "Pokemon Theme" Jason Paige

Belki beklemediğiniz bir birincilik ancak dünya üzerindeki her insanın bildiği belki de yegane anime açılış şarkısı Jason Paige tarafından söylenen Pokemon. Kendisinin en büyük hiti olan şarkı yıllar boyunca türk ve yabancı televizyonlarda genelde sabah kuşağında yayınlandı. Sözleri oldukça basit, hızlı ve animenin ruhuna tam olarak uyuyor. Hepsini yakalamak, onları eğitmek ve arkadaşlık üzerine olan şarkı anime dünyasının dışında da oldukça etkili.

"Nasıl etkili olabilir?" Sorusunun cevabını ise birinci elden yaşadığım bir hikaye ile anlatmak istiyorum. Üniversitenin ilk yılında liseden tanıdığım bir arkadaşımla mimarlık kazandık ancak arkadaş edinemedik. Sınıfça gittiğimiz bir kareoke etkinliğinde kendisinin seçtiği bu şarkı sayesinde sınıfın tamamı kaynaştı. Yirmi yaş grubunun nostalji müziği denebilecek bir şarkı. Ben her dinlediğimde babaannemin beni sinemada ilk defa filmini izlemeye götürüşünü hatırlarım. Pek çok arkadaşım evinde dinlediğimiz zaman "Bak bende ne var." deyip tasolarını çıkartıp saatlerce oynadığımız oldu. Ne zaman anime izlesem annem bu müziği televizyonda o kadar çok duyduğundan "Pikachu mu o" deyip bir göz atar yoksa gider varsa oturur bir beş dakika izler. Yirmi yaş grubu anne ve babaları için de çocuklarının küçüklüğünü hatırlayacak bir ses hafızası açmaktadır. İşini bu denli iyi yapan bir açılış müziğine ne denebilir ki?


Listemizi beğendiniz mi? Siz neleri eklerdiniz? Ben olsam en sevdiğim açılış müziği "Fallin Down"-Oasis'te eklerdim, sizin fikriniz nedir? Gelin konuşalım.

2. Shingeki no Kyojin - "Guren no Yumiya" Linked Horizon

Shingeki no Kyojin - "Guren no Yumiya" Linked Horizon

Metal sevmiyor olabilirsiniz ancak progresif metal türüne ait olan Guren no Yumiya'yı dinlerken içinizdeki yırtıcının ortaya çıkmaması mümkün değil. Openin bize net bir hedef veriyor ve git gide yükselen müziğin temposu ve çizimler ile kendimizi kısa bir süre içerisinde gerçekten insanlığın son umudu gibi hissedip ayağa fırlayıp saldırma isteği ile dolduruyor. Bu hissin tam doruk noktasında ise karakterlerimizin tanıtımı hızlıca yapılıyor ve sahaya çıkıyorlar.

Ekipmanları ile çatıların üzerinde hareket eden karakterlerin akrobatik hareketleri ile bizi büyülerken en başından beri bize verilmiş olan hedeflere saldırıya geçiyorlar ve sonunda bir miktar rahatlayabiliyoruz bölüğm başlamadan. Bu heyecanla ve bu beklenti ile başlanmış bir seri bize sunmayı önerdiğini verince de tekrar tekrar izletiyor kendisini. İşin kötüsü ben bu listeyi hazırlamaya başladığım süre boyunca tekrar tekrar izlediğim için dayanamayıp seriyi baştan sona bir daha izledim. Aman dikkat.

3. Fullmetal Alchemist Brotherhood - "Again" Yui

Fullmetal Alchemist Brotherhood - "Again" Yui

Bu şarkıyı eminim ki pek çok kişi bekliyordur. Beklemekte haklılar da zira şarkı ile görsellerin birleşimi gerçekten harika.Öncelikle oldukça yavaş bir şekilde Yui'nin sözlerini dinliyoruz. Barışçıl bir havada ilk olarak bir simya yapılıyor ve dünya alev alıyor onları karşısına alan kardeşleri görüyoruz. Hemen peşinden babalarını ve bir anda hava değişiyor. 

Hızlı bir rap başlıyor, takip etmek bizim için çok zor bir hal alıyor, zaman içindeki değişimleri görüyoruz. Karakterleri genel olarak tekrar tanıyoruz, hızlı geçişler ve geleceğe dair verdiği bilgiler ile bir birini mükemmel şekilde destekleyen ve bizi olacaklara hazırlayan bir görsel şölen sunuluyor. Söylenecek fazla bir şey yok, bize hikayenin özetini geçip geleceği tanıtarak zaten mükemmel bir iş yapıyor. Bir kaç defa da dinlemek düşüyor bizlere.

4. Death Note - "The World" Nightmare

Death Note - "The World" Nightmare

Animenin bir özetini isteseydik bu şaheseri gösterirdim insanlara. Şaheser dememin sebebi biraz derinlemesine izlersek elde edeceğimiz şu yazı dizisi oluyor. Öncelikle Lightı görüyoruz, kendisi yerde yatıyor ve gözlerini açıyor ve bir anda görrünen bir şeytanın gölgesinde kalıyor. Hemen peşi sıra Ademin Yaradılışı eserinin bir yeniden düzenlemesinde sembolik bir simge olan elmanın Light'ın eline geçişini görüyoruz. Buraya kadar yorumlayacak olursak hiç bir şeyden haberi olmayan birisinin şeytan tarzındaki bir karakter ile anlaşma yapıp güçlerini aldığını görebiliriz. Hemen sonrasında kendisi ile aynı seviyede olan hasmı çıkıyor ortaya ve yine sembolik bir görüntü olan gül görüyoruz. Gül sembolü ise Guernica eserinden gelmekte. Savaş ve sevgi anlamına gelmekte ve bunun parçalandığını görüyoruz. Açıkça bize ikili arasında savaş olacağını söylüyor. Sonrasında karakterimiz taşıdığı güçlerle bir anlık dengesi bozulurse öleceği bir yolda ilerliyor bu sırada zaman geçiyor ve bir kadın giriyor hayatına. O sırada kendisi de güçlerinin doruğuna ulaşıyor ve bu sırada yukarıya bakan, ileriye ve etrafına adeta arıyor gibi bakan polis memuru görüntüleri geçiyor. Ağlayan bir kadın, yere bakan bir uşak ve diğer şeytanların bakışına rağmen karakterimiz durmuyor. Yüz yüze kaldığı düşman ile karşılaşıyor ve tekrar başka bir tarihi bir portrede önümüze tanrı olarak çıkıyor. Kazandığını nereden mi anlıyoruz? Gerçek tanrının hasmı yoktur işte oradan. Özetle hasmına karşı olan savaşını kazanmış ve nihayetinde elmanın defter olduğunu görüyoruz. 

Yazımda fazla abarttığımı düşünenler olacaktır ancak bir kaç dakikanızı ayırıp eş zamanlı olarak okumanızı istiyorum. Anime'nin bire bir özetini geçiyor bize açılışı. Bunu çok ince nüanslarla yaptığı için ve serinin kendisi düşünsel bir savaş-idealler savaşı üzerine kurulu olduğu için ve zihinsel bir savaşın sınırlarını sonuna kadar zorladığı için bu şekilde detaylı olması kaçınılmaz.

Şarkının hareketliliği, konunun sertliği de göz önüne alınacak olursa bize gerekenden fazlasını bile veriyor açılış. Bu verilen bilgi fazlalığından dolayı da listede en üstte olamıyor.

5. Dragon Ball Z - "Rock the Dragon" Shuki Levy&Kussa Mahehi

Dragon Ball Z - "Rock the Dragon" Shuki Levy&Kussa Mahehi

Yaşınız belki tam düşmemiştir ancak zamanında Star TV'de sabah 6:30'da görmeye ve duymaya alıştığımız şey tam olarak buydu. Bazen uyandığımda koşuya çıkarken aklıma gelir.  Sürekli tekrar eden bir ritimde akılda kalıcı hatta izlememin üzerinden belki de on beş yıl geçmesine rağmen hala daha hatırladığım görselleri ile benim ikinci sıramdadır ancak bu liste objektif olması gerektiğinden birde yabancı arkadaşlarıma sorduğumda büyük çoğunluğu bana benimle aynı şeyi söyledi.Çok derin bir şekilde incelemek yerine gelecekteki savaşlar ve olacaklar hakkında genel bir bilgi vermesi ile işini yapan ve oldukça akılda kalıcı olan müziği ile sıralamamızdaki yerini alıyor.

6. Code Geass: Lelouch of Rebellion - "Colors" FLOW

Code Geass: Lelouch of Rebellion - "Colors" FLOW

Psychodelic sözcüğünü görsellerle bir anime üzerinde gösterin deseler ilk göstereceğim döküman bu olurdu. Anime açılırken öncelikle Lelouch'u görüyoruz. Bize doğru bakıyor ve üzerimizde yeteneğini kullanıyor ve gönderdiği bilgiler sinir sistemimiz içinden oldukça renkli bir şekilde geçiyor. Sonrasında onun gözünde gördüğü savaş sahnelerini görüyoruz ve ardından yan profilden nihayet gücün kullanıcısını transtan çıkarken görebiliyoruz.

Aynı Evangelion serisindeki gibi bize ara sıra verilen görseller, kolay söylenilebilir sözleri ile de eşlik etme hissimizi köklüyor. Bunlar olurken tabi renkli geçişler ve çizim tarzının akıcılığı ile ne kadar izlesek yetmiyor.

7. Naruto - "Go!" FLOW

Naruto - "Go!" FLOW

Naruto serisinin openingleri genel olarak göze çarpmıştır. Buna karşın Naruto Shippuden'in açılış müziklerinden birisi olan "Sign" da aynı derecede güzeldir ancak Go!yu özel yapan şey sözleri ile serinin bağlantısı oluyor.

Girişte söylenen "We are fighting dreamers!" sözü oluyor. Tüm jenarasyon gerçekten de hayalleri için çalışan çocuklardan oluşuyor. Genç yaşta askeri bir görev almak zorunda kalmış olan ve ideal dünyaları için savaşan gençler. Kısacası Naruto sersini özetleyecek bir şekilde "Biz hayallerimiz için dövüşüyoruz!" daha düzgün bir türkçe ile "Bizler hayalleri için dövüşen hayalperest dövüşçüleriz!". Naruto'nun ilk sezonunu anlatmak için daha güzel bir kelime bulunamazdı.

Bir önceki jenerasyonu izleyebildiğimiz, saygı duyulan kişileri görebildiğimiz, barışçıl bir ortamda Jiraia ve Narutonun seyehat ettiğini gördüğümüz zamanlar. Oldukça neşeli, ileriye bakan ve idealist duygular barındırıyor içerisinde. En önemlisi de Naruto'nun o zaman için yeni olan tekniğini bize yavaştan tanıtan görseller ile sürekli gelişmekte ve yakalamak istedikleri kişilerin peşinden ilk adımları attıkları zaman için çok başarılı bir açılış.

8. Neon Genesis Evangelion - "A Cruel Angels Thesis" Yoko Takahashi

Neon Genesis Evangelion - "A Cruel Angels Thesis" Yoko Takahashi

90'lı yılların sonuna yaklaşırken bu sefer izlediğimiz açılış bizi hiç bir şeye hazırlamıyor. Hazırlamıyor dedik ancak aynı zaman da da her şeye hazırlıyor bu sayede gelecekteki karmaşık kaotik durumlara karşı kendimizi hazırlayabiliyoruz. 90'lı yıllarda çıkmış en ilginç serilerden birisi olan Evangelion'un açılışı ve kendisi her zaman internet ortamında ilgi çekici bir eser olmuştur. Aynı Tank! gibi ikonlaşmış bu eserde bizi onun gibi hazırlama sürecine girilmemiş. Hatta oldukça karışık ve farklı yorumlanabilir bir açılış. Animenin kendisi kitle ölümleri, kaos ve oldukça karışık bir içeriğe sahip. Buna birisini hazırlamak oldukça zordur bu nedenle 90'lı yıllarda popüler olan başka bir yöntem izlenmiş.

Öncelikle oldukça ağır bir melodi ile başlayan seride bize bir kaç parça bilgi veriliyor ancak bu bilgiler açık olmadığı için anlamamız mümkün olmuyor. Karakterlerin görselleri ile şarkının anlatımına uygun bir görsel beslenme yaşıyoruz ancak asıl etkileyici nokta buradan sonra geliyor. Genel bir sunum bittikten sonra bize rastgele resimler sunulmaya başlıyor. Bizi hazırlaması gerekirken başarısız olan bu bölümü ikon haline getirecek şeyler de bu parlayan ışıklar, siyah ekran üzerine tek kelimelik yazılar. Karakterlerin git gelli görselleri.

Görseller gelmeye başladığı anda tüyleriniz ürperiyor. "Ne oluyor?" dedirtiyor insana. Yavaşlayana kadar da bu devam ediyor görsel olarak bir bilgi akımına uğruyoruz. Bu da bizi düşünmeye sevk ediyor. Bunlar neydi bir anlamı var mı? Bu düşünceleri de izleyerek çözüyoruz, tamamını izlemeden teoriler üretiyoruz. Bu şekilde bizi seriye başlamaya ikna ediyor.

Bu ikonlaşmanın getirdiği başka bir şey de internette pek çok kişiye yapılan openingler oluyor. "Meme" dediğimiz internetin malı olmuş bir açılış demek yanlış olmaz.

9. Cowboy Bebop - "Tank!" The Seatbelts

Cowboy Bebop - "Tank!" The Seatbelts

Gerçek dünyada ikon haline gelmiş bazı şeyler vardır. Türkiye çapında örnek vermek gerekirse ben size "Üzülme sadece toprak olacaksın." desem sinema sever kişilerin aklına direk olarak Eşkiya filmi gelir. Dünya çapında ise eminim ki trompetlerini duyunca pembe panteri hatırlamayacak kimse yoktur, Tank!'da anime dünyasının Eşkiya'sı-Pembe Panter'i.

Hızlı bir jazz melodisi ile başlıyoruz seriye. Bizi fütüristik bir " Old School" bir "Space Cowboy" macerasına hazırlıyor. Beklentilerimizi aslında çok üst düzeylere çıkartıyor zira bu girişi izleyen herkes ciddi bir seri beklemeye başlıyor. Karakterlerin belirsiz görselleri ve bol sigara dumanı ile de az çok ortama giriyoruz.Şarkının bir özelliği de bu zaten. Giriş bizi animenin ortamına adapte ediyor. Bazı serileri izlerken "Ne gösterdiler, ne aldık?" dediğiniz oluyordur. Bu seride ise giriş bizi hazırlayan bir müzikle başlıyor.

Bu denli ikonlaşma da bizi referanslara götürüyor. Tank! o kadar başarılı olmuştur ki bazı farklı serilerde referans olarak ünlü saksafon ve trompet melodilerini duyabiliyoruz. O zaman "Lets jam."

10. Soul Eater - "Resonance" T.M. Revolution

Soul Eater - "Resonance" T.M. Revolution

Openingleri yorumlamak zor bir iştir ve sinematografik bilgi gerekirir. Bu noktada bir süre araştırma yapmam gerekti ancak sonuçlar tatmin edici oldu, kendi yorumum ve araştırmalarımın birleşimi ile gelin serilerimize bakalım derken onuncu sırada Soul Eater'ı görüyoruz.

Soul Eater konusu da dahil olmak üzere çok ciddi bir seri değil ancak kendi içerisinde de bağlantılı ve oldukça hareketli bir seri. Uzun soluklu doldurma bölümlerini içermemesi ise izleyenleri mesheden başka bir nokta. Buraya kadar izlediğimiz opening bizi tam anlamıyla bu bilgi ile buluşturuyor. J-pop olarak geçen müzik türüne dahil olan "Resonance" bizi oldukça hareketli bir serinin içine girmeye hazırlıyor. Bu hazırlıkta da haksız değil, görseller ise bizi kendine has düşmanlar, iki metre uzunluğunda tırpanlar taşıyan genç teknikerlere ve pek tabi silaha dönüşen insanlara hazırlıyor.

Karakterlerin kişiliklerini de az biraz çıkartabiliyoruz ve pek tabi bizi ileriyi izlemeye itecek olan bir kaç tane de hızlı görsele sahip. "İleride bunlar da mı olacak?" sorusunu kişiye vermek en hızlı izleyici çekme yollarından birisidir. Bu nedenle Opening yani açılış introsu oldukça başarılı dememek elde değil.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları