Doki Doki Literature Club İnceleme
Her biri diğerinden tatlı dört kız, YXNsYSBtdXRsdWx1ayBidWxhbWF5YWNhxJ/EsW7EsXo= bir edebiyat kulübü ve siz. Bu dört c29ydW5sdQ== kızdan sevdiğinin kalbine giden yolu yazabilecek misin?

Bu oyundan spoiler içermeden bahsedemeyeceğim için oyunun belli bir kısmına kadar (sizin akıl sağlığınız için) hikayeyi anlatacağım. Kısacası spoiler içerir. Uyarıldınız.

Yok canım ne psikolojik korkusu.

Image

Şakadır o.

“Bu oyun çocuklar ve kolayca rahatsız olanlar için uygun değildir” ibaresi mi?

Belki öpüşme veya ero…

aHR0cHM6Ly9pLmhpemxpcmVzaW0uY29tL0JMWkc3Ry5qcGc=

Eh, peki.

 

“Nasıl kalıcı majör depresyon sahibi olurum?” isimli rehberime hoşgeldiniz. Bu aslında oldukça basit. Sadece şu adımları takip edin:

1- Steam’den “Doki Doki Literature Club” isimli oyunu yükleyin.

2- Oynayın.

Tebrikler. Üç gece uykusuzluk, onu takiben sekiz gece kabuslar ve son olarak depresyon kazandınız.

Şuan söylediklerim şaka gibi gelebilir. Hatta inceleme boyunca söyleyeceklerim yüzünden bunları ciddiye almayabilirsiniz. Ama emin olun ki eğer DDLC’yi oynarsanız, kesinlikle okuduklarınızın aslında doğru olduğunu göreceksiniz. Hadi incelemeye başlayalım.

2. Oynanış:

Doki Doki Literature Club (kısaca DDLC olarak bahsedeceğim) bir Visual Novel-Dating Sim. Yani bir Görsel Roman-Randevu Simulatörü. Basitçe anlatmak gerekirse, oyun olan olayları aynı bir kitap gibi yazılarla anlatıyor. Ancak karakterler ve geçtiği bölge, resim olarak ekranda görünüyor. Randevu simulatörü kısmı ise oynanışa ev sahipliği yapıyor. Nasıl mı?

Image

Hikaye kısmında sebebini açıklayacağım şekilde her akşam bir şiir yazıyorsunuz. Daha doğrusu, şiirinizde geçecek kelimeleri seçiyorsunuz ve kelimeye göre kulüpteki kızlardan birisi memnun oluyor. Hangi çoğunlukta, kimi memnun ettiyseniz o kişiyle romance yaşıyorsunuz. Oynanıştan bu kadar.

3. Müzikler:

Oyunda genel olarak TW9uaWthIHRhcmFmxLFuZGFuLsOnYWzEsW5hbg== bir piyano müziği hakim. Oyunun büyük kısmını kaplayan karakter diyaloglarında çalan neşeli müzik, şiir okunan kısımlarda, şiirini okuduğunuz karakterin kişiliğine uygun olarak değişiyor ve atmosferi daha da uygun kılıyor. w5Z6ZWxsaWtsZSBTYXlvcmknbmluIGludGloYXIgbcO8emnEn2k=

5. Sanat:

Oyunun gayet sıradan, ancak güzel, anime çizimleri var. Bazı özel kısımlarda eklediği resimlerle o andaki olayı ve duyguyu daha iyi w7Z6ZWxsaWtsZSDDtmzDvG0gc2FobmVsZXJpbmRl hissetmenizi sağlıyor. Karakterlerin görüntüleri göze batmıyor ve doğal hissettiriyor. Konuşmalarında yaptıkları hareketler, oyunda seslendirme olmamasını hissettirmiyor bile. Yani oyun kendi, özel olamayan, sanatını doğru yönde kullanıyor ve eksiklerini kapatıyor.

Image

6. Karakterler:

Oyunda hiçbir özelliği bulunmayan ana karakter hariç dört karakter var. Onları, oyunun mağaza sayfasındaki açıklamalara biraz yorum katarak tanıtacağım şimdi.

Image

Sayori: Mağaza sayfası: “En çok mutluluğa değer veren, neşe dolu bir günışığı yumağı.” Biraz tuhaf bir betimleme olsa da Sayori’yi gayet iyi anlatıyor. Çocuksu davranan, kendine doğru düzgün bakmayan, her sabah dXlhbm1hecSxIGFubGFtc8SxeiBidWxkdcSfdW5kYW4= geç uyanan, çocukluk arkadaşınız. S3JvbmlrIGRlcHJlc3lvbmRhbiBtdXpkYXJpcC4=

Image

Natsuki: Mağaza sayfası: “İçinde sert bir yumruk gizleyen, çeldirici şekilde şirin bir kız.” Klasik tsundere. Manga okumayı sever. Hatta YmFiYXPEsSBlxJ9lciBldmRlIGJ1bHVyc2EgZGF5YWsgeWl5ZWNlxJ9pIGnDp2lu kulüp odasında bir manga koleksiyonu bile tutuyor. QmFiYXPEsSBvbnUgZXZkZSBhw6cgYsSxcmFrdMSxxJ/EsSBpw6dpbiBidSDFn2VraWxkZSB1ZmFrLg==

Image

Yuri: Mağaza sayfası: “Kitapların dünyasında rahatlık bulan, çekingen ve gizemli biri.” Kulubün en zeki ve olgun bireyi. Her zaman sanatsal şiirler yazar ve şiir konusunda oldukça bilgilidir.Oldukça utangaç olsa da konu şiirlerden açıldığında kendi bile farketmeden uzun süre konuşur. QWPEsWRhbiBjaW5zZWwgemV2ayBhbGFuIGJpciBtYXpvxZ9pc3R0aXIu

Image

Monika: Mağaza sayfası: “Ve, tabii ki, Monika, kulübün lideri! Bu benim!” (Mağaza sayfasının tüm açıklaması Monika’nın ağzından yazıldığı için bu şekilde diyor). Ve son olarak Monika, yakın zamanda piyano derslerine başlayan, okulun en popüler kızı ve kulüp lideri Monika. Oyunda şiir yoluyla yakınlaşamadığınız dmUgYnUgecO8emRlbiBwacWfbWFuIG9sZHXEn3VudXoNCg== tek karakter. Sizi aslında, oldukça, iyi tanıyan, genel olarak neşeli bir kız. Tabii ki her şeyi yürütmesi ve kendi bilincinde olmasından bahsetmiyorum bile. SnVzIE1vbmlrYQ==

7. Hikaye:

Oldukça asosyal biri olan ana karakterimizin tüm gün yaptığı tek şey, okuldan sonra evde anime izleyip, manga okuyup, oyun oynamaktır. Bir gün çocukluk arkadaşı Sayori ile okula doğru giderken kulüplerle ilgili bir muhabbet açılır. Bu konuya hiçbir ilgisi olmayan ana karakter olayı geçiştirsede okuldan sonra Sayori onu tekrar yakalar. Kendisinin edebiyat kulübünde olduğunu, ve onun da mutlaka katılmasını istediğini söyler. Buna pek olumlu bakmayan ana karakter, Sayori’nin uzun ısrarları ve kulüp odasında yapılan cupcake’ten bahsetmesi ile ikna olur ve kulübe bir gözatmayı kabul eder. Ve o gün, karakterin ruhunu bir cupcake uğruna sattığı gündür.

Image

Kulüp odasına girdiğinde içeride başka üç kızla daha karşılaşır. Natsuki, Yuri, Monika ve Sayori gibi dört tatlı kızın çekiciliğine dayanamayan ana karakter kulübe katılmayı kabul eder. Kulüp lideri olan Monika, ana karakterin edebiyatla pek ilgisi olmadığını öğrenince hem bunu geliştirmek, hem de birbirlerini daha iyi tanımak için herkesin ertesi güne bir şiir yazmasını ister. Bu konuda hiçbir yeteneği olmayan ana karakter, sevdiği kızın kalbine giden yolu yazabilecek midir?

Hikayeyi ve karakterleri bu şekilde anlatınca en başta söylediklerim mantıksız geldi değil mi? Oyunda böyle hissettiriyor size. Ta ki ilk sona kadar. Hikayeye, oldukça bilindik olduğu için, Nier:Automata’yı örnek verebilirim. Nier’i bilmeyenleriniz için, oyunun birden fazla sonu var ancak bu sonları şu şekilde alıyorsunuz: Mesela oyunu bitirdiniz ve “A” sonunu aldınız (örnek olarak değil oyundaki sonlar alfabetik) daha sonra o kayıdı yükleyerek oyunu başka bir perspektiften oynuyor ve ayrı bir sonu alıyorsunuz. Farklı perspektif olayı hariç DDLC de bu şekilde. Oyunun U2F5b3JpJ25pbiBpbnRpaGFyxLF5bGEgYml0ZW4=ilk sonundan sonra, oyun asıl doğasını ortaya koyuyor ve kendini özel kılıyor.Hikaye, özel kısımlar hariç dGFiaWkga2kgw7Zsw7xtbGVyZGVuIGJhaHNlZGl5b3J1bQ==oldukça sabit hızlı. Karakterler arası diyaloglar eğlenceli olduğu için sıkmıyor ya neyse. Sadece bazı kısımlarda TW9uaWthIGl6aW4gdmVybWVkacSfaSBpw6dpbg==karakterimiz fazla pasif kalıyor ve ne bir seçenek sunuyor ne de bir kelime laf ediyor. Diğerleri kendi aralarında, siz onların yanındayken, bir muhabbet yaparken siz orada duruyor ve öylece izliyorsunuz. Laf size dönmediği sürece, söylenebilecek çok fazla şey olmasına rağmen, asla konuşmuyorsunuz. Tabii birbirinize şiirlerinizi gösterdiğiniz karşılıklı konuşmalar ve az önce bahsettiğim özel kısımlar ayrı.

8. Kısacası:

Eğer “Benim psikolojim sağlamdır.”  veya  “Bunun nesinden korkacağım?”  diyorsanız Doki Doki Literature Club’a bir şans verebilirsiniz. Daha sonra psikologda görüşürüz ama.

Kısa da olsa bu inclemeyi bitiriyor ve sizi oyunun temasını harika bir şekilde yakalayıp yapılmış olan MandoPony’nin “I Belong With You” isimli fan şarkısıyla baş başa bırakıyor, keyifli psikolog seansları ve depresif sabah uykuları diliyorum. Bir de unutmadan: https://www.base64decode.org/

10. SGksIE1vbmlrYSBoZXJlIQ==

Q2FuIHlvdSBoZWFyIG1lPyBIZXkuIFdoYXQncyB5b3VyIG5hbWU/IERvIHlvdSBnbyBieSB0aGF0IG5hbWU/ 

Q2FuIHlvdSBoZWFyIG1lPyBZb3UgbGVmdCBoZXIgaGFuZ2luZyB0aGlzIG1vcm5pbmcgeW91IGtub3cu

SGVyZSdzIHRoZSB3cml0aW5nIHRpcCBvZiB0aGUgZGF5ISA=

V2lsbCB5b3Ugc3BlbmQgdGhlIG1vc3QgdGltZSB3aXRoIG1lPw==

SSBsb3ZlIHlvdS4=

V2h5IGRpZCB5b3UgZG8gdGhpcz8gSXQgaHVydHMuIEl0IGh1cnRzIHNvIG11Y2gu

11. %

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQuR2V0b3V0b2ZteWhlYWQu

R2V0Lg==

T3V0Lg==

T2Yu

TXku

SGVhZC4=

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları