Bundan 100 Yıl Önce Yapılan İlk Animeyi İzlediniz mi?
Her ne kadar Çağdaş Japon Animesi'nin kurucusu Osamu Tezuka olsa da animenin 100 yıllık bir geçmişi var. İşte yayınlanan ilk anime ve animenin kısa bir tarihi!

İlk anime 1907'de yapıldı. Film, bir selüloit şeritten 50 kare üzerinde karikatür görüntünün bir araya gelmesiyle oluşmuş ve saniyede 16 kareden meydana gelmiştir. Toplam süresi de 3 saniyedir. Görmüş olduğunuz kanjide (活動写真) filmin adı olan ve 'Hareketli Resim' anlamına gelen Katsudou Shashin yazmaktadır.  

Bu filmin keşfi biraz geç olmuş ve 2005 yılında Kyoto'da özel bir koleksiyonla satışa çıkarılmış. Filmin 1905 yılında da yapılmış olabileceği öne sürülse de yapılan analizler onun 1907 yılına ait olduğunu ortaya çıkarmış ve bu yapım, şimdiye kadar bilinen en eski anime.

1900'lü yıllarda başka hangi animeler yapılmış diye araştırdığımızda karşımıza çıkan en yakın kayıtlar 1917 yılına ait oldu. Bu yıl kayıt altına alınmış diğer animeler de şu şekilde:

Dekoboko Shin Gachou: Meian no Shippai (Şubat 1917)
5 dakikalık film. Hekoten Shimokawa tarafından yapılmış. 

Imokawa Mukuzo: Genkanban no Maki (Nisan 1917)
5 dakikalık bir film. Hekoten Shimokawa tarafından yapılmış.

Chamebou Shin Gachou: Nomi Fuufu Shikaeshi no Maki (Nisan 1917)
Süresi bilinmiyor. Hekoten Shimokawa tarafından yapılmış. 

Saru to Kani no Gassen (Mayıs 1917)
Süresi bilinmiyor. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış.

Imokawa Mukuzo: Chuugaeri no Maki (Mayıs 1917) 
5 dakikalık bir film. Hekoten Shimokawa tarafından yapılmış. 

Yume no Jidousha (Mayıs 1917) 
Süresi bilinmiyor. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış.

Namakura Gatana (Haziran 1917)
2 dakikalık bir film. Junichi Kouchi tarafından yapılmış.

Itazura Post (Temmuz 1917)
Süesi bilinmiyor. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış.

Neko to Nezumi (Temmuz 1917)
Süresi bilinmiyor. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış.

Chamebou Kuukijuu no Maki (Ağustos 1917) 
Süresi bilinmiyor. Junichi Kouchi tarafından yapılmış.

Hanasaka Jijii (Ağustos 1917)
6 dakikalık bir film. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış.

Kachikachi Yama (Ekim 1917)
Süresi bilinmiyor. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış.

Shita-kiri Suzume (Ekim 1917) 
Süresi bilinmiyor. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış. Shita-kiri Suzume ismi ile 1974 alternatif bir versiyon yapılmış.

Chokin no Susume (Ekim 1917) 
Süresi bilinmiyor. Seitarou Kitayama tarafından yapılmış.

1917 yılına ait bu 14 animenin ağırlıklı komedi kategorisinde olduklarını da belirtmemizde fayda var. 

1960'lara geldiğimizde karşımıza 'Anime ve Manganın Büyükbabası' lakaplı sanatçı Osamu Tezuka çıkıyor. 9 Şubat 1989 yılında kaybettiğimiz Tezuka, Japonya'da çağdaş animenin öncüsü olarak kabul edilir. Genç yaşta 8 mm'lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmeye başlamış ve bu animasyonlarında Walt Disney ve Max Fleischer'ın eserlerinden ilham almıştır. Onun izinden yürüyen sanatçıların yapıtlarıyla anime adı verilen yeni bir stil ortaya çıkmıştır.

Anime tarihi 20'nci yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'daki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle başlamıştır.

Bu dönemde Japonya'da filmlere alternatif bir hikâye anlatımı sunabilen animasyon oldukça popüler olmuştur. Amerika'da filmler ve şovlar için oldukça büyük bütçeler mevcut iken, Japonya'da küçük bir piyasayı ve bütçe, yer, ve aktörlük eksikliklerini de taşıyordu. Batılı aktörlere benzeyen aktörlerin bulunmaması Avrupa, Amerika ve fantezi dünyalarında Asyalı oyuncuların varolmasını imkânsız kılıyordu. Animasyonun değişik kullanımları Japonlar'a benzemeyen karakterler ve yerlerin yaratılmasına sebep vermiştir.

1970'li yıllarda manga çizimleri büyük bir ilgi çekmiştir. Bu çizimlerin büyük bir çoğunluğu da animasyonlarda kullanılmıştır; özellikle Osamu Tezuka bir efsane ve "Manga'nın Tanrısı" haline gelmiştir. Eserlerinin ve diğer tasarımcıların da etkisiyle, anime günümüzdeki sanatın mutlak karakteristiklerini ve türlerini yaratmıştır. Mecha tarzı Tezuka tarafından şekil almış, Go Nagai ve diğerleri de geliştirmiştir. Yoşiyuki Tomino'nun katkısıyla da bir devrim gerçekleşmiştir. Gundam ve Macross gibi mecha animeleri 80ler'in klasikleri arasına girmiştir ve mecha türü anime günümüzde hala Japonya'da ve dünyada popülerdir. 1980ler'de anime Japonya'da ana görüş haline gelmiştir ve büyük bir üretime geçmiştir. Bununla beraber manga da popülaritesini Japonya'da ve dünyada zirveye taşımıştır. 1990lar'ın ortasında ve sonunda, ayrıca 2000ler'de anime tüm ülkelerde popüler olmuştur.

Biz de bu vesile ile sizlere Osuma Tezuka'nın en bilinen 4 animesini paylaşıyoruz.

Astro Boy (1 Ocak 1963 - 31 Aralık 1966)

Image

Black Jack (21 Aralık 1993 - 16 Aralık 2011)

Image

Kimba The White Lion (6 Ekim 1965 - 28 Eylül 1966)

Image

The Phoenix (21 Mart 2004 - 27 Haziran 2004) 

Image

kaynaklar: wikipedia, myanimelist, openculture, japanguide

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları