Animenin 2017 Yılındaki Konumu
2017 yılını, izlediğimiz onlarca animenin ardında bırakmış olduğu duygu ve anılarla hatıralarımıza yerleştirip, yakın zamanda girmiş olduğumuz yeni yılda daha fazla geciktirmeden detaylı bir analiz çevirmek ve sizlerle paylaşmak istediğim bu yazıyı umarım beğenirsiniz.

Anime evreni için oldukça hareketli bir yıl olan 2017,  her açıdan son derece olaylı geçti. Onlarca live-action anime adaptasyonu ile gerçek hayatta,  Naruto'nun 720. bölüm itibariyle final vermesiyle yakın zamanda boy gösterecek proje planlarında ve bağlı bulunduğu sektörün büyük başları olarak nitelendirilen yayın aktarım kuruluşlarının yaptığı akla zarar tekliflerin ardından çoğu lisans haklarını havada kapması sonucunda mevcut izleyici topluluğuna eklenen yeni kitlelerle birçok tartışmaya ev sahipliği yaptı.

Halihazırda son 5 yıl içerisinde çeşitli konular çerçevesinde yaşanan gerilim, 2012 yılından beri katlanarak artmaya devam ediyor. Bu tartışmalar haricinde, söz konusu yıldan itibaren inanılmayacak derecede yüksek sayılara çıkan maddiyat, rekabetin arttığını kanıtlayan etkenlerden biri.

Oldukça fazla serinin yayına alındığı bu zaman diliminde, yıllar sonra kült olarak nitelendirilebilecek projelerin sayısındaki düşüş, anime sektöründeki ne yazık ki uzun zamandır var olan ticarileşmenin yayılması için ön ayak olmakta. Her şeye rağmen bir kısım tarafından sanılanın aksine ne kadar az da olsa hatırı sayılır seriler çıkaran ve bu unutulmaz çalışmalarla kendinden söz ettirmeyi başaran bazı stüdyolar, bu yılın iyi geçmesini sağlayan önemli faktörlerden biriydi.

Bu denli hareketli geçen bir yıl hakkında genelleme yaparak konuşacak kadar hakimiyet sağlamak imkansız olmasa da oldukça zordur. Ancak, 2017 yılında çıkmış olan animeler hakkında yorum yapabilecek kadar bilgiye sahip olmamın ardından, geçtiğimiz yılın gidişatı hakkında özet niteliği taşıyan ve dikkate değer kabul edilen çalışmalar fark edilir hale geldi.

Türler

Yıl boyunca yayınlanan serilerde çoğunlukla izleyiciler tarafından alışılagelmiş olan fantastik, bilim kurgu ve hayattan kesit kategorilerindeki animeler hakimdi. Özellikle fantastik türdeki seriler, tahmin edildiği üzere iyi bir yıl geçirdi. Kışın izleyicilerin beğenisine sunulup oldukça hoş tepkiler alan Little Witch Academia'dan ilkbahar sezonunda çıkan Attack on Titan'ın ikinci sezonuna, Yaz aylarında izleyiciyi ekrana kitleyen Dark Fantasy türünde bir macera, Made in Abyss'den sonbaharın en çok beklenen remakelerinden biri Kino's Journey'e kadar birçok başarılı yapım, kılıç ve büyülerle ortalığın tozunu attırdı.

Ne yazık ki 2017, shounen animeler için yine bir kısım tarafından beklendiği kadar iç açıcı geçmedi. Bunun üzerine 2017'nin Hunter x Hunter'ı, Samurai Champloo'su veya One-Punch Man'i diyebileceğimiz bir anime sahalarda gözükmedi. Sonuç olarak da Naruto'nun ekmeğini yiyen Boruto, tek kale maç yapmak zorunda kaldı. Yılın başında çoğu izleyiciyi beklenti içerisinde bırakan Black Clover gibi seriler ise sahip olduğu sinir bozucu başkahramanlar gibi birçok sebeple harcandı. Gintama, My Hero Academia ve Food Wars için çıkan yeni sezonlar ise bu yılın önemli detaylarından biri oldu.

Made In Abyss

Çizimler

2010'dan itibaren yavaş ve kurnazca değiştirilen çizim teknikleri, önemsiz detaylar gibi gözükse de seyir zevkini etkileyen en önemli yapı taşlarından biri. Şimdiki animelerde gözlemlenebileceği üzere başta yüz hatları olmak üzere çoğu karakter tasarımında daha kalın çizgiler kullanılmaya başlandı. Karakterlerin burunları ise geçmiş yıllarda hazırlanan çizimlerle karşılaştırıldığında daha az belirgin kılınmış. Geçtiğimiz yıllarda popüler olmasının ardından bu sezon da arka planda genellikle daha canlı renkler kullanıldı ve ışığın olabildiğince göz alıcı olmasını sağlayan özel efektler tercih edildi. Bu tekniklerin doğru kullanımına örnek olarak 'Kimi no na wa' gösterilebilir

Neo Yokio

Sade bir nizamla hesaplarsak 2017, sezon başına en az iki adet müstesna seri çıkardı. Bu da demek oluyor ki, yukarıdaki mızmızlanmalarıma rağmen anime sektörü adına konuşacak olursak genel olarak vasatın altında bir yıl geçirmedik. Hatta geçen yıl (2016) ile karşılaştırdığımızda oldukça verimli bir zaman hakkında konuştuğumuzu fark edebiliriz. Scum's Wish, Made In Abyss ve Re:Creators gibi serileri kapsayan bu azınlık grup içerisinde kült olmaya aday yapıtlar da yok değil.  Miss Kobayashi's Dragon Maid'in de dahil olduğu seriler uzun süre isminden bahsettirecek gibi duruyor.

Kimi no na wa

Hayal Kırıklıkları

Beklentiler, zamanla doğru orantılı bir şekilde tehlikeli ve riskli hale gelen duygulardır. Belirli bir sürenin ardından söz konusu olay hakkında bilinçte oluşturulan algı, kişiyi, somut olarak en iyiyi tecrübe etse bile memnuniyetten uzak tutar. Çoğu izleyicinin aklında hangi serinin canlandığını tahmin edip, açılışı Attack on Titan'ın ikinci sezonuyla yapıyorum. Gözardı edilemeyecek sayıda hayranın baskısına rağmen oldukça uzun bir sürenin ardından yayınlanmaya başlayan yeni bölümlerin, mükemmel olsa bile izleyiciyi tatmin etmeyeceği herkes tarafından biliniyordu. Büyük bir heyecanla izlemeye başlayan hayranları sayesinde yeni sezonunun ilk zamanlarında gündemde zirve konuma gelen Attack on Titan, ilk bölümlerinde uyguladığı yorucu ve düzensiz hikaye anlatımı ile hayal kırıklığına uğrattı.

Animelerin gerçek hayata dönüştürüldüğü projelere çoğu zaman şüpheyle yaklaşılır. 2017 yılında çıkan ve Scarlett Johansson'un başrolde görev aldığı Ghost in the Shell ile Death Note için de aynı görüşler ön plandaydı. Şahsi fikrim ise bu tür animelerin büyüsünü bozmamak adına örneklerinde gördüğümüz şekilde kullanılmamasından yana.

Her ne kadar yıl içerisinde yayınlanmış olan yapımlar içerisinde baştan sona rezalet bir serinin olmadığını belirtmek istesem de tek amacı fan servis materyali sağlamak olan, Eromanga Sensei gibi, özellikle yetişkinlere hitap eden ve "late-night" olarak nitelendirilen anime müsveddeleri de halihazırda yayınlanmış durumda.

Miss Kobayashi's Dragon Maid

Yayın Hizmetleri

Yıl sonu itibariyle anime izleyicileri, her zamankinden çok daha fazla izleme seçeneğine kavuştu. Crunchyroll ve Funimation'ın da desteğiyle birçok anime, dublajlı veya altyazılı bir halde izlenebilir duruma getirildi. Ayrıca Funimation, henüz resmi bir istatistik yayınlamasa da Şubat 2017 verilerine göre Crunchyroll'un 1 milyon aboneyi geçtiği bilinen detaylardan. Her geçen gün yelpazesini genişleten bu iki kuruluş, yayın hizmetleri açısından zirve konumda. Yılın ilk aylarında Ellation şirketinin VRV'yi yayınlaması sonucunda Crunchyroll ve Funimation'un yanı sıra Geek & Sundry ve Rooster Teeth gibi şirketleri de "kanal" olarak izleyiciye aktarıp 1.5 milyondan fazla kullanıcıya hitap etmeyi başardı. Amazon, Netflix ve hatta Twitch dahi bu fenomene katılınca animenin hitap ettiği kesim hiç olmadığı kadar hızlı genişlemeye başladı.

Princess Principal

Kültür

Son on yıldır animenin akım haline geldiği ve trend olmaya başladığı söylense de Toonami aracılığıyla gösterilen Dragon Ball ve Sailor Moon gibi nam salmış yapımlar haricinde pek bilinmemekteydi ve gündem yaratabileceği bir etkiye sahip değildi. Ancak Scarlett Johansson'ın kült kabul edilen bir animenin film uyarlamasında oynaması gibi birçok etken sonucunda odak noktası haline gelmeye başladı. Eski ustaların da yeni yapımlar ortaya çıkarması bu kültürün yayılmasında pozitif etkiye sahip oldu. Ayrıca her ne kadar sevilmese ve benimsenmese de live-action uyarlamaları gibi gerçek dünyaya aktarılan anime evreni, kendini dünyaya tanıtmak için birçok fırsat yakaladı.

kotaku.com, Cecilia D. Anastasio

***

Oldukça geç yayınlanmış olan bu yazıdan anlayacağınız üzere 2017, anime dünyası için karışık geçmiş olabilir ancak unutmamalıyız ki bunca seri içerisinden herkese göre bir anime mutlaka çıkacaktır. Gelecek yıllar içerisinde anime kültürünün dünya çapında yayılması sonucunda oluşacak olan iyi ve kötü sonuçları gözlemlemeden önce henüz sadece, geçmiş yıllarla kıyaslandığında inanılmayacak derecede fazlalaşan imkanları değerlendirip bolca anime izleyeceğiniz neşeli ve sağlıklı bir 2018 diliyorum. Mutlu yıllar Animeler.NET okuyucuları!

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları