Pazartesi Sendromunun İlacı Kısa Animeler #2
Pazartesinizi renklendirecek yeni animelerle karşınızdayız. Bu köşede yer almasını istediğiniz kısa animeleri yorum bölümünde belirtebilirsiniz.
Geçen hafta önerilerini yazan herkese teşekkürler. Bunlardan, daha uzun kısa animelere önümüzdeki hafta yer vereceğiz.

Omoigumo (A Reflection of One’s Mind) - 2014

Kohei Nakaya yönetmenliğindeki kısa animede, iki arkadaşın kavgasına ve sonrasında yaşananları izliyoruz. İlkokul çağındaki iki çocuk kavga eder ve maalesef bu kavga çok kolay tatlıya bağlanamaz.

Ettikleri kavga ikisini de çok etkiler, ama onlar için konuşmak, hislerini fade etmek çok kolay olmaz. Böyle olunca bu duygular, bulutlara dönüşür ve onları birbirini bağlar.

Diyalogsuz olan animede, başarılı çizimlere Debussy’nin “Clair de Lune”ü eşlik ediyor.

Animeyi izlemek için tıklayınız.

Atama-yama (Mt. Head) - 2002

Koji Yamamura yönetmenliğindeki Atama-yama, bir cimri adamın hikâyesini anlatır. Hiçbir şeyi atmaya kıyamayan, dahası bedava bulduğu her şeyi evine toplayıp getiren adam, ağacın altından topladığı kirazları, atmaya kıyamadığı çekirdekleri ile birlikte yer. Sonuç mu? Kafasında bir kiraz ağacı çıkar. İnsanların sakuraları izlemeye geldiği bir ağaç hem de. Üstelik bu ağaçtan kurtulsa bile başı dertten kurtulmaz.

2002 Oscar'larında "En İyi Animasyon Kısa Film" dalında aday gösterilen anime, Annecy International Animated Film Festival'de "En İyi Animasyon Kısa Film" ödülünü kazanmıştır. Farklı çizim tarzı ile dikkat çeken Atama-yama'yı özel kılan bir diğer özelliği de Kabuki ile özdeş biçimde kullanılan şamisen ve yine Kabuki tiyatrolarındakine benzer seslendirmedir.

Animeyi buradan izleyebilirsiniz.

Kafuka: Inaka isha (Franz Kafka - Ein Landarzt) - 2007

Koji Yamamura, Oscar'a aday gösterilen Atama-yama'dan beş yıl sonra benzer çizgilerle başka bir animeye imza atmıştır. Üstelik bu kez senaryosunu yazdığı eser, Franz Kafka'nın "Bir Köy Hekimi" (Ein Landarzt) adlı öyküsüdür. 

Daha animenin başında Kafka'nın "Aforizmalar"ından bir alıntı ile karşılar bizi Yamamura:
"Doğru yol gergin bir ip boyunca gider; yükseğe değil de, hemen yerin üzerine gerilmiştir bu ip. Üzerinde yürünmek değil de, insanı çelmelemek içindir sanki." Animenin başında çift sesle Japonca bu sözleri duymak, daha ilk andan animenin içine çekiyor sizi. Zaten anime boyunca aralıklarla kullanılan bu çift ses, zaten karanlık bir sorgulama olan öyküyü, daha da Kafkaesk bir havaya sokuyor. 

Okunması için yazılmış bir edebi eserin başka bir formla yeniden yaratılması çoğunlukla soru işaretlerini beraberinde getirir. Ama Inaka Isha, bir edebi eserin animasyona çevrilmiş en başarılı örneği olabilir. Anime, yarattığı atmosferle baştan sona Kafka öyküsünde olduğunuzu hissettiriyor. Ayrıca öyküde, duyulara ilişkin verilmiş ayrıntıları animede görebiliyorsunuz. (Ahırdan gelen at kokusu ve sıcaklık gibi.) Çizim tekniği bakımından Atama-yama ile benzerlik gösterse de Inaka Isha, kâğıt üzerine kurşun kalemle çizilmiş, yer yer karalama yapılmış bir resim izlenimini bırakıyor. 

Yaşlı bir köy doktorunun gecenin bir yarısı bir hasta evinden çağrılması ile başlayan animede doktor, aklı evde zor durumda bıraktığı hizmetçisinde, kafasında soru işaretleriyle hastasını muayene etmeye başlar, sonrasında kendini, mesleğini, insanların ona bakışını sorgulayan derin bir monologa girer. 

(Kafka'nın eserleri için Altıkırkbeş Yayın basımları kullanılmıştır. Önerisi için Ulen_ya'ya teşekkür ederiz.)

İzleme bağlantısı

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları