Neden Aku no Hana İzlemelisiniz?
Bu animede, hayatın en sancılı dönemlerinden biri olan ve kişilik bunalımları yaşadığımız ergenliğin ta kendisi var.

Neresinden anlatmaya başlayacağımı bilemeyecek kadar heyecan duymama neden olan animelerden biridir Aku no Hana. Animesinin dışında Shuuzou Oshimi’nin hikaye anlatıcılığını konuşturduğu ve çizimlerini de üstlendiği leziz bir mangası da mevcuttur. Bu manga ayrıca 4 farklı dile (İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce) çevrilmiştir.

Drama, romantizm, okul, shounen ve psikolojik kategorilerinde yer alan animenin ‘shounen’ etiketi size yanıltmasın; bu anime daha önce izlediğiniz herhangi bir shounen animeye kesinlikle benzemiyor! Shounenlerin temelinde olan “Dostum için, manitam için ölürüm ulan! Bu nedenle daha da güçlenmeliyim!” isyanı bu animede kesinlikle yok. Bu animede, hayatın en sancılı dönemlerinden biri olan ve kişilik bunalımları yaşadığımız ergenliğin ta kendisi var.

Hazırsanız, sevdiğim yönetmenlerden biri olan Hiroshi Nagahama’nın (Detroit Metal City, Mushishi ve The Reflection animelerinin de yönetmeni) bu şahaserine birlikte bakalım.

1- Kullanılan Animasyon Tekniği: Rotoscope

1- Kullanılan Animasyon Tekniği: Rotoscope

İlk olarak 1937’de Pamuk Prenses filminde Walt Disney tarafından kullanılan rotoscope tekniği, anime dünyasında zorlu animasyon sahnelerinde tercih edilen yöntemlerden biridir. Lakin prodüksiyon süreci sancılı olduğundan pek de yaygın şekilde tercih edilmez. Bunun nedenini sanırım şu şekilde açıklayabilirim: Bir saniyelik filmin 24 resim karesinden oluştuğunu düşünürsek, 10 saniyelik bir sahne için 240 resmin çizilmesi gerekir. Görüntünün çizim dünyasına tamamen yakınlaşması için de; tüm resimlerin çizim, ışıklandırma gibi detaylarının özenle işlenmiş olması şarttır.

Bu teknik uygulanmadan önce, bildiğiniz bir live-action gibi her sahne en ince detayına kadar gerçek oyuncularla, gerçek mekanlarda çekilir ve çekilen görüntünün üzerinden çizimler oluşturulur. En sıradan hikayeyi bile kabartma tozu gibi kabartabilecek bu teknik sadece Aku no Hana’da değil, Ping Pong Animation’ın da bazı sahnelerinde kullanılmıştır. Aynı şekilde Sakamichi no Apollon animesinde, bodrum katta yapmış oldukları prova ve bardaki gösteride de bu teknik kullanılmıştır.

Serinin alışılmamış görüntüsü, izlemeniz için başlı başına bir neden. Bu arada tam da bu bölümde belirteyim; manga yazarı Shuzo Oshimi’yi, 5. bölümde kitap mağazası sahibi olarak göreceksiniz.

2- Karakterler

2- Karakterler

Yozlaşmış saf bir aşkın hikayesini anlatan Akono Hana’da kullanılan prodüksiyon tekniği kadar yaratılan karakterler de enfes. Oyuncuların performansları, daha önce alışık olmadığımız karakterleri izlememize sebebiyet veriyor. Her karakter keskin ve net şekilde bir duygu üzerinden bir kişiliği sembolize ederken ana karakterimiz karmaşa üzerinden kendisini anlatıyor. 

Animeyi izlediğinizde, her karakterin okulunuzda, evinizde, işyerinizde ve hatta aynaya baktığınızda karşılabileceğiniz tiplerden biri olduğunu anlıyorsunuz ve bu gerçeklik, anime karakter algınızı alt üst ediyor. 

3- Edebiyatın Zorbalığı ve Sakin Gerginlik

3- Edebiyatın Zorbalığı ve Sakin Gerginlik

Bazen yazarların anlaşılmamak için yazdığını düşündüğünüz olur mu? Les Fleurs du mal (Kötülük Çiçekleri, aynı zamanda animenin adı) kitabının yazarı Charles Baudelaire’nin de bu yazarlar gurubuna girdiğini düşünmüştüm, bu kitabını ilk okuduğumda. Tabi sonraları adamın, sanatı halk için değil, sanat için yaptığını anlamıştım ve böylesine ölümsüz bir eser yazdığı için kendisine saygı duymaktan başka seçeneğim kalmamıştı. 

Aslında anime karakteri Kasuga-kun da benim gibi düşünse de; hayalindeki prenses, bu özelliğinden hoşlandığı için dile getirememekte ve dışa resmettiği karakter ile eve gidip odasına tıkıldığında başbaşa kaldığı karakter arasında bize sakin bir gerginlik sunmaktadır. Tabi ki bu gerginliğin dozunu artıran kişi Nakamura’dan başkası değildir. 

4- İkonik Sahneler

4- İkonik Sahneler

Aku No Hana - Classroom scene

Aku no Hana’da pek çok ikonik sahne mevcut. Bu sahnelerin oluşmasının temel nedeni sanırım gerçek insanlarla çalışmak…Özellikle detay çekimlerde karakterlerin yüz ifadelerinden oluşan sahneler dikkat verilerek izlenmeye değer. Kasuga-kun’un başından aşağıya su dökülmesi, Nakamura’nın kütüphanede Kasuga-kun’a saldırması ya da birlikte el ele yürümeleri gibi pek çok ikonik sahne mevcut ama özellikle aşağıdaki sahne, animenin yapı taşlarından biri. 

5- Kapanışların Kurgusu ve Müzik

5- Kapanışların Kurgusu ve Müzik

Yukarıda izlediğiniz ikonik sahne aynı zamanda 7.bölümün kapanış sahnesidir. Aku no Hana, her bölümde aynen bu şekilde biter ve ekibin bunca uğraşması yetmiyormuşuz gibi “Ulan ne güzel kapanış teması yapmış adamlar.” dedirtir.

Aku no Hana’nın tema müziklerini daha detaylı ele alacak olursak; açılış temalarında karakterin kendisini ve duygularını anlattığı ( 11. bölümden 13. bölüme kadar olan bölümler hariç) açılış şarkılarını dinleriz. 1. bölümden 3. bölüme kadar Kasuga’nın, 4. bölümden 6. bölüme kadar Nakamura’nın ve 7. bölümden 9. bölüme kadar Saeki’nin kendisi hakkında anlattıklarını dinleyebilirsiniz. Aku no Hana’da kapanış şarkısı olan Hana – a last flower’ın kapanış temposuna göre şekillenmiş x ve z versiyonları da mevcuttur ve bu şarkı, duyup duyabileceğiniz en ilginç, en farklı şarkılardan biridir. Benim de en sevdiğim anime müziklerinde başı çeker.

Kısaca...

Kısaca...

hayatın kendisi kadar gerçekçi hikayesi olan bir anime arıyorsanız, kolay kolay bulamayacağınız bir teknikle yapılmış bu animeyi kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Aku no Hana Konusu:

Aku no Hana Konusu:

Takao Kasuga, kitap okumayı seven sıradan bir ortaokul öğrencisidir. Özellikle yazar Baudelaire’nin Les Fleus du Mal isimli kitap onun için neredeyse kutsaldır. Sınıf arkadaşları ile pek iletişime geçemeyen Takao, Saeki Nanako’ya aşıktır ve Saeki sınıfın en güzel ve akıllı kızıdır. Sawa Nakamura da Takao’nun hemen arkasındaki sırada oturan sınıfın en asi ismidir. 

Takao ders çıkışında kitabını sınıfta unuttuğunu fark eder ve Baudelaire’s Les Fleus du Mal’ı eline aldığında bir çanta düşer ve bu çantada Saeki’nin yaz eşofmanları vardır. Takao, bu tesadüfe çok sevinir ve eşofmanlara dikkatlice bakarken bir ses duyar, o panikle eşyayı evine götürür. Tüm olaylar da bundan sonra başlar; Sawa, Takao’nun sapkın kabusu olacaktır. Saeki’nin saf aşkı Takao’yu bu acımasız kızdan kurtarabilecek midir? Yoksa esas acımasız kişi Saeki midir?

Aku no Hana Trailer

Animeyi şu linkten izleyebilirsiniz. 

İyi seyirler!

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları