Goblin Slayer Biterken Detaylı Bir İnceleme
Goblin Slayer animesi pek çok anlamda bize canavarların canavar olduğunu hatırlatıp, kahraman kralı öldürürken diğer yerlerde ne oluyor dedirtti ancak seriye toptan bir bakalım izninizle.

1. Genel Kurgu

Genel Kurgu

Goblin Slayer bana göre Berserk serisinin gerçekçi tarzına son zamanlarda yaklaşıp benim hiç sevmediğim her şeye romantizm koyalım oyuna benzetelim ekolünü geride bırakmış olan gerçekten çok güzel bir animasyon serisi oldu. Buna karşın pek çok izleyiciden eleştiri aldı, eleştirilerin pek çoğu yabancı sitelerde şu şekildeydi;

"Gereksiz vahşet var."

"Tecavüz sahnesi gerçekten gerekli miydi?"

Bunlar bir yana bırakılırsa izninizle ben sizlere genel hikayeyi anlatmak istiyorum. Konumuz bir çeşit FRP masası üzerinde geçiyor. Tanrı diye adlandırılan kimselerin eğlenmek için bir dünya yaratıp zarlarla oyun oynamasını anlatıyor ki burada tanrı denen kişiler cafede toplanmış bir arkadaş grubu oluyor. Hepsi kahraman olmak istemiş ancak muhtemelen bunu daha önce birileri ellerinden kaptığı için farklı ırklardan karakterler yaratıp parti kurarak verilen görevi yapıyorlar. Hikayemiz de bu oynadıkları karakterlerin gözünde nasıl yarattıkları bu karakterlerin hikayeleri şeklinde. 

Ana karakterimiz ise ailesini goblinler tarafından kaybetmiş ve son derece takıntılı bir şekilde bir canavar ırkının kökünü kurutmak için "Bir sebebim var, ne yaparsam bu kabul görür." mantığı ile ilerleyen bir insandır. Bilgi güçtür diyerek, düşmanı olarak gördüğü ırka karşı detaylı stratejiler ile oyunlardaki en düşük seviyelerde görünen bu yaratıkları avlamasını anlatmaktadır. Sonrasında partisine katılan diğer kişiler ile farklı görevler yapmaktadır ancak tema bir ırka soykırım yapmak üzerinedir. Bu nedenle ana karakter gerçekten iyilik yaptığını düşünen bir anti-kahramandır aynı zamanda. Zira tarihteki kötü kimselere baktığınızda onlar da bir ırkın yok olmasını yaptıkları şeyin iyi olduğunu ve insanlık için sebepleri dahilinde yaptığını düşünerek yapmışlardır. Ne var ki bize bu ırkın bir canavar olması, düşünen bir ırk olmaması ile gereken ortamı sağlayıp anti-kahraman karakterimizi bir kahraman haline getirip gözlerimizin önüne sunmuştur.

2. Canavarlar tekrar Canavar oluyor

Canavarlar tekrar Canavar oluyor

Ana karakterin düşmanları Goblinler'dir. Bu goblinler çoğu seride bize yenmesi kolay tasvir edilmiştir; şeytan kral bile Yüzüklerin Efendisi gibi bir evrende temel-basit karanlık bir ırktır sadece... Goblin Slayer son zamanlarda bize verilen canavar kültürünü ise derinden sarsmıştır. 

Bu noktaya değinmeden önce size bir kaç evrenden "Goblin" denen yaratıkların nasıl yaratıklar olduğunu anlatmak isterim; Orta Dünya. Orta Dünya'da goblinler dağların içerisinde topluluklar halinde bir kralın iradesi ile yaşayan yaratıklardır. Kötülükten ziyade sadece geceleri dışarı çıkabildikleri için dağın derinliklerinden çıkıp köylere; geceleri saldırırlar.  Benzer bir sebepten dolayı aynı şekilde dağın içerisinde yaşayan ve burada büyük salonlar kurmuş olan cücelerin en azılı düşmanları haline gelmiş durumda ancak bize onlar hakkında çok büyük bir bilgi verilmiyor. Buna karşın oldukça sosyal ve zeki yaratıklar olarak lanse edilmişlerdir. Dağın içerisindeki demirleri işleyip oldukça iyi ancak şekilsiz ve kötü görünüşlü silahları pek çok farklı şekilde yapabilmekte.  Sonrasında büyücü Saruman tarafından değiştirilmiş elfler olan orklar ile çaprazlanıp entelektüel ve güçlü bir ırk olan Uruk ırkını ortaya çıkmıştır. Özetle kendileri orkların da temeli, doğal kötücül yaratıklardır.  Buna karşın Tolkien usta bize bir şeyi vermemiş, goblinler nereden gelir? Uruklar her ne kadar çamurdan geliyor olsa da Hobbit filminde goblin köyünde dişi bir goblin yoktur.  Uruklar her ne kadar büyülü bir çamurdan geliyor olsa da goblinler için bir durum gösterilmemiş.

Bize en detaylı fantastik evreni veren Tolkien bile bu duruma bir şey dememiş net olarak ancak Goblin Slayer bize yaratıkların yaratık olduğunu hatırlatmak için oldukça cüretkar bir hamle yapıp çokça eleştiri alacak olan sahneyi vermiştir

"Goblinler kadınları kaçırıp onları kullanır sonra da öldürüp yerler."

Bu inanılmaz bir şey, aynı zamanda da gereksiz vahşet miktarını da göz önüne sererken bize canavarların tekrar canavar olduğunu ve bir savaşı kazanırlarsa ne olacağına dair bir durum sunuyor ta ilk bölümde. Öyle ki bundan önce ana karakter gibi görünen bir karakterin canlı olarak yenmesi durumunu bile veriyor. Bu gerçekten son zamanlarda göremeyeceğimiz bir şey, bu nedenle bize hem goblinler nasıl ürüyor sorusuna cevap vermiş hemen sonrasında da bir yaratık savaşı kazanırsa ne olur sorusuna cevap vererek canlı canlı yenen birisi onun etrafında tek başına hayatta kalan hatta ve hatta bu tecavüzün üzerine hayatta kalmış olan birisinin durumunu en saf şekilde ortaya koymuştur. Bunun üzerine o soru sorulmuş;

"İyi bir goblin olabilir."

Buna karşılık olarak gelen cevap bir canavarın ne olduğu tanımı olmuştur. İyi bir canavarın olmadığı, aranırsa ancak bulunabilecek olduğu ancak bir canavarın bir canavar olarak kalacağını bunun üzerine de daha ileri gidip bu canavarların bebeklerinin bile öldürülmesi gerektiğini ekleyip ilk bölümde bize salt vahşeti ve bir canavarla bile uğraşmanın ne demek olduğunu sunmuştur. Bu nedenle Goblin Slayer bize canavarların canavar olduğunu hatırlatan seri olmuştur.

3. Seride geçen ekipmanlar

Seride geçen ekipmanlar

Goblin Slayer ekioman olarak tüm yüzünü örten bir kask kullanmakta. Detaylıca incelediğimizde içerisinde bir zincir zırh, deri zırh görülmekte. Bunun yanı sıra fırlatma bıçakları, deri çantalar, kısa bir kılıç ve ucu keskin iki katlı bir kalkan kullanmakta.

Seride bunlar goblin öldürmek için gerekli olan ekipmanlar olarak geçmiştir. Büyülü kılıçların hatta normal silahların bile goblin kanındaki maddeden etkilenmesi nedeniyle silahların kolayca köreldiği hatta kullanılmaz hale gelecek bir kayganlığa neden olduğunu söylemişlerdir.

Bu nedenle Goblin Slayer alabilecek durumda olmasına rağmen sihirli silahlar kullanmamaktadır. Bunun yerine basit eşyalar almış ve "Goblin öldürmek için daha fazla para harcamaya gerek yok." şeklinde bir tavırla buna el atmıştır.  Bunun gerçekçiliği nedir?

Ekipman olarak orta çağ batısına yakın olmasına karşın kat kat plaka zırhlar giymesine karşın bu gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Zırh plakaları arasından saldırıya uğraması gerçekten kolay bu nedenle zincir ve deri zırhlarda giymesi biraz fazla fantastik kaçıyor ancak olabilir denebilecek bir şey.

Goblinleri öldürürken kalkanın efektif kullanılmaması fazlalık gibi gözüküyor. Gördüğümüz çoğu goblin zaten kısa bıçaklar ve ya kılıçlar taşıdıkları için kalkandan bu silahların geçmesi oldukça zor. Kalkanı bırakın zırh giyen birisine bunları saplamak bile son derece zor ki kalkanın asıl kullanıldığı hog goblinler zaten bu kalkan olsa da olmasa da büyük silahlarla fırlatıp atacak güçteler bu nedenle kalkan büyük oranda gereksiz.

Mağarada uzun kılıç kullanmanın zorluğundan bahsedilmiş ancak uzun kılıç sadece savurma olarak kullanılmamakta. Özellikle de zırhsız goblinlere karşı daha uzaktan savurma ve ya saplama daha efektif. Özellikle de dalgalar şeklinde saldıran Goblinler düşünülünce tek bir savurma ile birden fazlasını öldürmek çok daha kolay bir yöntem olduğundan kısa kılıç oldukça anlamsız bir silah zira girilen mağaralarda iki kişi yan yana yürüyebiliyorsa bir kılıcı soldan sağa savurmakta gayet yerinde olacaktır.

Bunun dışında frp'deki mana mantığı ortadan kalkmış ve tanrıçaların-tanrıların büyü yapabilecek kişilere belirli bir miktarda gündelik büyü gücü vermişler ki bu neden daha fazla yapmıyor sorusuna kesin bir cevap olmuş. Üç hakkınız var bu nedenle akıllıca kullanın denmesi daha geniş çaplı stratejiler ve de büyüye bel bağlanamaması noktasında bize çok güzel bir yol sunmuş ve karakterlerin sınırlarını da belirlemiş. Belirli bir sınıf büyü yapabilmekte bunun yanı sıra silah ustaları yanlarındaki Scroll denen parşömenlere yerleştirilmiş paket büyüleri kullanabilirken bunlara erişilmesi de oldukça zordur. Sadece bununla da bitmiyor, silah kullanan kimsenin bir büyü kullanmadığını gördük. Büyü yapan kişiler silah kullanıyorken bu lütuftan yoksun olan kimseler silahlarının büyülü olması ve ya beden güçlerinin yüksekliği ile sınırı aşıyorlar. Görebildiğimiz kadarıyla karakter sınıfları şu şekilde;

Savaşçı, kılıç ve kalkan kullanabilen

Paladin, aggro'yu üzerine çeken ağır zırhlılar

Keşiş, yumruk-bıçak ve büyü kullanabilenler

Rahibe, asa ile büyü yapan kimseler

Şaman, doğal büyüler yapabilen ve dövüşmekte yetenekli olan kimseler

Büyücü, büyüye doğal yeteneği olan kişiler

İzci, ok-yay ve bıçak kullanan kişiler

Büyülerden bahsederken bu sınıfın kendine özgül büyüleri de bulunmakta.Bir rahibe iyileştirme, kalkan gibi büyüler yaparken şaman bir silah yapabilmekte hatta kemiklerden askerler canlandırabilmekte. Pek tabi hepsinin bir sınırı bulunmakta. Bu da günde üç defa olan sayılı büyüler ancak büyücünün kaç büyü yapabildiğine dair bir bilgi geçmemiş durumda.

4. Karakterler ve karakter gelişimleri

Karakterler ve karakter gelişimleri

Öncelikle hikayede geçen karakterler baktığımızda pek çok farklı karakter görüyoruz ancak bunların pek çoğunda kimsenin fark etmediği bir durum söz konusu. Bunu şu şekilde açıklayayım ana karakterimize "Sakal kesen, orcbolg, goblin katili" denmesine rağmen isminden hiç söz edilmemiştir. Gerçekten karakterin hiç bir yerde ismi geçmemektedir. Bu nedenle okçu elfi cümle içerisinde çağırmak için "Uzun kulak." diye seslenir cüce, buna karşın şamana "Kertenkele adam." diye seslenmektedirler, rahibe sınıfına sahip olan karaktere ise yine sınıfı ile seslenmekteler hatta frplerde kolayca isim verilmemesinden dolayı loncadaki görevleri aldıkları kıza "Guild girl" demekle geçip gitmişlerdir, kısacası bu animede hiç bir karakterin ismi yoktur. Sadece sınıfları ve lakapları vardır hatta öyle ki kahramanın bile ismi yoktur sadece laf aralarında "Kahraman şunu yapmış." denmekte. Bunun bir üstü de bir önceki kahramana yine kahraman denirken partisindeki rahibeye de aynı şekilde "Kılıç bakiresi" lakabı ile seslenilmesi. Öyle ki yazdığı mektupta bile imzasını lakabı ile atmakta ve kendisinden bahsederken ana karakterimize de ismiyle değil "sen" ve ya "siz" olarak hitap etmekte.

Bunun yanında ana karakterimizin yüzü ne mangasında ne de animede bir defa bile tam hatları ile gösterilmemiş sadece yakışıklı birisi olduğu söylenmiştir. En yakın arkadaşına bile insanlar "Tarladaki kız" ve ya ironik olarak büyük göğüslerine gönderme yapan ingilizce çevirmenlerin sözleri ile "Cow Girl" şeklinde geçmiştir seride. Pek tabi ana karaterimiz yine adını söylemez, sadece tarlada der ve ya ardımdan üzülecek birisi var diye geçiştirir. Şarkılarda ise kişiler yine isimleriyle değil lakapları ile anılıp ünlenirler bunun en basit örneği kahramanın festival için gittiği yerde ana karakterimizden "Bir goblin katili varmış." diye anmasıdır. Orada söylenen söz ise şeytan kralın ordusu yenilse de goblinlerin kötülüğünün saçılmasından birilerinin korumasının iyi bir şey olduğudur.

Buna karşın animede pek çok kişinin fark etmediği diğer bir detaysa pek çok npc bulunmasıdır. Bu kişiler günlük işleri yapan kimselerdir ancak bunları neredeyse hiç bir zaman göremeyiz ve ya detaylı şekilde anlatılmamışlardır. Oldu ve bitti denmekte ancak bir hikaye anlatıcısı ne kadar usta olsa da her oyuncu olmayan karaktere isim ve yüz hattı biçmesinin zorluğundan dolayı ana karakter sadece görevini yaparken çok ender bir şekilde sivillerle iletişime geçmektedir. Bunun yanı sıra ana karakterimiz bir kahraman olmayı istemiş ancak bu durum çoktan başka bir oyuncu tarafından kapıldığı için karakterini yeniden yönlendirerek ailesinin intikamını almak isteyen takıntılı birisi haline getirmiş oldukça şanslı bir kişidir. Zira kendisinin attığı zarlar yerindedir. 

FRP oyunlarına yabancı olan arkadaşlar için kısa bir açıklama gerekirse karakterinizin aynı online oyunlardaki gibi güç yetenek bilgi gibi seviyeleri vardır. Bu seviyeler karakterinizin yapabileceklerini temsil etmektedir ve her görevden sonra kazandığınız deneyim ile değişmektedir. Bir diğer kuralda ödüllerin katılımcılar ile eşit paylaşılması, deneyimlerin de aynı şekilde eşit dağıtılmasıdır. Bu noktada yapmayan kişiler diğer grup üyeleri ile ruha aykırı denilip atılabilmekle beraber bağlı oldukları oyuna göre kural kitapçığına göre oyundan atılmaları da mümkündür. Bu nedenle oyundan atılan bir oyuncu bile bize gösterilmiştir.  Bazı frp oyunlarında kırılma anı denilen büyük dövüşlerde bir zarının atılması çok ender bir durum olduğundan en yüksek zar ve ya oyuncu tarafından seçilmiş şanslı numara olarak karakterin tam potansiyelini ortaya çıkartan zardır. Bu noktada ana karakterimiz için bu sayı birdir. 

Bir diğer ihtimalse oyuncunun karakteri bırakmış olmasıdır. Kahraman olmak için oynarken karakterimiz ilerlemeye başladığı anda bırakılmıştır bu nedenle kahraman olması için gereken zarlar atılamamakta diğer oyuncuların konusunda aslında yardımcı bir karakter olmasına karşın dungeon master tarafından atılan zarlarla kullanılmaktadır ve aslında ana karakter goblin slayer değil rahibedir. Bu nedenle bırakılmış bir karakter oyuna girmiştir ve dungeon master'ın oynattığı bir karakter olarak devam görmektedir. Bu nedenle konuların başlangıcında her işle o ilgilenmekte sonrasında da rahibe ortaya çıkmaktadır.

5. Ne göreceksiniz? Ne beklemelisiniz?

Ne göreceksiniz? Ne beklemelisiniz?

Bekelemeniz gerekenler ve görecekleriniz aslında çok kısıtlı olacaktır. Overlord animesindeki gibi aşırı güçlü bir ana karakterle karşılaşmayacaksanız ve ya TENSURA'da göreceğiniz gibi canavarlarla ilişki kurabilen bir karakter göremeyeceksiniz. Sadece bu da değil, SAO'daki gibi aşk sahneleri olmayacak zira Goblin Slayer evreni oldukça karanlık ve şeytan kralın ordusunda olmasa dahi insanlara dehşet veren basit goblinlerin saçtıkları bu şer nedeniyle acı çeken insanların hayatlarına bakacaksınız; özetle burada bolca kan ve ölen yaratık görmeniz muhtemel... Canavarların neden canavar olarak adlandırıldıkları ve onları öldüren takıntılı bir karakteri göreceksiniz. Sonrasında bu durumdan acı çekmiş birisinin güçlendiği zaman takıntıları uğruna insanlığını bırakıp yüzünü saklaması nedeniyle aslında çektiği acıyı üçüncü şahıslar tarafından görürken oldukça fazla detaylı frp stratejileri göreceksiniz. Bu kişinin kişilerle bağ oluşturmaya başlamasına da şahit olacaksınız.

Gelecek sezondan ne beklemelisiniz?

Mangadan spoiler vermemek için bu durumları anime üzerinden yorumluyorum kimsenin eğlencesini bozmamak için.

Karakterin yüzünü beklemeniz saçma olacaktır, bu ancak finalde istediğini aldığı zaman izleyicilere sunulması muhtemel bir durumdur. Aynı zamanda pover-up alsın diyen çok yorum gördüm bu da oldukça imkansız gözükmekte. Büyülü bir silah kullanmayı ana karakter reddediyor. Bu nedenle fiziksel gücünü arttırması ve ya yeni ekipmanlar edinmesi noktasında çok parlak bir gelecek bizi beklemiyor ancak sezon finalinde gördüğümüz gibi büyük baskınlarla karşılaşmamız muhtemel. Elf okçunun söylediği üzere bir maceraya çıkması da beklenen bir durum ancak kısa vadede olmasını beklemeniz yanlış olur.  İsimler konusuna gelince, yeni lakaplar olabilir ancak isimlerini öğrenmek zor gibi gözüküyor. Sezon finalinde olması gerektiği beklenen bir olay yaşandığı gibi benim beklediğim bir mesele de kahramanın slayer ile karşılaşma olasılığı. Bu olasılık benim en çok merak ettiğim şey zira kahraman şeytan kralı öldürse dahi onun arkasını toplayan bir de anti-kahraman vardır. Anti kahraman olması onun bu işi adalet be ya iyilik için değil intikam almak için yapıyor olmasıdır. Bu noktada görüşlerin sürekli zaten çarpıştığı duruma bakılınca olması beklenebilecek onlarca şey var ancak olma ihtimaline bakılınca bize beklenmedik bir başlangıç yapan seride her an ne olacağını çıkartmak zor ancak kesin olacak gözüyle bakılacak şeylerden birisi bence yine toplu bir savaş olmasıdır.


Yazım burada son bulurken sizin de görüşlerinizi yorumlarda görmek için sabırsızlanıyorum. Hepinize iyi günler dilemekteyim.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları