Game Awards
Game Awards'a kısa bir bakış.

 Eğer oyun oynuyorsanız ve internetiniz varsa bilirsiniz ki video oyunlarının da gereksiz bir Oscar Ödülleri töreni var: Game Awards. Gereksiz diyorum çünkü Oscar Ödüllerine prestij ve kabul edilirliğine puan verseydim bu “10” üzerinden “1” olurdu ama Game Awards“10” üzerinden “-50” falan olurdu.    

 Oscar Ödülleri belirli filmlerin akademik olarak ele alındığı ve kategorilere göre ödüller verildiği bir iştir. Yıl 2020 ve bu işin hiç de bahsettiğim gibi gerçekleşmediğini biliyoruz. O yıl ne popülerse, o yıl kim daha çok para verdiyse ve o yıl kimin taciz veya tecavüz davası varsa Oscar’da o ödül alıyor. Game Awards’un da Oscar Ödülleri’nden çok da bir farkı yok.Hatta insanlar direk site üzerinden ödülleri halk oylamasına sunmuşlar. Buradan yola çıkarak Game Awards için Oscar Ödülleri’nin daha dürüst hali desek yalan olmaz. Buna rağmen ben Game Awards’u daha az ciddiye alıyorum çünkü benim için bir özneyi eleştirmek eleştirilecek özneyi “çoğunlukla” akademik olarak ele almak demektir ve daha iyi olduğunu belirlemek için halk oylamasının ciddiye alındığı bir sistem benim için ciddiyetini yitiriyor. Evet, bizim umurumuzda olmaz ama biliyorsunuz ki bu ödüller “resmi” kabul ediliyor ve “2019 YILININ EN İYİ ÖDÜLÜ MERKÜR’ÜN PİPİSİ” gibi cümleler görüyoruz.

 Gelin o zaman bu yılki Game Awards’un kategorilere yine ne kadar alakasız oyunlar koyduğuna bakalım. Fikrim olmayan kategorileri listeye almadım, o yüzden bütün kategorilere değinemeyeceğim. Bilgi eksikliğim için kusuruma bakmayın.

Yılın Oyunu

Yılın Oyunu

Sırayla soldan sağa girişmeden önce Half Lİfe Alyx bu kategoride neden yok anlayamadım çünkü çağın ötesinde ve bu kategorideki hiç bir oyunun veremeyeceği interaktif oynanış, hikaye anlatımı ve atmosfere sahip. Belki de teknoloji farkından dolayı eklenmedi bilemeyiz ama Game Awards'dan böyle bir incelik beklemediğimi söyleyeyim.

Doom Eternal

 Doom Eternal oldukça başarılı bir oyun. Dünyanın en ünlü IP'lerinden biri lakin çoğu insanın hemfikir olduğu bir sorunu var; hikaye anlatımı eksikliğinden dolayı oynanışı ne kadar iyi olursa olsun bir kaç saatten sonra oyun gazı bitiyor. Bu da sadece tek bir şeyde çok iyi olmanın zararı.

Final Fantasy VII Remake

 Bizim ülkemizde çok ünlü olmasa da dünya genelinde oldukça ses getiren bir oyun. Zaten hikayesi sayesinde bir çok insanın favori Final Fantasy oyunu. Orijinal versiyonunda sıra tabanlı olan oynanışı değiştirilip daha iyi hale getirildi ve karakterlerin görünüşleri oldukça güzel.

Ghost of Tsushima

 Ghost of Tsushima'nın gizliliği çok iyi olmasa da açık dünyası çeşitli, tarihsel dokunuşu takdir edilesi, kendine özgü bir dövüş sistemi var ve bu sistemi kendi içinde çeşitlendirilebilir lakin oyunun bölüm dizaynı üst düzey değil ve karakter final haline çok çabuk varıyorsunuz yani karakterinizi geliştirdiğiniz hissi çok erkenden gidiyor.

Hades

 Kendi buildlerinizi oluşturabildiğiniz akıcı rouge-like oyun olan Hades türdaşlarından çok kolay şekilde sıyrılan bir oyun lakin yılın en iyi oyunu kategorisine girmeli mi? Ben hiç sanmıyorum.

Animal Crossing: New Horizon

 Bu oyuna mekanik olarak bakıldığında yerden yere vurabilirsiniz, özellikle grind oyunları hiç sevmiyorsanız. Abi bu oyun var ya... Bu oyun var ya... Global pandemiden ötürü mü bu kadar patladı bilmiyorum ama bu oyun o kadar sevildi ki size şöyle anlatayım: 

-İnsanlar bu oyunda birbirine evlenme teklifi etti 

-İnsanlar bu oyun içinde siyasi miting yaptı 

-İnsanlar bu oyun içinde evlendi 

-İnsanlar bu oyun içinde cenaze töreni düzenledi 

İNSANLAR BU OYUNU YAŞADI BE YAŞADI. Ne kadar popüler olduğunu siz düşünün.

The Last of Us Part II

 Bu oyun çok fazla eleştirildi hatta insanlar oynamadan oyuna kötü falan dediler. Oyun kötü falan değil, oynanışı zaten muhteşem, görünüşü muazzam, oyun anlatımı, detayları çok güzel ve o kadar anlatıldığı kadar SJW propagandası falan da yapmıyor (keşke yapsaymış, alışın artık homofobikler) iki kötü tarafı var; hikayesinin kendini hikayelerin tanrısı ve yeni fikirlerin üstadı sanan Neil Druckmann tarafından yazılmış olması ve tekrar oynanabilirliğinin olmaması.

En iyi Yönetmenlik

En iyi Yönetmenlik

 Bu konuda detaya bile inmeyeceğim. Half Life Alyx zaten yılın en iyi oyunuydu yönetmenliğinin de zaten ne kadar iyi olduğunu görmek için oyunu VR ile oynamanıza bile gerek yok. Size şöyle söyleyeyim: dünyanın en ünlü IP'sini size veriyolar ve hikayeli oyunlar açısından adam gibi örneği olmayan VR teknolojisiyle bu oyunu yapmanızı istiyorlar ama öyle bir yapın ki bu oyun yıllardır beklenen açığı kapatsın, yeni oyuna bağlansın ve oynanışı kötü olmasın. Siz de bunu başarıyorsunuz. Alın size yönetmenlik.

En İyi Naratif (Hikaye Anlatımı)

En İyi Naratif (Hikaye Anlatımı)

 13 Sentinels: Aegis Rim'i oynayamadım o yüzden hakkında bir yorum yapamayacağım. 

 Konu hikaye anlatımı olduğunda oyun motoru ile yapılan hareketli ara sahnelerin oldukça etkisi vardır. Teknolojinin sizi kısıtlaması ile AAA standartlarında oyunlara kafa tutabilecek hikaye anlatımına sahip oyunların örneği var ama ne yazık ki Hades bu oyunlardan biri değil. Ghost Tsushima desek zaten oyunun güçlü olduğu tarafı hikaye değil. Final Fantasy VII Remake ve The Last of Us Part II arasında kalıyoruz. Ben hikayenin, konu oyun olduğunda, interaktif sekanslar ile verilmesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum bu yüzden Final Fantasy VII Remake naratif konusunda daha iyi bir oyun.

En İyi Sanat Yönetmenliği

En İyi Sanat Yönetmenliği

 Burada da yine detaya inmeyeceğim. Sanat yönetmenliği oyunlarda en çok karakterin arka plan ile uyumunda ortaya çıkar. Çok kaba taslak anlatmak gerekirse oyuna bakmak bir yerden sonra hoşunuza gitmiyorsa o oyunun sanat yönetmenliği kötüdür. Bu kategorideki en iyi sanat yönetmenliği Ghost of Tsushima'da. Oyunun kaplamaları kötü olabilir lakin kötü kaplamalara rağmen bu manzarayı çıkarmayı başarmak:

İşte bu sanat yönetmenliğidir.

En İyi Partisyon ve Müzik

En İyi Partisyon ve Müzik

 Hikaye anlatımı ve oyun deneyiminin güçlenmesindeki en önemli etmenlerden biri müziktir. Ne yazık ki bu listede akılda kalıcı müziği olan iki oyun var (hayır The Last Of Us Part II'daki cover'ları tabi ki de saymayacağım) Doom Eternal ve Final Fantasy VII Remake. Siz demeden söyleyeyim evet Final Fantasy VII Remake'in tek akılda kalıcı müziği durmadan savaşlarda çalan müzik ve gına geldi yeter. Oyunun herhangi bir resmine bakınca kafamda çalmaya başlıyor. Ama Doom Eternal öyle mi? Youtube'dan açıp açıp durmadan dinledim. Bazı kesimlere göre de sadece kuru gürültü ve bu gayet normal karşılanılacak bir şey.

En iyi Ses Dizaynı

En iyi Ses Dizaynı

 Yani bu kategoride de Half Lİfe Alyx ezici bir şekilde kazanıyor. 

En İyi Performans

En İyi Performans

 The Last of Us Part II bir kenara diğer sanatçıların akılda kalıcı bir performansı olmadığı için Laura Bailey ve Ashley Johnson arasında kalıyoruz. Eğer Critical Role ekibinin herhangi bir oyunun izlediyseniz cevabı biliyorsunuz ama ben açıklayayım: Laura Bailey'nin ses kontrolü ve ses yelpazesinin genişliği Ashley Johnson'a kıyasla ezici bir şekilde daha iyi.

En İyi VR/AR

En İyi VR/AR

 Şimdi size "Yeter abi artık Half Life Alyx" dedirtmeden önce The Walking Dead: Saints & Sinners oynanışı fena değil ve görüntü açısından fena olmayan bir oyun ancak yani Half Life Alyx yani daha bi'şey diyemiyorum :D

İnovatiflik

İnovatiflik

 VR ayrı bir teknoloji olduğu için bu kategori altında bahsetmeyeceğim. Bu kategorinin kazanını bu oyunlardan hiç biri değil özellikle Watch Dogs: Kötü Oyun ay pardon Watch Dogs: Legion hiç değil. Nerede kardeşim Microsoft Flying Simulator? Nerede? Adamlar senin bilgisayarını patlatacak render'ı cloud teknolojisini ekleyerek mümkün kılıp sana dünyayı render'lıyorlar. Ulan Ankara'nın üstünden geçiyorsun Ankara'nın, bildiğin mahalleni render'lıyor adamlar sana. Cidden Kötüsün Creed: Vallaha Billaha mı ay pardon  Assassin's Creed: Valhalla mı inovatif bir oyun?

En İyi Aksiyon

En İyi Aksiyon

 Konu aksiyona geldiğinde kazanan belli. Hangi oyun size aralıksız beş saat oraya buraya ateş ettirebilir ki? Tabi ki de Doom Eternal.

En İyi Macera Oyunu

En İyi Macera Oyunu

 Şimdi Viking olup İngiltere'yi fethetmek, moğol istilasındaki Japonya'da intikam peşinde oradan oraya savrulan bir samurai, Spider-man olarak şehirden şehire savrulmak, gizemli ormanda büyülü bir yolculuk, kurbağ döven bir jedi ve post apokaliptik bir evrenden intikam için yolculuk eden güçlü atmosferli bir oyun. İş macera olduğunda The Last of Us Part II daha ağır basıyor. Evet diğer oyunların açık dünyası var ve bir çok etkinlik var ama oyun içerisinde aynı şeyleri yapmakla (evet aynı şeyler olsalar da eğlenceli olabilirler) farklı mekanlarda ana hikayeyi aksiyon içerisinde yaşamak bana daha da macera yaşıyormuş hissi veriyor. Bu yüzden benim için yılın en iyi macera oyunu Half Life Alyx :D

En İyi Rol Yapma Oyunu

En İyi Rol Yapma Oyunu

 Bir oyunun rol yapma etmenine sahip olması için sizin karakterinizin kişiliğine karar verebiliyor olmanız lazım. Şimdi bakıyoruz burada bunu karşılayan bir oyun var mı? Wasteland 3 ve Persona 5 Royal. Beş tane oyunun arasından iki tane başlığın gerekçesini karşılayan oyun var. Bu aptal oyun basınının rol yapma oyunu dendiğinde insanların aklına Genshin İmpcat ya da Final Fantasy VII Remake getirtme çabasını ben hala anlamış değilim. Ayriyetten macera oyunları arasında niye Yakuza yoktu.

En İyi Simülasyon ve Strateji Oyunu

En İyi Simülasyon ve Strateji Oyunu

 Şimdi tarih hakkındaki bir simülasyon strateji oyunu ile uçak uçurulan bir oyun niye aynı kategoride? Tamam Microsoft Flight Simulator'ı diğer kategorilere koymadınız koya koya 4 tane taktik savaşı ve strateji oyununun arasına mı koydunuz? Bu arada hepsi de çiçek gibi oyunlar beğendiğiniz konseptlere göre herhangi birini oynamanızı öneririm.

 Yazının başında da dediğim gibi kalan Kategorilere oyunların çoğunu oynayamadığım için değinemedim kusuruma bakmayın. Malum bütçesel sebeplerden ve zaman işinden ötürü insan her oyunu oynayamıyor.

 Maske takmayı ve sosyal mesafeye dikkat etmeyi unutmayın kendinize dikkat edin. 

1 yıl önce katılmışım.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları