Kaguya-sama ve Konosuba Üzerinden Komediye Bir Bakış
Her anime sezonunda, birbirinden farklı onlarca komedi animesi çıkar. Bunların birçoğu ortalama seviyelerin sıradan animeleriyken, bazıları moddan sıyrılmayı başarır ve türün önemli örnekleri arasına girmeyi başarır. Peki bu animelerin farklı yaptığı şey nedir? Biz bunlara neden güleriz? Bugün sizlere bunu açıklamak için buradayım. Hazırsanız başlayalım.

Öncelikle bu yazı spoiler içermektedir. Animeleri izlemediyseniz okumayı tercih etmeyebilirsiniz. O zaman bugünkü konuklarımızı sahneye alalım. Konosuba ve Kaguya-sama. Bu iki anime de son dönemlerin en çok sükse getirmeyi başarmış, diğerlerinden ayrılmayı başarmış animeleri. Ben de sizlere bu güzel animeler vasıtasıyla karakter ve senaryo yazımına dair önemli bilgiler vereceğim. Bu bilgileri dilerseniz yazdığınız komedi eserlerinde kullanabilir dilerseniz ise sadece daha bilinçli bir izleyici olabilirsiniz.

 

  Konosuba ile başlayalım. Ben bu animeye başlamadan önce Re:Zero’yu henüz bitirmiştim. Benim için fena bir deneyim olmayan Re:Zero, güzel hikayesinin sonlara doğru farklı noktalara kayması ve mizahının yerinde saymasıyla bitmeden önce bana biraz acı çektirmeyi başarmıştı. Konosuba izlerkenki beklentim de hemen hemen aynısıydı. Anime hakkında hiçbir şey bilmiyordum, sadece isekai olduğu ve waifuları hakkında bilgi sahibiydim. Animeye bakış açımın değişmesi ise 5 dakika aldı. Kazuma’nın Isekai’lenme sahnesi bir anda bu eserin bana sıradan bir Isekai olmadığını fark ettirmeyi başarmıştı. Devamında ise beni iki sezon ve (sonradan) bir filmlik bir mizah bombası bekliyordu. O zamana kadar hiçbir animeye ahım şahım gülmemiş biri olan ben, Konosuba’da hıçkıra hıçkıra dakikalarca gülebilmiştim. Peki neden? Hemen açıklıyorum.

  Konosuba’nın alamet-i farikası karakter yazımlarında. Burada önce size temel iki mizah unsurunu anlatmalıyım. Bir karakteri mizahi yapmanın iki kolay yöntemi vardır: Ya bir özelliğini alıp onu fazlasıyla keskinleştirmeniz ve saçmalık derecesinde mantıksız hâle getirmeniz, ya da karakterin bir özelliğini alıp ona zıt hareketler yaptırmanız ve bunu mantığa oturtmanız gerekiyor. Buna en güzel örnek Aqua. 

How old is Aqua from KonoSuba? - Anime International

 

    Aqua klasik ‘Tanrıça’ stereotipinde ve ‘dere type’ı tsundere. Ancak karakter bu noktada az önce verdiğim iki unsuru da gösteriyor. Bir tsundere olabilir ancak o kadar keskinleştirilmiş ki bu artık bir narsizm noktasına erişiyor ve kült üyelerinin dahi sözkonusu Aqua olunca bu kadar yukarıdan bakmasını sağlıyor. Bu çok komik çünkü tsundere o kadar tsundere oluyor ki bir noktada işlerin cılkı çıkıyor ve bu da bize ‘Ben koskoca Tanrıçayım!’ gibi komik line’ları veriyor. Keza Aqua’nın ‘Tanrıça’ stereotipi anlattığım diğer unsura uygun şekilde kullanılıyor. Aqua bir Tanrıça ve doğal olarak çok güçlü. Tüm statları maksimum ve gerçekten yapamayacağı şey yok. Buna rağmen Aqua aptallığı ve ani düşünememe becerisi yüzünden saçma sapan işler yapıyor.

Şeytan Kral’ın takipçilerinden Beldia ile olan savaşta kocaman bir sel çıkartıp zarara sebep olması gibi. Bütün bunlar sayesinde Aqua, sözgelimi Danmachi’den Hestia veya Noragami’den Ebisu’dan farklı hâle geliyor.

Konosuba(Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo!) animeTV|OT|Living an RPG  after-life | Page 2 | NeoGAF

 

   Tabii ki bütün olay bu kadarla sınırlı kalmıyor. Çok iyi yaptıkları başka bir şey ise karakterleri derinleştirmek. Kazuma’nın Kirito ya da Naofumi’den farklı olmasının temel sebebi de bu. Kirito ve Naofumi klasik anime ana karakterleri. Güçlüler, yakışıklılar (haremleri var) vesaire vesaire. Kazuma ise öyle değil. Güçlü bir karakter değil, keza yakışıklı da değil. Bu sebepten gittiği yeni Dünyada başına gelen sorunlarla başka şekillerde mücadele etmek zorunda. Bütün bunlara rağmen Kazuma, gerektiğinde içten, canayakın ve adeta ‘iyilik meleği’ olabiliyor. Megumin’in ailesini ziyarete gittikleri zaman fakir olduklarını fark ettiği anda ellerindeki bütün atıştırmalıkları onlara vermesi bunun bir örneği. Ancak ‘cinsiyet eşitliğinin bir fedaisi’ olan Kazuma, ‘Kadın dahi olsa hak eden her popoya tekmeyi basma’ konusunda kendini tutmuyor. 

Konosuba Kazuma GIF - Konosuba Kazuma Berserk Kazuma - Discover & Share GIFs

 

  Bu ve bunun gibi gerçekçi karakterler sayesinde Konosuba’nın mizahı asla yerinde saymıyor. Çünkü karakterler mizah için birer maşa değiller. Örneğin Sword Art Online’daki Lizbeth karakterinin tek varoluş amacı, Kirito ile Asuna arasındaki romantizm anlarında sinirli bakması ve laf etmesi. Bu da onu dördüncü kez gördükten sonra sıkılmamıza sebep oluyor. Konosuba’da ise karakterler (belki Darkness hariç) mizah yapmak için orada değiller. Onlar oradalar ve bu garip ekip bir arada olduğu sürece mizah kaçınılmaz bir durum. Lisedeki arkadaş grubunuz gibi. Birbirinden çok farklı ve yeterince birbirine benzer karakterler etkileşime girdiği sürece çok komik şeylerin ortaya çıkması kaçınılmaz. İşte bu his, Konosuba’yı izlerken bizde doğallık hissi bırakıyor. Vasat animelerdeki karakterlerin çoğu birer karakterden çok, birer mizah unsurları gibi. Sadece bir line’ları var ve sürekli bunu yapmaya devam ediyorlar (Re:Zero’daki Otto karakterinin sadece ‘arkadaşlık’ esprisi yapması gibi.). Konosuba’yı diğer animelerden ayıran en büyük özellik da bu. Sanki siz o grubun beşinci üyesiymiş gibi hissediyorsunuz. Bu sebepten Konosuba, gerek orijinal protagonist’i Kazuma, gerek best waifu Megumin, gerek etten duvar Darkness, gerekse işlevsiz Tanrıça Aqua ile son zamanların en komik animelerinden biri.

Dance [KonoSuba S2] | Menina anime, Anime meme, Anime

 

  Güzel karakterleri nasıl yazacağımızı öğrendik. Sırada ne var? Tabii ki bu karakterleri güzel bir senaryo ile tamamlamak. Bu noktada ise Kaguya-sama giriyor. Özellikle üçüncü sezonunda ulaştıkları seviyeyle MyAnimeList’te bir süreliğine Fullmetal Alchemist’i bile geçmeyi başardı. Peki Kaguya-sama bunu nasıl başardı? Ne oldu da biz buna bu kadar güldük? Bu noktada size tempo kullanımı ve senaryo düzenini anlatacağım. 

 

 

  Tempo kullanımı kuşkusuz bu animenin en başarılı yanı. Burada size Fichtean Eğrisi’nden bahsetmem gerekiyor. Fichtean Eğrisi, senaryo yazarken kullanılan bir hikaye yazımı tekniğidir. Aşağıda görmekte olduğunuz şekilde hikayenin gelişimi ve patlama anı zamanını nasıl ayarlamanız gerektiğini gösteren bu tablo, Kaguya-sama’nın üçüncü sezonunun temel hikaye yazım tekniğidir. Bu eğriye göre hikaye sürekli yükselen küçük krizler ile geliştirilir, bu krizler bizi patlama anına yaklaştırır, patlama anından sonra ise tempo aniden düşürülür. 

 

The Fichtean Curve: A Dorsal Fin of Catastrophe

 

   Kaguya-sama buna hem bölümsel hem de sezonsal olarak harfi harfine uyuyor ki skeç tarzı yazılan Kaguya-sama’da buna bölümsel olarak uyulması da önemli bir detay. Birçok anime Fichtean Eğrisi’ne sadece sezonsal olarak uymaya çalışıyor. Örneğin yine aynı sezon büyük beklentilerle çıkan ve büyük kısmını karşılamayı başarmış Spy x Family’de bu sorun göze çarpıyordu. Yarı-skeç düzeninde sezon bazında Fichtean Eğrisi’ne uygun olan bu serinin ilk sezonunda en büyük problemi bölüm içerisindeki tempo kayıplarıydı. Bu da yer yer izleyicinin dikkatini kaybetmesine sebep oluyordu. Kaguya-sama’nın farklı yapabildiği nokta da burası. Sezon olarak Fichtean eğrisine uymayı başaran seri, her bölümde de bu eğriye daimi bir bağlılık göstermeyi başarmış. 3. Sezonun 11. Bölümünden size daha iyi anlatabileceğimi düşünüyorum.

 

  Bölüm ilk krizimiz ile başlıyor. Chika, balonları kaçıran gizemli suçluyu bulmak istemektedir. Bu sebepten ötürü araştırma yapmaya başlamıştır. Sonrasında başkan’ın sakince ‘Olur böyle olaylar.’ demesiyle hem tempo sonraki krize hazırlanır, hem de seyirciye gizemli suçlu’nun kim olduğuna dair ipucu verilir. 

  Bir sonraki sahne Kaguya ve Maki arasında geçiyor. Aralarındaki küçük atışma bizi sonraki krize hazırlıyor. Kaguya Başkan’ın olduğu sıraya oturuyor ve ondan kalpli bir balon yapmasını istemek istiyor. Ancak bu ‘ilan-ı aşk’ olacağından gizlice söylemenin bir yolunu arar. Kriz Nagisa’nın kalp önermesiyle son bulur. Ya da izleyicinin öyle zannetmesi hedeflenir çünkü kalp balonun ücreti bir kalptir. Bu sebepten Kaguya utanır. Tempo Kaguya’nın kaçmasıyla tekrar düşürülür.

 

   Bu şekilde devam eder ve bölümün climax noktasına gelinir. Miyuki’nin Kaguya’ya önemli bir şey söylemesi gerekiyordur. Kaguya burada ilan-ı aşk alacağını zanneder ve tempo yükselir. Tempoyu düşüren şey ise Miyuki’nin Amerika’ya transfer olacağını söylemesidir. Bu şekilde hem tempo yavaşlatılır ve düşürülür, hem de sonraki bölüm için izleyici beklentiye sokulur ve hazırlanır. 

 Bu kural Kaguya’nın her bölümü için geçerlidir. Ve sezon içerisinde her bölümün climax’i sezonun krizlerini oluşturur.Bu teknik sayesinde Kaguya-sama , güzel yazılmış karakterler ve doğru senaryo düzeninin üzerine ekleyince MyAnimeList’te birinci olmayı başardı (Ben bu yazıyı yazdığım sırada ikinci sıraya gerilemiş olmasına rağmen.).

340+ Anime Kaguya-sama: Love is War HD Wallpapers and Backgrounds

 İşte bu şekilde bu iki anime gerek kamuoyundan gerekse eleştirmenlerden tam puan alarak tarihe geçmeyi başardılar. Bu yazıya esin kaynağı olan Gigguk'un Konosuba ve Nitsua'nın Kaguya-sama videolarına üstlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

Kendini dillere ve kültürlere adamış, sabah felsefe konuşup gece anime izleyen sıradan şahıs. LiSA ve Sayuri fanı olduğu kulağımıza çalınan bilgiler arasındadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

1 comment

atak241
This comment contains spoilers. Click here if you want to read.

Güzel ve bilgilendirici bi yazı olmuş. Eline emeğine ve pc'ne sağlık :D. Bu arada Konosuba'nın 3.sezonu için çalışmalar başlanmış.

Elassar
This comment contains spoilers. Click here if you want to read.

Çok teşekkür ederim. Konosuba'nın üçüncü sezonu da çok güzel olacaktır eminim ^_^

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg
https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

Disqus Yorumları