İş Hayatını Konu Alan 10 Anime
Mektup yazarlığından restoranda çalışmaya, bir eğlence parkı işletmekten anime yapmaya kadar farklı farklı iş hayatlarını konu alan 10 anime.

Violet Evergarden

Violet Evergarden

Stüdyo: Kyoto Animation

Türler: Dram, Fantastik, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 14

Yayın Yılı: 2018

Kaynak: Hafif Roman

 Violet Evergarden, büyük bir savaşın bitiminden hemen sonra tüm hayatı boyunca bir savaş makinesi olması için yetiştirilmiş Violet'in insani duyguları öğrenme macerasını konu alıyor. Savaşın sonlarına doğru kaybettiği komutanının ona söylediği son sözlerin anlamını öğrenmek isteyen ve bunun için çalışanlarının başkaları adına mektup yazdığı bir şirkette işe giren Violet, başlarda sağduyu ve empatiden yoksun olduğu için zorlansa da kısa sürede ne yapması gerektiğini kavrayıp birçok farklı kişiden iş teklifi almaya başlıyor. Şov boyunca Violet, her bir bölümde bu iş teklifleri üzerine farklı farklı müşterilerin yanına gidiyor ve onlar için mektubu gönderecekleri kişiye iletmek istedikleri duyguları kelimelere döküyor. Her bir farklı müşteri ile farklı temalara değinen ve izleyicileri aşırı dramatik hikayeler ile buluşturan Violet Evergarden; Kyoto Animation'ın olağanüstü animasyonları, harika renk paleti ve Evan Call'ın insanın içine işleyen müzikleri ile prodüksiyon kalitesi yüksek dram odaklı bir şov.

SHIROBAKO

SHIROBAKO

Stüdyo: P.A. Works

Türler: Dram, Komedi, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 24

Yayın Yılı: 2014-15

Kaynak: Orijinal

 Konu animeler olduğunda Shirobako çok özel bir yere sahip. Her ne kadar anime yapımına odaklanan başka işler bulunsa da anime sektörünün bu kadar içinden, anime yapımına dair bu kadar derin bir bakış açısı sunan benim bildiğim başka bir iş yok. Shirobako, hikayesini küçük çaplı bir animasyon stüdyosunda prodüksiton asistanı olarak işe girmiş Aoi Miyamori'nin gözünden anlatıyor. Seri boyunca bir anime yapmanın zorluklarını, anime sektörünün iç yüzünün nasıl işlediğini ve çalışanların ne gibi durumlar ile karşı karşıya kaldıklarını izliyoruz. P.A. Works'ün kaliteli animasyonları ile önümüze sunulan ve sektöre dair birçok güzel referans da barındıran Shirobako, anime severlerin kesinlikle kaçırmaması gereken şovlardan birisi.

Working!!

Working!!

Stüdyo: A-1 Pictures

Türler: Komedi, Romantizm, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 40

Yayın Yılı: 2010-15

Kaynak: Manga

 Working!!, Wagnaria isimli bir restoran zincirinin şubelerinden birisinde çalışan 8 karakterin günlük hayatını konu alan, üç sezonluk güzel mi güzel bir şov. Senaryo yapısı olarak batı sitcomlarını andıran ama komedi açısından seyirciyi kahkahalara boğmaya çalışmak yerine yüzünden gülümsemeyi düşürmemeyi amaçlıyor. Ayrıca, birçok komedi animesinin aksine karakter tiplemerini, "Komik olsun diye böyle yazdık, üstüne fazla düşünmeyin." tarzında oluşturmayarak, her bir karakteri için şu an sahip oldukları kişilikleri nasıl geliştirdiklerine dair oldukça iyi yazılmış arka plan hikayelerine sahip. Bir de bunun üstüne, çok az komedi animesinin sahip olduğu bir özelliği de bünyesinde barındırıyor: Her ana karakterin hikayesinin bir sonuca bağlandığı düzgün bir final. Bir de üstelik, bunu başka sitcomlar gibi içini bomboş, sırf izleyicinin zamanından daha fazla çalmak için yazılmış gereksiz hikaye materyalleri ile doldurup onlarca yüzlerce bölümden sonra artık serinin popülaritesi öldüğünden dolayı seriye final yaptırmak zorunda kaldığı için yapmıyor. Derdini 30-35 bölümde anlatıp bir yandan da izleyicinin güzel bir zaman geçirmesini sağladıktan sonra son bölümler ile beraber karakterlerinin hikayelerine çok güzel bir nokta koyuyor. Bir de bütün bunlar A-1 Pictures'ın akıcı karakter animasyonları ve Jun Fukuyama, Daisuke Ono, Hiroshi Kamiya ve Ryou Hirohashi gibi birçok deneyimli ve yetenekli seslendirme sanatçılarının projede yer alması ile de birleşince ortaya hem teknik açıdan hem de yazım kalitesi açısından çok iyi bir iş çıkıyor. Peki bu serinin hiç mi büyük bir sorunu yok? Tabii ki var ve bu sorun zaten serinin bitiminden 6-7 sene geçtikten sonra bile büyük övgüler ile anılmasına engel olan bir problem. Working!!'in en büyük sorunu ne olmak istediğini pek bilmiyor oluşu. Bazı kısımlarda bir komedi işi gibi davranıp izleyiciye farklı farklı kaliteli espriler sunarken bazı kısımlarda ise bir iyashikei gibi davranıp esprilerini izleyiciyi güldürmekten çok bir konfor alanı yaratmak için kullanıyor. İş böyle olduğunda da Working!!'i bir komedi animesi olarak değerlendirdiğimizde yer yer çok kaliteli bir iş çıkaran yer yer ise aynı esprileri tekrar eden dengesiz bir yapım ile karşı karşıya kalıyoruz; öbür yandan bunu bir iyashikei animesi olarak ele aldığımızda ise önümüze yer yer çok kaliteli bir iyileştirici atmosfer sunan yer yer ise bunun dozajını abartıp elindeki kaliteli atmosferin bozulmasına yol açan bir iş çıkıyor. Kısaca, Working!! her ne kadar kaliteli bir yapım olsa da eğer izlemeyi düşünüyorsanız iki farklı türü aynı anda barındırmaya çalışan bir iş ile karşı karşıya olduğunuzun farkında olarak izleyin.

Hanasaku Iroha

Hanasaku Iroha

Stüdyo: P.A. Works

Türler: Dram, Komedi, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 24

Yayın Yılı: 2011

Kaynak: Orijinal

 Hanasaku Iroha, Tokyo'da annesi ile beraber yaşayan Ohana Matsumae isimli gencin yaşanan bir takım olaylardan sonra kırsal bir bölgede anneannesinin işlettiği geleneksel Japon hanına taşınmasını ve orada çalışmaya başlamasını konu alıyor. Ohana'nın zaten çalkantılı olan yaşantısına hem yeni çevresine alışmaya hem de yeni işini öğrenmeye çalışması eklenince Ohana için işler içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Seri boyunca bir yandan geleneksel bir Japon hanında çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu öğrenirken bir yandan da karakterlerin gelecek kaygılarını aşmaya çalışmaları ve önlerinde olan sorunlara birlikte çalışarak çözüm getirmeleri gibi birçok farklı sorunla başa çıkmaya çalışmalarını izliyoruz. Hanasaku Iroha her ne kadar aklınızı başınızdan alacak bir yaşamdan kesitler şovu olmasa da P.A. Works'ün harika görselliği ve istikrarlı yazım kalitesi ile beraber çift cour yaşamdan kesitler arayanlar için iyi seçeneklerden birisi.

Aggressive Retsuko

Aggressive Retsuko

Stüdyo: Fanworks

Türler: Komedi, Müzik, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 10

Yayın Yılı: 2018

Kaynak: Orijinal

 Aggressive Retsuko, Retsuko isimli bir kızıl pandanın yirmili yaşlarını ekstra mesailer ve fazlalık işler ile heba edip sinirini karaokede death metal şarkıları söyleyerek atmasını konu alıyor. Seri boyunca ofis çalışanlarının kendilerini bağdaştırabileceği birçok farklı olayı izleyicilerin önüne getiren Aggressive Retsuko, stresli ofis hayatının klişelerini komedi ile birleştirerek ortaya hem bir yandan Japonya'daki ofis hayatının zorluğunu gösteren bir yandan ise güldüren bir iş çıkarıyor.

Amagi Brilliant Park

Amagi Brilliant Park

Stüdyo: Kyoto Animation

Türler: Fantastik, Komedi

Bölüm Sayısı: 13

Yayın Yılı: 2014

Kaynak: Hafif Roman

 Kyoto Animation'ın alışık olduğumuz akıcı animasyonları ile önümüze gelen Amagi Brilliant Park, eskiden oldukça popüler bir aktör olmasına rağmen şimdilerde sadece sıradan bir liseli olan Seiya Kanie'nin bir sınıf arkadaşı tarafından "Amagi Brilliant Park" isimli, çalışanlarının bir çoğunun başka bir dünyadan gelen büyülü varlıklar olduğu bir eğlence parkının müdürü olup parkın içinde bulunduğu kötü gidişatı durdurmasını kibar bir dille rica etmesi ile başlıyor. Seiya bu ricayı ilk başta reddetse de bir süre sonra çeşitli nedenlerden ötürü geçici olarak parkın müdürü olmayı kabul ediyor ve bu büyülü parktaki acı dolu günleri başlıyor. Amagi Brilliant Park her ne kadar yer yer Seiya'nın dramatik geçmişine değinse de eğlence parkındaki çalışanların günlük hayatlarını konu alan ve çoğunlukla esprilerin havada uçuştuğu hoş bir komedi animesi.

Konohana Kitan

Konohana Kitan

Stüdyo: Lerche

Türler: Doğaüstü, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 12

Yayın Yılı: 2017

Kaynak: Manga

 Bizim dünyamız ile öteki dünyanın arasında yer alan bir kasabada geçen Konohana Kitan, Yuzu isimli genç bir tilkinin ünlü bir kaplıca hanında çalışmaya başlamasını ve buradaki maceralarını konu alıyor. Seri boyunca hana gelen türlü türlü müşteriler ve handaki çalışanlar üzerinden anlatılan hikayeler ile farklı farklı maceralara tanık olduğumuz Konohana Kitan, büyülü atmosferi ve güzel mi güzel sanat tasarımı ile kısa ve sakin bir şov izlemek isteyenler için birebir.

Rokuhoudou Yotsuiro Biyori

Rokuhoudou Yotsuiro Biyori

Stüdyo: ZEXCS

Türler: Komedi, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 12

Yayın Yılı: 2018

Kaynak: Manga

 Kendi çaplarında bir kafe işleten dört arkadaşın günlük hayatlarını konu alan Rokuhoudou Yotsuiro Biyori, yer yer kafeye uğrayan müşterilerin hayat sorunlarını yer yer ise kafede servis edilen yemeklerini merkezinde bulunduran bir şov. Her ne kadar görsel olarak pek özel bir şey sunmasa da rahatlatıcı havası ve ana karakterlerinin arasında geçen eğlenceli diyalogları ile sakin ve hoş bir şov.

Sakura Quest

Sakura Quest

Stüdyo: P.A. Works

Türler: Komedi, Yaşamdan Kesitler

Bölüm Sayısı: 25

Yayın Yılı: 2017

Kaynak: Orijinal

 Listedeki üçüncü P.A. Works şovumuz olan Sakura Quest, Tokyo'da otuza yakın işe başvurup hiçbirine kabul edilmeyen Yoshino Koharu'nun bir dizi tesadüf ve yanlış anlaşılma silsilesi üzerine Manoyama isimli küçük bir kasabanın düşüşte olan turizminin yeniden canlandırılmasında kilit rol oynamasını konu alıyor. Sakura Quest, birçok farklı yan karakter ile çeşitli temalara değinse de çoğunlukla Yoshino ve Manoyama'nın turizmini düzeltmek için birlikte çalıştığı iş arkadaşları üzerinden genç yetişkinlerin hayatta ne yapmak istediklerini bulmalarını ve gelecek kaygılarından arınmalarını konu alıyor.

Yomigaeru Sora: Rescue Wings

Yomigaeru Sora: Rescue Wings

Stüdyo: J.C. Staff

Türler: Dram

Bölüm Sayısı: 13

Yayın Yılı: 2006

Kaynak: Orijinal

 Listemizin son, aynı zamanda da en eski ismi olan Yomigaeru Sora: Rescue Wings, bir kurtarma filosunda çalışan pilotların zorluklar ile dolu hayatlarını konu alıyor. Bolca gerçekçi dram içeren serimiz hayatın içinden birçok ağır olay barındırdığı için listemizdeki diğer şovlar gibi herkese önerebileceğim tarzda bir şov değil. Çünkü, Rescue Wings, bir çaylak olan ana karakterimizin hayatında yaşadığı günlük sorunlar ve yeni işine alışması tarzı ögeleri saymazsak National Geographic'de yayınlanan belgesellerin tonuna sahip bir şov. Barındırdığı olayları hiçbir zaman yumuşatıp sunmuyor ve bunları izleyicinin önüne olabilecek en saf halleriyle koyuyor. O yüzden eğer izlediği şovlardan her ne kadar kurgu olduklarını bilse bile kolay etkilenen birisiyseniz Rescue Wings'den uzak durmanızı öneririm. Eğer, "Ben bu tarz içeriklerden öyle basitçe etkilenmem, bana olabilecek en gerçekçi dramatik işlerden biriyle gel." diyorsanız, o zaman bu güzel mi güzel animasyonlara sahip, 2000lerin ortasından kalma J.C. Staff animesi tam da size göre.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları