Anime filmleri neden Amerika gibi ülkelerde piyasa bulamıyor?
Sizin için derledik

Brooks soruyor:

 Animeler neden Amerika'da diğer Amerikan yapımı animasyonlar gibi salonları dolduramıyor? Bu bana çifte standart gibi geliyor çünkü The Nut Job 2 ya da Sing büyük çapta hiç problem yaşamadan yeşil ışık alabiliyorlar. Bunun sebebi şirketlerin anime filmlere Hollywood yapımı filmlere yaklaşırken aldıkları riske kıyasla daha fazla riskle yaklaşmaları mı yoksa daha karışık başka sebepler mi bulunmakta ?

   Animelere karşı kin diye tanımlayabileceğimiz bir önyargı bu denklemde yok. Hiçbir akılcı yetişkin körce animeden nefret etmiyor ve eğer güç konumunda herhangi biri, büyük yapım bir animeden para kaldırabileceğini düşünse eminim ki diğer para matbaası yapımlarda oldukları gibi heyecandan deliye döneceklerdir.

   Anime keş para matbaası değil sonuçta, değil işte. Birçoğunuz bu piyasayı bütün dünyada ilgi gören devasa bir etkinlik olarak hayal edebilir, ama gerçekte anime bu değil, ve büyük ihtimalle asla da olmayacak. Bunun için üç ana sebep var ki bunları aşağıda yazdık:

1.Bir kere film açılışı yapmak para demek. Bir stüdyo çalışması yapmak aşırı derecede pahalı.Film tiyatro zincirlerinin sizin filminizi normal büyük sürümlü olarak kabul etmeleri için, sizin filmi pazarlayışınızı da aynı çapta gerçekleştirmenizi görmeliler. Bu da ulusal olarak 20-40 milyon dolarlık reklam yapmanızı gerektiriyor. Anime şirketlerinin bu sıralarda iyi gidiyor olmasına rağmen, kimsenin pazarlamada harcayacak böyle bir parası yok. Vay canına böyle bir para zaten birkaç seri anime yapmaya yetecek kadar bir para! Hem yapsalar dahi ne olacaktı ki...

2. Anime öyle büyük bir çerçevede değil. Her ne kadar sizin dünyanızdaki insanların çoğunluğu anime izliyor olsalar da ya da en azından "anime" kelimesini biliyor da olsalar, dışardaki dünyanın ezici çoğunluğu bilmiyor bile. Eğer genel popülasyon düzeyinde bir araştırma yapılırsa, tahmin ediyorum ki Amerikalıların yüzde onu bile yoktur animeyi bilenler. Anime fanları içerisinde bile, fan toplulukları o kadar çok şovlara ve alt gruplara parçalanmış bir halde ki, çok nadiren bir anime büyük izleyici kitlelerini tiyatro izlemeye çekebilir.

3.Batılılar anime hakkında o kadar da meraklı değiller. Anime sevmeyen bir Amerikalıyı sevdirmeye çalışan herkes bilir ki bunu yapmak diş çekmek gibi zordur. Birçok insan umursamaz bile. Çok yabancıdır, çok fazla canlandırılmıştır, ve çok sevmedikleri bir türdür. Gerçekten bir meraklılık olgusu bulunmamakta. Eğer çevrelerinde anime izleyen arkadaşları yoksa bir Amerikalı için anime izlemenin bir amacı yok demektir. Ben bundan biraz daha yeni bir şeylere başlamanın topluluklara dahil olma, ya da topluluklarda ilgi çekme aracı olarak kullanıldığını anlıyorum.

Image

 Uzun süredir sahip olduğum bir teoriyi belirteceğim: insanların sevip sevmeyecekleri iki sorudan oluşan bir yapıya koşullanmış haldedir. Kapıdan içeri girdiklerinde bekledikleri şey mi ? ve içinde bulundukları sosyal grup içinde uygun mu? Eğer sıradan sinema izleyicilerinden biri animeyle tanışmamışsa, ne beklediğini bilmeyecek. Arkadaşlarının çoğu anime izlemediği için, onlarla tartışıp konuşabileceği bir şey olmayacak. Ve böylece, animeye tepkileri hemen "Ben bunu sevmeyeceğim" olacak ve en son çıkan Transformers filmini izlemeye gidecekler. Bu yemek yemek için giden birinin yeni açılan Endonazyalı restoranına gitmeyi denemektense Applebees'e  adımlamayı tercih etmesi gibidir.

Kaynak: https://www.animenewsnetwork.com/answerman/2017-01-20/.111239

2011-2017 GAÜN Elektrik-Elektronik Müh.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.animeler.net/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Disqus Yorumları